Jump to content

Възпаление и подуване на жлъчния мехур със или без пясък и камъни


Recommended Posts

Възпаление и подуване на жлъчния мехур

със или без пясък и камъни

Признаци. Трудно храносмилане, болки в дясната половина на корема, повръщане, понякога жълтеница, треска и болки при пипане на черния дроб.

Лечение. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед, добре разбъркан със 150 г лимонов сок и 150 г чист маслинен зехтин (не олио).

II. Десет минути след сместа да се изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), мента пиперита, полски хвощ, синя тинтява, червен кантарион, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяко. Една пълна супена лъжица от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) и 1/2 изравнена чаена лъжичка анасон се запарва с 300 г вряща вода и се вари 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с малко мед и лимон по вкус.

Диета. Или вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд може да се взема по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба). Да се избягва яденето на сини сливи и сини патладжани. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, прясна несолена извара, млечни храни, зеленчукови пюрета, тестени храни и компоти с малко леко препечен хляб. След ядене е полезно да се изяжда по 1 печена ябълка със захар. Храната да се дъвче старателно, за да се избягнат болки в стомаха.

Вместо вода да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, с прибавка на 2 супени лъжици овес. Вари се 15 минути на тих огън, след което се прибавя 1 пълна супена лъжица борови връхчета и се вари още 15 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 30-50 г отварка от жълт кантарион и пр. (вж. точка II от плана).

Забележка. Ако болното има температура, всяка чашка отварка да се засилва с по 1 прах от 1/2 г от следната смес: индийско орехче (мускато), нишадър на прах и лимонтозу (от аптеката) - по равни части и стрити на прах. Може да се пият и подсладени с мед.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) топла клизма със 150-250 г вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно с прибавка на китка листа от магданоз (може и сухи), нарязани на ситно, 1 супена лъжица леко препечено ленено семе или брашно и 100 г прясно мляко; вари се, докато се сгъсти като тесто. Над торбичката се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Над него - вестник и друга вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Забележка. При липса на праз лук лапата може да се приготви и от прясно зеле. Същата лапа може да се използува 3 вечери подред, като се подгрява.

V. Сутрин - фрикция на корема с хладка вода, последвана от сухо изтриване и носене през деня в областта на черния дроб на парче мушама от хаваджива 15 на 10 см с тропосан отгоре й тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя - ако няма болки, почивка от всичко. Ако има болки, лечението продължава.

Важна добавка. При силни болки в черния дроб веднага да се легне на легло и да се сложи в областта на черния дроб лека гореща тухличка, напръскана с горещ оцет и увита във вълнена кърпа, за да не пари много. През време на кризата - само течна храна, слаб чай, и то липов, с малко захар, разреден компот от ябълки, круши или праскови, или разредено кисело мляко с малко хляб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...