Jump to content

Болести на черния дроб и жлъчните пътища. Жълтеница. Хемолитична (злокачествена) жълтеница у новороденото


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

Жълтеница

Причини. У новородените жълтеницата се явява главно поради разпадане на кръвта, преминала от майката при раждането през пъпната връв, преди още тя да се пререже. При кърмачета и деца тя се дължи на настинка, стомашни и чревни разстройства и др.

Признаци. Кожата е явно жълта. У новородените жълтеницата обикновено трае около две седмици и минава без никакви последици. У децата имаме липса на апетит, отпадналост. Пулсът е забавен.

Предсказание. В повечето случаи е благоприятно.

Лечение. Народната медицина дава два начина на лечение.

Първи начин. Всяка вечер да се прави цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от трина и полски хвощ - по 1 двойна шепа в кофа вода, вари се 10 минути и се прецежда, последвана от бързо хладко обливане (30°С) на тила и гърба.

Втори начин. Всекидневната сутрешна баня да се прави малко по-топла от обикновено (38°С), и при това с 1/4 литър чист винен оцет; вечер преди лягане да се постави коремен компрес, натопен или в топла отварка (36°С) от полски хвощ, или в топла овесена отвара, или в топла отварка от трина, или в хладка солена вода (32-35°С). При напреднали случаи да се облича „мокра риза“, натопена в хладък винен оцет (35°С).

При новоредени, докато пъпната рана не е зараснала, коремен компрес да не се прави. Пъпната рана да не се пипа с нечисти ръце, да се почиства с преварена вода и да се изсушава с чист памук, като се посипва с детска пудра. Когато времето позволява, раната да се изложи за 5-15 минути на слънчеви лъчи (ако се излага през зелени листа, времето да се удвои).

При запек - винаги топла клизма (36°С) с чай от лайка или вода.

Вътрешно. На кърмачетата е полезно да се дават дневно по 3-4 чаени лъжички чай от лайка с по 2-3 капки лимон - по 1 лъжичка

сутрин, обед и вечер 15 минути преди сучене. На по-големите деца да се дава или:

а) отварка от плодовете на червената хвойна (смирка), като 3-5 плода се счукват и се сваряват в 250 г вода до кипване; пие се по 1-2 супени лъжици, три пъти на ден; или:

б) пелинов чай - всеки ден по 2 супени лъжици;

в) полезен е и пресният въгленов прах (от липов кюмюр), смесен с мляко, всеки ден два пъти по 1/2 лъжичка.

Хемолитична (злокачествена)

жълтеница у новороденото

Причини. Дължи се на кръвна несъвместимост между двамата родители по отношение на т. нар. Rh-фактор.

Признаци. Още в деня на раждането се явява жълтеница с дълбоки разстройства на общото състояние. Детето е сънливо, унесено, отказва храната. Има зелена диария. Урината е биренокафява. Температурата ту се покачва, ту спада.

Предсказание. Лошо. Заболяването е тежко. За щастие обаче тази жълтеница се среща рядко.

Лечение. Необходима е спешна специализирана лекарска помощ.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...