Jump to content

Слабинна и пъпна херния (кила)


Recommended Posts

Слабинна и пъпна херния (кила)

Най-често изкилването е последица на вродена слабост на тъканите и се явява при вдигане на тежки предмети, силно напъване, когато не се носи пояс, лошо скачане, силно повръщане, дълбока кашлица, силен вик или плач.

Признаци. Част от черво или друго коремно съдържание (най-често булото) излиза през слабинния пръстен и образува под кожата подутина. Тя има различна големина. По-малките подутини се показват при изправяне или вдигане на тежко, закашляне, напъване. Самата подутина е еластична и при натискане се губи. Когато е излязло черво, при натиск се чува куркане. С връщане на съдържимото в корема се усеща каналът, през който то минава. У малките деца често се среща изтърсване в пъпа. Изтърсването в слабината на корема се прибира обратно в корема, но по-трудно от килата в пъпа. Когато килата не може да се прибере обратно, необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ, защото може да се касае за т. нар. заклещване на килата, което налага незабавно болнично лечение. Някои кили, макар и малки, причиняват болки при всяко движение. Болките се разпростират по целия корем, болното дете често се оплаква от стомашни разстройства. Ако килата се остави, без да се лекува, тя се увеличава, усложнява и може да се получи заклещване. При заклещената кила се усещат силни болки в корема, не може да се излиза по голяма нужда, нито се пускат газове, а съдържанието на килата не може да се върне в корема. Болките са особено силни в областта на притискането на килата. Явяват се повдигания, чести повръщания, като отначало се повръщат храна, лиги, а по-сетне жлъчка и изпражнения. Пулсът се учестява, дишането става по-късо, лицето добива особен вид - бледо, със студена пот лице, хлътнали очи, заострен нос.

Предсказание. Заболяването е сериозно особено при заклещване на килата, което, ако не се оправи (да се вкара обратно в корема) или оперира до няколко часа, притиснатото черво развива гангрена, последвана от перитонит и за няколко дни настъпва смърт.

Предпазване. Да се отбягват напъните, да не се вдигат тежести. Да се прави гимнастика за засилване на коремните мускули. Добре действуват коремните бани - всекидневно да се прави коремна баня (32-26°С за 5-10 минути) или фрикция на тялото (26°С).

Лечение. Народната медицина дава общо лечение за засилване на организма.

А. При изкилване в торбичката

а) Детето да легне по гръб и предпазливо коремното съдържимо да се натъкми на мястото му, което се прави лесно. След това да се облече „мокра риза“, натопена в топла отварка (3 7°С) от борови пръчки. В нея детето да лежи час и половина.

б) Всеки ден да се правят по 2 коремни бани за 5-10 минути с отварка от трина и дъбови кори (приготвя се по начина, изложен в том I, като вместо вода се използува отварка от трина). Започва се с температура на отварката 37°С и постепенно бавно се понижава до 32°С. Вечер преди лягане да се поставя кръстосаният компрес, натопен в отварка от трина, а подложката (ниско на корема) от 4-6 ката да се натопи в отварка от дъбови кори. Държи се цяла нощ. При липса на трина и дъбови кори да се прави с вода (28-26°С). При баните и компресите, ако болното дете носи бандаж, той трябва да се сваля.

в) В седмицата веднъж на по-големите деца да се прави парна баня на краката за изпотяване, последвана от фрикция с хладка вода (25°С) и след нея - кръстосан компрес. Държи се 2 часа.

г) При запек - топла (37°С) очистителна клизма, най-добре с чай от лайка. Да се отбягва работа, при която се иска напъване.

Вътрешно. Всяка сутрин и вечер преди ядене да се дава отварка от млада дъбова кора - по 1-3 чаени лъжички за заякчаване на другите части на тялото, и сутрин, обед и вечер - жьлъдово кафе по 1 кафена чашка след ядене (вж. том I).

Б. При слабинна херния

а) Да се намести обратно в корема. Отначало това става лесно, като на детето се направи топла (38°С) клизма, а след нея или да се постави по-голяма вендуза от страната на килата и 4 пръста над нея, за да се засмуче навътре, или да се направи цяла топла баня (39°С), при която се опитва да се вкара килата назад чрез леко натискане. Ако това не се удаде, да се турят парни компреси на болното място, и то в продължение на 1-2 часа, като болното лежи на гърба си със свити към корема крака и с напълно отпуснат корем.

б) Ако килата остане навън повече от 2 часа, непременно да се повика лекар за наместването й, защото всяко натискане на излязлата кила е опасно - тя може лесно да се заклещи и да стане опасна за живота.

в) Щом килата се намести, веднага мястото й да се намаже добре или със смес от 3 жълтъка, разбити с 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтозу) и малко винен оцет, за да стане сместа като кисело мляко, или с лапа, сварена от листата и корените на незабравка. И двете приложения в началото се правят сутрин и вечер, а от четвъртия ден нататък — само вечер, като се редуват с компреси от отварка на дъбова кора и орехова шума или пък като на мястото на килата се залепи якия за изкълчена става (вж. том I); държи се 3 дни, като през това време болното трябва или да лежи, или да седи мир-но на стол със специална превръзка при изкилване (вж. „Слабинна и пъпна херния“), която винаги да се поставя в легнало положение (тогава килата се дръпва навътре), и то така, че средната част на превръзката да минава под бедрото, след това да се преметне откъм горната част на крака към засегнатата страна и да се превърже на кръста. Възглавничката на превръзката да бъде от 8-12 парчета, за да притисне добре килата; ако килата не се е прибрала, превръзка не бива да се слага.

г) След вкарването на килата добре е да се приложи за 1-2 седмици и общото лечение (с парни бани, коремни компреси и пр.), дадено в буква А, с добавка: всяка вечер преди поставянето на кръстосания компрес самата кила (при липса на дъбова отвара) да се наложи с кърпичка, намазана или със смес от несолена свинска мас и винен оцет, взети по равно. С тази смес се намазва кърпичката и се налагат слабините, или с мерудия (магданоз), запържена със свинска мас или с чист маслинен зехтин (не олио): 1-2 шепи нарязан магданоз се счуква и леко се запържва със зехтин или свинска мас.

След това слабините се налагат всяка вечер, докато спаднат отокът и възпалението. Да се отбягват вдигането на тежки предмети, напъването, кашлянето и да се носи постоянно бандаж или още по-добре превръзка при изкилване.

Диета. До наместване на слабинната кила - никаква храна, а след това да се дава храна, която подпомага правилното изхождане по голяма нужда и която не образува газове: лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без кисело зеле, фасул, леща, грах, гъби, чай, кафе, какао и шоколад. Белият хляб да се замести с черен тричав и сладкишите да се намалят до минимум, защото предизвикват запек. Захарта да се замести с мед.

Важни добавки:

1. Всяка вечер килата да се налага с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от сурова настъргана тиква или от сурови необелени, но също настъргани картофи, леко посолени и добре изстискани.

2. При малките деца не бива да се бърза с операция, ако килата не е заклещена, защото понякога минава и без операция. Доста от килите след опериране се повтарят и потретват. Затова и след оперативно лечение трябва да се носи пояс и да се избягва вдигането на тежести.

3. След излекуването на хернията на детето може да се разреши умерена гимнастика, игри и пр. Да се вземат сериозни мерки организмът да бъде заякчен. За целта всяка сутрин през лятото веднага след събуждането още в кревата да се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода (25°С) и пак да се завие в леглото. През останалото време, включително и зимния период, да се правят седмично по 2 бани от трина (36°С за 10 минути).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...