Jump to content

Възпаление на външните полови органи у момичетата. Онанизъм (ръкоблудие)


Recommended Posts

Възпаление на външните полови органи

у момичетата

Възпалението на външните полови органи се случва твърде често при момичетата, както у малките, тъй и у по-големите.

Причини. Те са твърде многобройни, най-често замърсяване, заразяване с различни инфекции, при проникване на глисти в половите органи и други.

Признаци. Дете, заболяло от възпаление на външните полови органи, става бледо и с тъмни кръгове около очите. Усеща топлина, сърбеж, половите му органи са червени и раздразнени. След това се явява течение, отначало незначително и безцветно, а после жълто и гъсто. Възпалението завзема цялата лигава ципа, която отича. Болката бива парлива и силна, явяват се леки и повърхностни разранявания. Тези ранички могат да бъдат по-дълбоки.

Лечение. Според причината. Ако е просто възпаление, тогава лечението е общо за засилване на организма.

а) Една-две вечери подред на болното да се прави топла (37°С) клизма с чай от лайка или вода, а след това само при запек.

б) На болното да се измива половият орган 3-4 пъти на ден с чисто памуче, натопено в хладка отварка от жълт кантарион (вж.“Напикаване денем и нощем“) или чай от лайка.

в) Ако болното е кърмаче, да му се правят дневно по 1-2 цели топли бани с отварка от трина, овесена слама и борови клони или пък с чай от лайка (37°С за 10 минути), а ако е по-голямо, да му се правят дневно по 2-3 коремни бани (35°С за 5-10 минути) със същите топли отварки или в краен случай с вода, а вечер преди лягане да му се прави цяла топла баня или да му се поставя компрес, натопен в същите топли отварки.

Вътрешно. Ечемичена отварка или пък бадемово мляко (вж. „Треска“). И двете се пият вместо вода.

Диета. За по-големите деца вж. „Фимоза и парафимоза у момчетата“.

Онанизъм (ръкоблудие)

Онанизмът (ръкоблудието) е особено широко разпространено между младежите в първите години на тяхното полово съзряване. Този болезнен порок всъщност почва много често в предюношеския период, а понякога лекарят го вижда и при малки деца.

Причини. При малките деца подбудата е не половият нагон, както у младежите. Тук се оказват няколко главните причини - нечисто поддържане на половите органи у детето и лош пример от околните деца. Занемаряването на чистотата на децата и особено на половите органи при малките момченца, които не са обрязани, предизвиква набиране на секреции (отлъчки) под кожата на главичката на члена им, които предизвикват дразнене. Детето търси инстинктивно начин да намали тези неприятни усещания чрез пипане или триене на половия си орган. Това е един от най-честите начини децата да започнат тоя порок. Затова деца от двата пола трябва да се пазят чисти и да се учат на хигиенни навици още от ранни години.

Втората честа причина за този лош навик са глистите острили, които предизвикват в задния им проход сърбеж и парене. Децата започват да се чешат и бъркат около сърбящите ги места особено нощем в кревата, когато при затопляне в леглото глистите започват да излизат около ануса. Те преминават при малките момичета във влагалището, предизвикват там силен сърбеж и създават условия за онанизъм. Също и при момчета (даже и мъже) тия глисти могат да се наблюдават под кожицата на главичката.

Трета причина за този порок, на който се учат децата, са техните по-големи другари. Умната майка може да запази своето дете от такива лоши уроци чрез непрестанен надзор над неговите другари.

Признаци. Децата, които се занимават с онанизъм, са твърде раздразнителни: имат стремеж към усамотение, лицето им е бледо, очите стават мътни, лесно се изморяват, те са лениви и страхливи. При голяма злоупотреба с този порок се появява главоболие, анемия, отслабване на паметта, преждевременна умора, липса на съсредоточаване на вниманието, а у момичетата може да се предизвика преждевременно появяване на менструация.

Предпазване. Леглото на детето трябва да бъде твърдо, с ниска възглавница, без пухена завивка и т. н. Да се избягва каквото и да е загатване за онанизъм. По време на сън ръцете да се държат извън завивката. Това да се внушава на детето под предлог, че трябва да заякне. Дори детето после да прибере ръцете си под покривката, целта е постигната, понеже то е упражнило вече волята си в будно състояние.

У много деца, страдащи от екзема, честите измивания предизвикват сърбежи, които също могат да тласнат към онанизъм.

Лечение. Общо за засилване на организма. Ако детето има глисти, да се предприеме лечение за тях. Ако има някои ранички или пъпки по члена, които предизвикват сърбеж, трябва да се лекуват.

В останалите случаи:

а) На детето да се направят 2-3 вечери подред хладки (32°С) клизми, най-добре с чай от лайка (300-600 г вода според възрастта), а преди лягане да се направи една хладка (28°С) задръжна клизма с 50 г вода, с която да заспи.

б) Сутрин още в кревата да се направи фрикция на гръбнака и половите органи с хладка (25 °С) отварка от смрадлика (1 супена лъжица в 500 г вода се вари 5 минути) или с вода. Вечер преди лягане да се направи фрикция с хладка вода.

в) Седмично (най-добре вечер преди лягане) да се правят и по 1-2 парни бани на краката, последвани след препотяването от фрикция на цялото тяло с хладка вода.

г) Да се следи за редовното отиване по нужда винаги вечер преди лягане. Щом детето е запечено, да му се направи хладка клизма.

д) Да не се позволява на детето да се качва по дървета или да въз-сяда пръчка като кон, защото това дразни половите органи.

е) Да се пази от лоши другари и лоши примери.

Вътрешно:

а) За намаляване половата възбуденост е полезна отварка от листата и корените на русалка (2 супени лъжици от двете в 1/2 л вода се варят 10 минути). Пие се сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене по 1/2-1 кафена чашка.

Диета. Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, салати и чер тричав хляб. Да се избягват не само месо и риба, но и яйца, сух фасул, леща, грах, гъби, истинско кафе, шоколад и алкохолни напитки. Също да се избягват люти и кисели ястия.

Внушение. Майката е хубаво да внушава на детето, че онанизмът е лош порок. Ако почувствува нужда да онанира, детето веднага да извади ръцете си извън покривката и да заспи.

В по-тежки случаи може да се прибегне и до хипноза, стига да се намери вещ лекар в тази област.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...