Jump to content

Болести на лимфната система


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЛИМФНАТА СИСТЕМА

Лимфатични деца (лимфатизъм)

Лимфатизмът не е болест - така се нарича предразположението на организма към увеличаване на сливиците и на другите лимфатични органи, възли и съдове и кожата.

Причини. Неправилна обмяна на веществата и смущения в лимфатичната система.

Признаци. Видът на лимфатичните деца е блед, малокръвен, с бавни лениви движения. Предразположението се среща най-често между 3 и 7 години (повече у момичетата, отколкото у момчетата). Понякога такива деца се развиват бавно физически и умствено, почват късно да говорят и др. Страдат доста често от подуване на жлезите особено около шията и по-рядко под мишниците. Това подуване не трябва да се смесва със скрофулозни жлези, които траят дълги години и бавно се лекуват.

Такива деца страдат особено често от ангина и техните сливици (които са най-явните и видими лимфатични органи) лесно се възпаляват особено есен и пролет. Сливиците обикновено са винаги подути и такива деца не могат лесно да дишат. У тях се възпалява често и третата сливица (лимфната жлеза в долната и задна част на носа откъм глътката), която пречи на детето да диша през носа, а държи винаги устата си отворена, за да диша.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва лечение според страданието на детето. Ако има възпалени и увеличени сливици, да се лекува както при възпалени, увеличени и гнойни сливици у децата, а ако страда от трета сливица, да се проведе лечението, дадено за това заболяване, и т. н. Ако предразположението не е ясно оформено, тогава лечението е общо за засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на детето да се направи топла (3 7°С) клизма със 150-500 г (според възрастта) най-добре с чай от лайка и след това винаги при запек.

б) Всекидневно сутрин още в кревата да му се направи сух четков масаж (2-5 минути), последван в топло време от фрикция на гърдите и гърба с хладка (26°С) солена вода. След нея още малко да се лежи в топлото легло за по-бързо затопляне. Преди обяд от 10 до 11,30 часа, ако е лятно време, да му се направи слънчева баня със зелени листа (10-20 минути), последвана или от поливане със слънчева вода, или от кратко къпане (5-10 минути) в река или море, с повече плуване и игра във водата. През есента, зимата и пролетта през вечер (понеделник, сряда и петък) цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с борови, клони, орехова шума, трина и морска сол, а останалите вечери (вторник, четвъртък и събота) коремен компрес, натопен в топла отварка (35°С) от трина и орехова шума.

в) Добре е през лятото болното да прекарва по 1-2 месеца на море или на планина на чист въздух, да прави екскурзии, да спи при отворен прозорец, а в студено време - в добре проветрена стая.

Вътрешно. Или сироп от живовляк (вж. „Малокръвие“), или отварка за усилване на възлите (по 30 г агримония и спирея, ягодови листа и орехови листа по 20 г се разбъркват добре; 1 супена лъжица от тази смес се залива с 1-1/2 чаша вряла вода, вари се 1-2 минути, кисне 1 час и след това се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта). Вместо горните отварки може да се пие отварка от исландски лишей с орехови черупки и мед (вж. при увеличени и възпалени гръдни жлези у децата). Непосредствено след обяд и вечеря да му се дават или по 1-2 чаени лъжички яйца с лимон (вж. „Рахит“), или по 1/2 чаена лъжичка стрити черупки от яйца с мед (вж. „Вродено изкълчване на тазобедрената става“), или пък по 1/4-1/2 чаена лъжичка бял прах (вж. том I, „Домашна аптека“).

Диета. Природосъобразна (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци (подробности виж при малокръвие у децата). Като десерт на болното може да се дава и по 1 чаена лъжичка смес от прясно краве масло с жълъдово кафе и мед (от първото се взема 100 г, от второто и третото - по 1 супена лъжица; разбърква се добре, за да стане като мармалад).

Вместо вода добре е детето да пие мътеница - нормализира лимфните възли.

Възпаление на лимфните възли

Причини. Удар, одраскване, убождане с нечист предмет и др.

Признаци. При това възпаление по посока на съдовете се виждат алени линии, които започват от раната или одраскването. В същото време се възпаляват и лимфните възли в това място и болят с пареща болка.

Предпазване. Да се избягват причините и всяка рана да се поддържа чиста.

Лечението е болнично. Народната медицина предлага:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да взема по 1/2 чаена лъжичка (според възрастта) боров сироп, приготвен от 50 г борови връхчета, сварени в 1 л вода на тих огън 20 минути. След това се добавя 500 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Държи се на студено, за да не вкисне, но се дава леко затоплен.

II. Заедно със сиропа да се изпива по 1 кафена чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, кървав здравец (корени), орехови листа, листа от бяла черница, спирея, росопас, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна лъжица се запарва с 250 г вряща вода и захлупена се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Сутрин на първа закуска да се изпива 1 чаша от 50-100 г боза, в която от вечер е киснало 1 парче козуначна мая (1-5 г според възрастта на детето), добре захлупена. Сутринта се разбърква и засилва с 1/4 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено брашно и шипково брашно (от аптеката). Втора закуска - по желание. На обяд заедно с другата храна (винаги, придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и по малко от други любими салати с винен оцет и чист зехтин по вкус) може да изяжда и 30-50 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1/2 чаена лъжичка сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия

и компоти с хляб. След ядене болното да изпива и по една кафена чашка от 25-50 г сок от моркови с по 1/4-1/2 чаена лъжичка мед и тахан и с лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от корените на обикновена коприва (2 супени лъжици корени се варят 25 минути в 500 г вода и веднага се прецеждат); пие се подсладена с мед или лимон по вкус.

III. Един-два часа след ядене болното да взема 1/2-1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 5-10 зелени листа от индрише (според възрастта), 15 сладки бадема, счукани в дървен хаван на кашица, и 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките. Преди всяко взимане сместа да се разбърква добре, защото се утаява.

IV. Заедно със сместа да се изпива по 1 кафена чашка от 25-50 г отварка от исландски лишей и полски хвощ по 50 г, бударица - 75 г, обикновена коприва (листа и цвят) и пача трева - по 100 грама. Една супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма с 200-500 г топла вода (според възрастта), последвана:

а) При леко възпаление на лимфните възли с налагането им с филийки от печен лимон, поръсени с малко пудра захар, или с топли питки, забъркани с брашно и топла ракия и намазани от вътрешната страна с малко маслинен зехтин, или с топла лапа от сурова настъргана тиква.

б) В по-тежки случаи на хронично възпаление на възлите те да се налагат с торбички, напълнени със зелени листа от пелин, скълцани и поръсени с върха на ножа с нишадър на прах (от аптеката), или с топла лапа от прясно зеле с прибавени 1-2 чаени лъжички листа от магданоз, ситно нарязани и сварени със 100 г прясно мляко, за да стане гъста, и преди поставянето поръсена с малко пудра захар. Едновременно и в двата случая да се постави коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (1 супена лъжица листа в 300 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда). Отгоре се слага сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата на болното да се постави „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре - вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много му досадят.

VI. Сутрин още в леглото да се направи на болното бърза фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и сухо изтриване. След обличането децата над 7 години да правят по 5-10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата, последвани от леко масажиране на болните възли с малко стопена заешка мас (може и от домашен заек).

Неделя. Ако няма болки във възлите, пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

Възпаление на лимфните възли на шията и подмишниците

Причини. Най-честата причина е неизлекуваната навреме инфлуенца (грип), която като усложнение дава понякога отравяне на кръвта и соковете; слабостта, заболяване на някой зъб и други.

Признаци. Жлезите на врата стават болезнени, подуват се (стичат) понякога като яйце. Болното има повишена температура от 38-41 С

Лечение. Общо - за пречистване и засилване на организма. За целта болното трябва да е на легло и да му се приложи лечението, дадено за възпаление на лимфните жлези с добавка - болните или подути жлези могат да се налагат още или:

а) с топла лапа от сплитката на чесновия лук със зехтин и трици.

Приготовление. Едно парче от сплитката (без лука) се попарва с малко вряла вода и се оставя на огъня да ври 20-30 минути. След това водата се изцежда, сипва се малко зехтин (не олио) и се оставя на огъня да се запържи. Като омекне добре, сипват се и триците и пак се бърка. Ако лапата излезе суха, сипва се от водата на сплитката. Налага се както другите лапи и е много ефикасна дори и при започнало гноясване. Или пък:

б) с топла лапа от трици, сварени с вино (250 г житни трици се заливат и разбъркват със 150 г обикновено вино; след това сместа се оставя да ври около 20 минути, докато се сгъсти и стане на лапа).

Ако жлезите са втвърдени, тогава да се налагат с лапа от сурова тиква.

Вътрешно. Полезна е и отварката от просъчка (камилски трън) с вино. Вземат се 10 г от просъчката и 500 г вино, като се оставя да ври на огъня 10-15 минути. Пие се по същото време по кафена чашка.

Възпаление на лимфните възли в слабините

Причини. Възпаление на слабинните жлези у децата се развива обикновено поради инфекция от рана в крака.

Признаци. Слабините отичат. Ако се остави без внимание, ще образува гной и трудно ще се излекува.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага лечение за общо засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма. След това - винаги при запек.

б) Всекидневно сутрин и вечер отокът да се налага с топла лапа от ленено или конопено семе (счуква се на дребно и се сварява с вода или с прясно мляко) или още по-добре с топла лапа от магданоз (сит-но нарязан и леко запържен с малко зехтин или олио, докато омекне добре). С тази лапа се налага отокът 10-20 дни, променяйки я сутрин и вечер, за да се разкара или да набере по-бързо и да се пробие. Добре е лапите да се съчетаят и с коремен компрес, натопен в отварка от трина или в хладка вода с оцет наполовина.

в) Щом се пробие отокът, да се налага с мехлем, приготвен от чисто бяло брашно, което се разбърква в стопена лоена свещ, за да стане гъсто като мехлем, и се налага като мушамичка 2-3 пъти на ден, или пък с разтопена тахан халва.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай - 1 чаена лъжичка бял равнец в 300 г вряла вода). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета и внушение също както при остро и хронично възпаление на лимфните възли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...