Jump to content

Глисти. Дребни глисти (острици, оксиури). Кръгли глисти


Recommended Posts

Глисти

Глистите са паразити, които по-често се срещат у децата. Те се пренасят много лесно и ако не се забележат и лекуват навреме, могат да причинят големи вреди. Те се размножават и растат в червата. Сърбежът около задния проход при тях пречи на съня на детето и това може да предизвика у него нервни прояви.

Глистите попадат у детето при хранене с нечисти ръце, ядене на немити плодове и зеленчуци, пиене на замърсена вода. За зараза с глисти спомагат и мухите, които разпространяват яйцата им.

Признаци. При глисти болното има голям апетит, неприятни усещания и болки около пъпа и около ануса, чесане на носа. Общо детето има болезнен вид.

Предпазването се състои в чистота и хигиена на ръцете и хранителните продукти. Децата да не смучат пръстите си, да мият често ръцете си със сапун, особено преди ядене. Суровите плодове и зеленчуци добре да се измиват и белят. Да се приучат да ядат в изобилие пресни плодове, орехи, салати и сурови моркови. Унищожаването на мухите и запазването на храните от тях е задължително условие за борба с глистите.

Има главно два вида глисти - дребни (острили, оксиури) и кръгли глисти.

Дребни глисти (острици, оксиури)

Те са тънки, дълги подвижни червейчета с дължина на мъжките 3 мм, а на женските 10 мм.

Признаци. Има ги както у децата, тъй и у възрастните. Болното се оплаква от чести стомашни разстройства, болки в корема, разстройване на апетита, гадене, повръщане, запек, неспокоен сън, нервност, малокръвие, ненаддаване на тегло, сърбеж и загряване вечерно време около задния проход. В изпражненията му се намират гореспоменатите червейчета. Обикновено страдат всички в семейството, защото заразяването става лесно чрез яйцата на глистите, които са близо до задния проход и полепват по долното облекло. При момичетата понякога червейчетата влизат и в срамните устни на половия орган и предизвикват онанизъм. Дали детето има глисти, може да се разбере, като се разгледа анусът вечер 2-3 часа след заспиване, когато детето се затопли - по това време глистите излизат и снасят яйцата си около ануса.

Предпазване. Освен казаното общо за предпазване от глисти трябва да напомним още, че при всяко пипане по пръстите остават яйца, които оттам лесно попадат в устата. Затова преди ядене ръцете да се измиват с четка и сапун и грижливо да се почистват и изрязват ноктите. Да се правят често бани с топла вода и сапун.

Лечение:

а) Десет дни подред всяка вечер към 21 часа да се прави хладка (35°С) клизма с 1/4-1/2 литър (според възрастта) разтвор от 1 чаена лъжичка счукан чесън с прибавка по 1 чаена лъжичка сол и оцет в 250 г вода. Това е отлично средство против тези глисти. Разтворът трябва да се задържи в червото 1/2 час (при малки деца трябва да стискаме ануса). След клизмата - измиване на ръцете и около задния проход с гореща вода и сапун и да се облече чисто изпрано и изварено бельо. Измиването да се прави ежедневно сутрин, обед и вечер.

б) По една коремна баня (30°С за 5-10 минути) на ден, а вечер преди лягане коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода; държи се цяла нощ.

Вътрешно:

а) Мармалад против глисти - 100 г семе от сантонинов пелин (глис-тавче) се счуква в хаван, докато стане като брашно, и се пресява със сито; разбърква се с чист мед в пропорция: глиставче 2% и мед 98%; взема се три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, по 1/2-1 чаена лъжичка (според възрастта) с малко храна. Два часа след това да се даде очистително - рициново масло, но не на празен стомах, защото киселият стомашен сок го разтваря.

б) Вземат се 100 г сурови тиквени семки, обелват се и се счукват в хаван на каша. След това се разбъркват във водна чаша със 100 г варено краве (или козе) мляко, докато всичко стане на рядка каша. Тази смес се взема сутрин на гладно, като се изпива наведнъж. Това се повтаря, докато се очистят глистите.

в) Чесновият лук също много помага против глистите. За целта 2-3 пъти през деня се дават по 4-10 капки (в зависимост от възрастта) прясно изстискай сок от чеснов лук, който се изпива с мляко.

Диета. Вместо храна да се дават сурови моркови, суров чесън, сурово кисело зеле, боровинки, варена ръж или мляко с чесън, и то без хляб.

Забележка. Излекуването в някои случаи е привидно и на 15-ия или 20-ия ден отново се появяват 1-2 червейчета. Това изисква повторно пълно лечение, което трябва да се прилага поне седем вечери наред.

Кръгли глисти

Кръглият глист (аскарис) е тънък червей, червено-бял, дълъг 10-30 см. Живее сам или множествено в тънкото черво на човека.

Признаци. Болното често има запек, после диария, храносмилането му е нередовно, при силен глад чувствува отвращение към някои ястия, болки около пъпа, сърбеж в носа, скърца със зъби, има виене на свят, главоболие, двойно виждане, сърцебиене, често гадене с желание за повръщане и силно отслабване въпреки усиленото хранене. Понякога такива деца ядат и пръст.

Лечение. Общо - с клизми, коремни бани, коремни компреси и диета по същия начин, както за дребните глисти.

Вътрешно. Или:

а) мармалад против глисти (вж. при дребни глисти), дава се 3 дни наред; или:

б) извлек от кромид лук - нарязва се 1 глава лук и се оставя да кисне една нощ в чаша с хладка вода, сутринта се изстискват луковите късчета и водата се пие на гладно; ако това средство се ползува 3-4 дни, глистите се изхвърлят; или:

в) варен мед - 1 лъжичка мед се вари до кипване с чаена чаша вода и тази течност се изпива на гладно (глистите поглъщат всичката вода); след 1/2 час да се изпие 1 винена чашка отварка от пелин - 2 супени лъжици пелин (листа и цвят) в 500 г вода се варят 5 минути; след нея в продължение на 1 час не се яде нищо, глистите умират и се изхвърлят; или:

г) сок от счукан чеснов лук - 1 супена лъжица сок се разбърква в 1 чашка прясно мляко; пие се сутрин, обед и вечер 1/2 час преди ядене; или:

д) сок от моркови - изпиват се 50-100 г 1/2 час преди ядене.

Диета. Същата, както за дребните глисти, като освен това е полезно 4 седмици подред всяка сутрин да се изяжда по 1 лъжица ситно нарязано кисело зеле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...