Jump to content

Албумин в урината


Recommended Posts

Албумин в урината

Заболяването се проявява с присъствие в урината на албумин.

Причини. Явява се у децата като усложнение при заразни болести, а също след простуда, ангина, инфлуенца и други.

Признаци. В пикочта се появява албумин (белтък).

Предсказание. Болестта е упорита, затова се иска търпение за окончателното й излекуване.

Лечение. Извършва се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болното дете да взема по 1/2-1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 3 зелени листа от индрише и 10 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 1-2 месести лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

II. Пет минути след сместа да изпива по 1 чашка от 25-75 г отварка от дръжки от бели череши, изтравниче, къпина (листа), полски хвощ (листа и клонки) и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка по 1 пълна чаена лъжичка ленено и конопено семе и овес (счукани на ситно) и 10 шипки (разрязани на две) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и се прецежда.

Забележка. Пие се топла и подсладена с мед, сироп или гликоза.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Храната да е слабо солена и вместо с оцет да се подкиселява с лимонов сок. Преди обяд като аперитив да изяжда 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 50 г варено младо месо - от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря да му се дава безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, печена или варена тиква, подсладена с гликоза (гликозата намалява албумина), варени или печени картофи, ястия с ориз, компоти и други подобни ястия с малко леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от 100 г царевица (зърна) с прибавка на 20 шипки (разрязани на две); в 1 л вода се варят 30 минути на тих огън и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с гликоза.

III. Два часа след ядене да изпива пак по 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 250 г топла вода, последвана от налагане на кръста (областта на бъбреците) с торбичка от тънко хасе (22 на 12 см), напълнена с топла лапа от 100 г ориз с прибавка на 7-9 сини сливи (за компот), смачкани без костилките, сварени на тих огън, докато се получи гъста каша (като тесто). След това се поръсва с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах. Върху торбичката се поставят вестник и вълнен пояс, едновременно съчетани и с „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при силно главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа) и отгоре вълнена шапка. Държи се до сутринта.

V. Сутрин. Цяла топла баня (3 8°С за 10 минути) с отварка от борови клони и овесена слама (по 1 снопче от двете). Вари се 20 минути в един котел вода, след което се прибавя по 1 двойна шепа орехови листа и листа от бяла черница и една шепа здравец (цялата билка с корена). Отново се вари още 10 минути и като поизстине до 38°С, се прецежда. След банята - сухо увиване за по-добро изпотяване и преминаване на потта, което се познава по изсъхване на челото. Вместо банята може още с обличането на болното върху бъбреците му да се постави парче мушама от хаваджива (22 на 12 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата. Носи се до вечерта. След свалянето й мястото да се изтрива с камфоров спирт. Мушамата се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова. Ако кожата на болното не я понася, да се замени с носене на фланелено поясче.

Неделя. Баня за чистота и пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се носи мушамата от хаваджива.

Важни добавки:

1. Да се следи болното винаги да бъде със сухи и топли крака.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг болното винаги да носи шапка, за да не получи грип, хрема или синузит, които пречат на излекуването му.

3. През студените месеци балното винаги да спи в топло легло (затоплено с грейка или топли шишета).

4. През време на лечението болното да избягва грубите игри - скачалия, теглене на въжета или пък носене тежести и возене на велосипед.

5. При силна простуда или пък грип веднага да се постави на легло, и то най-малко 3 дни, за да не му се върне болестта в остра форма, като през това време спазва и диета без сол и яйца и много малко варено месо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...