Jump to content

Кръвопикаене. Фимоза и парафимоза у момчетата


Recommended Posts

Кръвопикаене

Причини. Усложнения от прекарана скарлатина, малария, остро възпаление на бъбреците или пък удар в областта на бъбреците или в областта на пикочния мехур, пясък и камъни в пикочните пътища и др.

Признаци. Присъствие на кръв в урината и болки в кръста, особено при уриниране.

Лечение. Извършва се от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма. Болното да се сложи на легло и да му се направят 2-3 вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. Всекидневно сутрин, обед и вечер да му се поставят коремни компреси, натопени в хладка (32°С) отварка от овесена слама и трина (ако липсват - с вода), съчетани с грейка на краката.

Когато болното не е с компрес, на кръста да носи мушама против кръвопикаене.

Вътрешно. Отварка от овчарска торбичка (1 супена лъжица се вари 5 минути в 300 г вода) или отварка от полски хвощ и коса от царевица.

Диета. Предимно млечна или плодова (вж. в том I диетата за болни от бъбреци). Забранени са алкохолът, оцетът, лютите и солените храни и т. н.

Внушение. По начина, указан в том I.

При лечението на деца над 10 години може да се приложи и казаното за същата болест при възрастните.

Фимоза и парафимоза у момчетата

Фимозата е вродено или придобито стесняване на крайната кожа, която покрива половия член, а парафимозата е пристягане на главичката на половия член от издърпаната зад главичката крайна кожа, при което кожата и главичката отичат.

Причини. Фимозата и парафимозата се срещат у момчетата (деца и младежи), които имат много тясна крайна кожа на половия орган. В резултат на това под кожата се събират нечистотии, които се разлагат и предизвикват възпаление. Парафимозата се дължи понякога и на онанизъм.

Признаци:

а) При фимозата се развива подуване и отичане на крайната кожа в нормалното й положение.

б) При парафимозата има същите явления, но със стягане на кожата зад главичката на половия орган. Парафимозата се дължи на оттегляне тясната кожа назад и невъзможността поради отока да се върне на нормалното си място.

При отичане на крайната кожа на половия орган освен силните болки се появява често и възпаление с нагнояване, треска, задържане на урината.

Предпазване. Предразположените към тези болести деца да се подлагат на леката и безобидна, но полезна в случая операция обрязване на крайната кожа.

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) На болното през първите 1-2 вечери подред да се направят топли клизми (37°С) с чай от лайка; след това само при запек.

б) За намаляване на отока особено при парафимозата е нужно да се измива главичката на члена (отвън и отвътре) с хладка отварка от жълт кантарион и лайка. След това да се слагат дневно по 2-3 кръстосани компреса, натопени в хладка (26°С) отварка от трина или чай от лайка или в отвара от пелин и млечок в хладка вода. При поставяне на компресите половият орган се задържа откъм корема, за да се намали застоят на кръвта и лимфата. Вместо кръстосаните компреси със същия успех може да се правят и по 2-3 коремни бани (30-28°С за 3-5 минути) на ден.

в) Мехурът и червата преди баните и компресите трябва да се изпразват.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от бял равнец, борови връхчета, жълт равнец и листа от тесен живовляк - по 50 г от всяка. Една пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г вряща вода и захлупена се вари 15 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...