Jump to content

Напикаване денем и нощем


Recommended Posts

Напикаване денем и нощем

Някои деца и след втората си година през деня или през нощта се напикават. Напикаването може да бъде временно и постоянно.

Причини. За временното напикаване най-честа причина е настинката. Обикновено децата настиват, ако стоят боси на цимент или седят на студени и мокри камъни. За постоянното напикаване е слабостта на организма, с увреждане на нервната връзка между пикочния мехур и мозъка. Поради това мехурът функционира както в кърмаческата възраст. Освен това напикаването у големите деца е често явление и се наблюдава обикновено у анемични и нервни, както и у деца, които живеят при нехигиенични условия. Други причини са уплаха, аденоидни нараствания, полипи в носа, дълбок сън, дефекти и неправилности по пикочните пътища, камък в мехура, глисти и други.

Признаци: При временното напикаване децата почват да се напикават нощем, без да са правили това преди. При постоянното напикаване болните деца (обикновено между третата и шестата година или между деветата и четиринадесетата година) не могат да задържат урината си и я изпущат в будно състояние или в съня си, без предварително да усещат напън.

Предсказание. Колкото детето е по-малко, толкова по-лесно се лекува, а колкото е по-голямо и болестта е от по-отдавна, толкова и лечението е по-трудно.

Лечение. Заболяването често е упорито, но изчезва или когато започва половото съзряване (между 12 и 13 години), или обратно - тогава се засилва. Лечението е в зависимост от причината. Ако тя не е известна, да се приложи общото лечение за засилване на организма. При лечението да се избягват преди всичко наказанията и заканванията, защото вместо да се постигне подобрение, се постига противното. Ако родителите са нервни, детето да се отдели от тях и да се гледа от спокоен човек.

а) При временното напикаване няколко вечери подред да се слагат на кръста и на краката на детето горещи тухли или да се слага на кръста якията за напикаване. Прави се така: вземат се 3 белтъка от прясно яйце, 3 супени лъжици пресята дървена пепел, една кафена чашка силна ракия (до 50°) и 3 супени лъжици морска сол. Всичко това се разбърква да стане на каша, след това се размазва на кърпа и се залепва на кръста. Якията се поставя 3 вечери подред, след това 3 вечери се почива, пак 3 вечери се поставя и 3 вечери се почива и още веднъж 3 вечери се поставя и 3 вечери почивка. Ако от това лекуване не мине, да се приложи лекуването, изложено за постоянното напикаване.

б) При постоянното напикаване да се направи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да изяжда следната смес: 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разбъркан с врабчово семе (литоспермум арвензе), а при липса на такова семе се разбърква с обикновено просо (за деца 10-25 зърна, а за юноши и възрастни 25-50 зърна) с прибавка на 2-5 зърна (колкото леща) бяла дъвка (сакъз), счукани на прах в дървен хаван.

II. Десет минути след сместа да изпива по 1 чашка от 70 г (за по-малки деца наполовина) отварка от жълт кантарион (листа и цвят), къпинови листа, лешникови листа, медуница (листа), пикливче (листа), полски хвощ, седефче (листа), слез (листа и цвят), страшниче (листа), цариче (листа) и червени боровинки (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 супена лъжица овес (зърна), счукани на ситно, и черни боровинки (плод) и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болно-то). На закуска първите 3-5 сутрини подред да изяжда по 1 кокоше яйце, сварено във вар (1 буца вар от 500 г се гаси в 1 л вода и в нея се вари яйцето), след това да закусва с овесени ядки (от вечерта за-парени с вряща вода и киснати захлупени цяла нощ), подсладени с мед и лимон по вкус. Ядат се с леко препечен хляб. На обяд заедно с другата храна детето може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна - зеленчукови пюрета и тестени храни, кисело мляко, компоти. Течни храни да се отбягват, защото предизвикват често уриниране. На обяд заедно с храната детето да взема и по 1-2 детски хининчета. След ядене - 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен), клизма с 250-500 г топла вода. След нея:

а) при леките случаи да се поставя на пикочния мехур или компрес от 4 парчета, натопени в топла ракия, или торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 1 изравнена чаена лъжичка пудра захар; над него се поставя вестник и вълнен пояс за цялата нощ;

б) в тежки случаи най-добре е лечението да започва със залепване на кръста на болното мушама за напикаване, приготвена по следния начин: за по-големи деца по 1 изравнена чаена лъжичка чист бял тамян и чиста бяла дъвка, счукани на прах, 1/2 чаена лъжичка пудра захар, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 40 г спирт за горене и 10-12 изравнени супени лъжици бяло брашно (за по-малките деца всичко наполовина и по-малко). Продуктите без брашното се разбъркват добре и накрая брашното се слага по лъжичка, за да стане сместа гъста като мехлем. Размазва се върху парче пран американ, голямо колкото да покрие целия кръст на болното с ребрата и таза. Над него се поставя жилава хартия и се закрепва с широк бинт. Така се държи 3-4 денонощия, след което се сваля, почива се 1-2 дни и ако няма пъпки по кожата на кръста, се залепва нова мушама. Ако има изрив, върху него се поставя компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко; над него вестник и вълнен пояс. След като се поставят 3 мушами подред, лечението продължава. Прави се разтривка на гръбнака 2-3 пъти от долу на горе чрез малки въртеливи движения с памуче, натопено в камфоров спирт, а след това се налага с торбичка от тънко хасе (широко 10 см), напълнена с топъл (3 6°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 4-8 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, 7-15 сини сливи, смачкани без кокичките, и 2-5 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, изстискани и нарязани ситно. Едновременно се прави компрес на корема от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, добре изстискай. Над него се поставя вестник и вълнен пояс. На главата на болното се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена с квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и така да спи.

Забележка. Преди заспиване на болното се дават 10-30 зърна (според възрастта му) синап, счукан на ситно, разбъркан с 1 чаена лъжичка мед.

Внушение. Хубаво е вечер да се внушава на болното, че ще спи спокойно, но немного дълбоко, и щом има нужда, ще усети и ще се събуди.

V. Сутрин болното да прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, последвана от сухо изтриване.

Важни добавки:

1. Квасецът на главата и гръбнака може да се използува 2 вечери подред, като втората вечер се засилва с 2 супени лъжици нов квасец.

2. Ако болният е ученик, да се освободи от часовете по физическо възпитание.

3. През зимата болният да спи с топла грейка на стъпалата.

4. На слънце, вятър, дъжд и сняг да не ходи без шапка, защото се влошава болестта.

5. Ако след лечението по този план в продължение на 2-3 месеца болният не се излекува напълно, след почивка от 1 месец лечението да се повтори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...