Jump to content

Възпаление на легенчетага на бъбреците, на пикочния мехур


Recommended Posts

Възпаление на легенчетата на бъбреците, на пикочния мехур

Причини. Простуда, катари на дихателните органи, инфекциозни заболявания, пясък или камък в бъбрека или мехура и други.

Признаци. Болка в кръста (не е задължителна), която се увеличава от притискане и движения (у момчетата стига до яйцата). Понякога болното има треска, температурата се покачва, пулсът става бърз, получава лош цвят, липса на апетит, повръща, нерядко има запек. Урината е лигава и понякога гнойна.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 50-75 г отварка от 3 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка по 1 супена лъжица корени от гръмотрън и магданоз и 1 супена лъжица зърна от царевица. Всичко се вари в 1600 г вода на тих огън 20 минути, след което се добавя и по 1 супена лъжица жълт кантарион, медуница (листа) и царевична коса. Вари се отново още 10 минути, прецежда се веднага и се пие подсладена с мед и няколко капки лимон.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна и безсолна, като се дава предпочитание на варената или печена тиква, на плодовете, които винаги трябва да бъдат измити, защото се пръскат с отровни химикали, и, зеленчуците или сокове от тях. Вместо това може обикновена безсолна храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Същевременно да се избягват спанакът, киселецът, лападът, сините сливи и сините патладжани. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив болното да изяжда по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна детето може да изяжда и 50-100 г младо месо: агнешко, телешко и птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тестени храни и компоти с малко ръжен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) болното да пие или запарка от шипки (20 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладена с мед или сироп, или пък прясно мляко.

II. Два часа след ядене детето да изпива пак по 1 чашка от 50-75 г отварка от орехите и др. (вж. точка I от плана).

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 200-500 г (според възрастта на болното) топла вода, последвана от налагане на кръста и пикочния мехур (окосмената част на половия орган) с две торбички от тънко хасе с размери 24 на 12 см, напълнени или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан през кърпа, засилен за всяко място с по 1 изравнена супена лъжица пудра захар и малко леко препечено царевично брашно (за да се отнеме излишната влага на лапата), или топла лапа от зелен кромид лук (бялата му част), нарязан на ситно, с прибавка на 1 чаена лъжичка ленено семе, предварително леко препечено, и 100 г прясно мляко. Вари се да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар. Върху нея се поставя вестник и вълнен или фланелен бинт. Болното спи така.

IV. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето, последвана от сухо изтриване и обличане. През целия ден на кръста и пикочния мехур болното да носи две мушамички от хаваджива - едната 24 на 12 см, а втората 20 на 10 см, тропосани с по едно парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носят се от всяка страна по 15 дни и ако има нужда, се заменят с нови. Ако през деня болното има силни и болезнени напъни, вместо мушамите да му се поставят дадените за вечерта лапи, които се държат 2-4 часа. След 2 часа почивка, ако има нужда, се поставят отново.

Важни добавки:

1. Една и съща лапа от печения или сварения кромид лук може да се използува в продължение само на 24 часа.

2. През време на лечението болното да се предпазва от излишни скачалия и сядане на студена земя или камък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...