Jump to content

Остър и хроничен нефрит


Recommended Posts

Остър и хроничен нефрит

Причини. Развива се след заразни болести, особено ангина, скарлатина, шарка, заушка и рубеола, остър и хроничен катар на червата, инфекция и настинка. Хроничният нефрит често е последица от хронични нагноявания.

Признаци. Подпухнало лице, крака и корем. Изменение на урината - количеството й намалява, нерядко е кървава, съдържа белтък.

Често се последва от воднянка, особено на корема.

Лечение. Необходимо е болното да се настани на болнично лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. При остър нефрит е необходимо детето да лежи в легло до пълно оздравяване и строго да спазва предписаната диета.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1/2 чаена лъжичка (според възрастта на детето) смес от 100 г лимонов сок, 100 г чист зехтин и по 5 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 25-50-75 г отварка от изтравниче - 100 г, мечо грозде, полски хвощ, царевични коси и цикория (листа и стебла) - по 50 грама. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка конопено и ленено семе (последното предварително леко препечено), счукани на ситно, и по 1/2 изравнена чаена лъжичка бял уров (семе) и червена хвойна (зърна) и 5 шипки, разрязани на по две части. Всичко се запарва в 500 г вряща вода. Вари се 10 минути захлупено на тих огън. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се топличка и подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Да не се дават ястия с гъби, лапад, спанак, сини патладжани, млад грах. По-често болното да яде варена или печена тиква. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови, тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. След ядене да взема 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад или мармалад от шипки и 1-2 чаени лъжички сок от магданоз (корени). Да се избягва люто и солено.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от 50 г зърна от царевица с прибавка на 10 шипки, разрязани на две, и 1 изравнена супена лъжица ечемик (зърна). Всичко се вари в 600 г вода 20 минути и веднага се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Един-два часа след ядене да изпива пак по 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 15 0-5 00 г топла вода. След това да се налага областта на бъбреците в понеделник, вторник и сряда с торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан и полуизстискан, засилен с 5-10 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, смачкани без кокичките, след това поръсени с 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах и рафинирана сяра (на прах от аптеката) и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Над нея се поставя вестник и вълнен пояс. В четвъртък, петък и събота - същата торбичка, напълнена или с лапата от печен кромид лук, или с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсени с 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър и рафинирана сяра. Отгоре се поставя вестник и вълнен пояс. Едновременно се прави компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка. Над него се поставя сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от пресен зелев лист, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и над нея вълнена шапка. Болното дете спи така.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето, последвана от сухо изтриване. Един-два часа след закуска, ако болно-то е на легло, да се повтори казаното за вечерта и да се държи всичко до 6 часа вечерта. Ако детето не е на легло, през целия ден да носи на кръста мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре тънко парче найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата.

Неделя, ако няма криза, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата. Ако има криза, лечението продължава по плана.

Важна добавка. Квасецът може да се използува две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва с 1 супена лъжица нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...