Jump to content

Цироза на черния дроб


Recommended Posts

Цироза на черния дроб

Причини. Отравяне с различни вещества, алергична реакция на черния дроб при свръхчувствителност към т. нар. алергени (вж. по-горе), малария, сифилис и други.

Признаци. Подуване на корема, съпроводено с болки в областта на черния дроб.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Трябва да е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение по следната схема:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2 до 1 кафена чашка отварка от агримония, босилек, брезови листа, върбинки, градински чай, жълт кантарион, червена хвойна (зърна), мента пиперита и чубрица - по равни части. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г кипяща вода и след това се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. След това да се изпият 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан с 1/2 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, мед или сироп, та да стане сладко като боза.

Диета. Млечно-растителна храна с повече плодове (добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, при това слабо солена, или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по една малка чинийка салата от червен кромид лук и листа от магданоз, настъргана ряпа и моркови с малко винен оцет или лимон и чист маслинен зехтин по вкус. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо агнешко, телешко месо, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб.

Вместо вода да се пие домашна лимонада.

II. Един-двачаса след ядене да се изпива по 1/2 до 1 кафена чашка отварка от агримония, синя тинтява, лавандула, лепка, невен, пача трева и розов цвят - по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, след това се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла клизма с 200-500 г чай от лайка, а при запек с 1/4 литър от същия чай. След нея парен компрес в областта на черния дроб с торбичка, напълнена с горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, зада може да се използува 2-3 вечери подред) с продължителност около 10 минути, последван от налагане - една вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от печен нарязан и смачкан кромид лук, забъркан с 1 чаена лъжичка захар; втора вечер - или с топла лапа от сини сливи, сварени с малко вода, смачкани без костилките, поръсени с 1 чаена лъжичка захар и с 1 супена лъжица царевично брашно, предварително попарено с малко кипяща вода, или с топла лапа от праз лук, сварен с 3-5 сини сливи, смачкани без костилките, и малко мляко, после поръсено с 1 чаена лъжичка захар, или с лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 1-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, едновременно съчетани и в двата случая с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина. На тила - топла торбичка с чист селски хлебен квас. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

IV. Сутрин - фрикция на корема с хладка (30°С) вода. След това на болното място да се залепи кърпа, намазана с малко от следната смес: 50 г несолена свинска мас и 5 г камфор на прах. Държи се до вечерта.

Неделя - почивка, пият се само билките и се носи кърпата, намазана със сместа.

Важна добавка. При поява на жълтеница да се пият само следните билки:

1. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене - по 1/2-1 кафена чашка отварка от великденче, маджоран, невен, радика, резене и селим - по 50 г от всяка. Една супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г кипяща вода, а след това се вари на тих огън.

2. Един-два часа след ядене да изпива по 1/2-1 кафена чашка отварка от босилек, маточина и чубрица - по 50 г от всяка. Вари се като по-горната отварка.

3. Останалото лечение продължава. При жълтеница, докато тя не мине, болното да е на легло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...