Jump to content

Болести на нервната система. Остро и хронично възпаление на главния мозък


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА

Остро и хронично възпаление на главния мозък

Причини. Острото възпаление се дължи обикновено на вирусна инфекция, пренасяна при ухапване от комари или кърлежи. По-рядко се дължи на друга инфекция. Може да е следствие на простуда, силна горещина, дълго излагане на слънце без шапка, лошо падане или силен удар по главата и други.

Хроничното възпаление се явява повече като последица на неизлекувано остро възпаление на мозъка, а също от повреждане на ушите, на носа, буца в мозъка.

Признаци. Острото възпаление обикновено започва със силно главоболие, повръщане, виене на свят, треска (често със силни студени тръпки), гърчове на някои мускули. Появява се безпокойство, лудуване и болното постоянно е запечено. След 2-3 дни този възбуден период преминава в изтощение. Болното остава вцепенено, изпада в дълбок сън.

При хроничното възпаление болното може да започне да страда от главоболие, препъване при ходене, а понякога става и слабоумно.

Предсказание. Заболяването е много сериозно. Да се търси лекар.

Лечението е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди всяко кърмене на бебето майката да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 5 счукани ореха с ядките и черупките заедно с прибавка на по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес (зърна). На тих огън се варят 15 минути с 1200 г вода, след което се добавя и по 1 супена лъжица от следните билки: борови връхчета, живовляк (широколистен, листа), жълт кантарион, оризови люспи, очанка, 1/2 лимон и 2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Ако бебето е отбито, след всяко хранене да му се дават 1-2 чаени лъжички (според възрастта) от същата отварка.

Диета. Най-правилно е бебето да бъде на кърма най-малко 9 месеца.

II. Вечер преди лягане да се прави лека разтривка на гръбначния стълб с пръсти, натопени в малко топъл чист зехтин, в продължение на около 5-7 секунди. След това да се наложи с торбичка от тънко хасе, широка 7 см, напълнена с топъл (37°С) пресен, гъсто замесен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), преди поставянето му засилен с 1 супена лъжица попарени и след това добре изстискани и нарязани ситно листа от магданоз. Едновременно да се направи цяла „шапка“, ушита от същото хасе и напълнена със същия топъл селски хлебен квасец. Върху нея да се постави вестник и вълнена шапчица. Шапката трябва да минава през слепите очи и да стига до раменете на детето. Същевременно да се постави компрес на коремчето, прасците и ръцете до лактите от 2 хасени парчета, натопени в хладка вода, размесени с 1 супена лъжица оцет. Върху тях да се обвие с вълнено парче. Държат се до сутринта или докато много притеснят детето.

III. Сутрин. Снемане „шапката“ и торбичката с квасеца от гръбнака, последвано от лека разтривка на целия гръб с мека кадифена ръкавица за 1 минута. Един час след закуската да се направи цяла топла баня (37°С за 10 минути) с отварка от борови клони с иглите и зелени клонки от ракита (по 1 снопче в 1 кофа вода). Варят се 20 минути, а след това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа, здравец и лайка и отново се вари още 10 минути. Непосредствено преди снемане от огъня се прибавя 1 шепа морска сол. Щом солта се разтвори, отварката се снема от огъня и като поизстине (до 38°С), се прецежда и използува за банята. Ако има нужда, може да се добави още малко топла вода, за да стигне до брадичката на детето. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла. Така опаковано, детето се поставя да поспи най-малко 1-2 часа, докато добре се препоти. След това се изтрива до сухо и преоблича в чисти дрехи.

Забележки:

1. След като се събуди болното от банята, да се постави на главата му „шапка“ от сурови необелени картофи, настъргани на по-едро ренде, полети със 100 г хладко прясно мляко; киснат в него 20 минути, изстискват се добре и се слагат на главата. „Шапката“ се държи 2-3 часа и ако болното се чувствува добре от нея, се поставя отново с нови картофи.

2. С една и съща отварка може да се направят 3-6 бани подред, като през деня отварката се пази от запрашаване, а вечер се затопля до 37°С. След последната баня детето да се изтрие с цяло прясно кокоше яйце (белтъкът и жълтъкът, разбити заедно), полива се с чиста вода и се изважда от ваната. Следва сухо увиване, както казаното по-горе.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. При хубаво време бебето винаги да се извежда на разходка, като се оставя повече на слънце, но очите и главичката му да бъдат запазени от слънчевите лъчи. Детето да бъде така облечено, че нито да се поти, нито да бъде изложено на настинка.

2. Детето трябва да спи на средна възглавничка, която да не му извива врата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...