Jump to content

Менингит (възпаление на мозъчните ципи)


Recommended Posts

Менингит (възпаление на мозъчните ципи)

Съществуват, общо взето, три групи менингит - лек (серозен), тежък (гноен) и туберкулозен. Туберкулозния менингит тук няма да разглеждаме. Лекият менингит се развива понякога при остри заразни заболявания - скарлатина, коремен тиф и т. н., или като самостоятелно заболяване, причинено от специална вирусна инфекция. Главни причини на гнойния менингит са:

1) гнойно възпаление на средното ухо, което се пренася на мозъчните обвивки;

2) специално инфекциозно заболяване, наречено епидемичен менингит;

3) усложнения при крупозна пневмония.

По-редки причини са различни гнойни процеси по кожата на главата - циреи, гнойни пъпки и други.

Признаци. Тръпки по тялото, повръщания, силно главоболие и висока температура (40°С), силна раздразнителност на очите и ушите, конвулсии на крайниците, вратът на болното е извит поради свиването на вратните мускули. Появява се безсъние, безпокойство и запек. Зениците са свити. По-сетне се явява кривогледство. Пулсът се забавя до 50 удара в минута, а към края нараства до 100-120. Съзнанието почва да се губи. Явява се дълбок сън, бълнуване.

Предсказание. Много сериозно заболяване. Веднага да се вземат нужните мерки от лекар.

Лечението е болнично. От народната медицина се прилага общо лечение за засилване на организма. Силната светлина и шумът да се отстранят, защото влошават положението на болното, а на главата му да не се поставя лед.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1-2 чаени лъжички сироп от широколистен живовляк (5 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 20 минути на тих огън, след това се прибавят 300 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица семе от керевиз, счукано ситно в дървен хаван, 1/2 изравнена чаена лъжичка борова смола, също счукана на ситно; вари се отново още 5 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).

II. Пет-десет минути след сиропа болното да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от троскот (корени) 100 г, корени от обикновена коприва, спирея и шипка - по 50 г. Три супени лъжици от тази смес в 600 г вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. На болното се дават предимно сокове от плодове или зеленчуци според сезона, малко прясно мляко, а повече кисело, разредено наполовина с вода със или без прибавка на малко сухар, накиснат в соковете или млякото, за да не го задави. Щом се подобри положението, на болното да се дава вегетарианска храна (млечно-растителна), слабо солена, подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). При желание на болното може да се дава и обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Само на обяд може да се даде 50-100 г месо от младо агне, теле, пиле или прясна риба, варено или печено, но не и пържено. След закуска, обяд и вечеря да му се дава по 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец от бяло брашно (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко мед и плодов сок, та да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие домашна лимонада - към бутилка гореща вода се прибавят 2-3 супени лъжици чист пчелен мед и сокът на 1 лимон. Това питие намалява жаждата, освежава болното и предизвиква изпотяване.

III. Един-два часа след ядене да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от босилек, лилов чай, мента пиперита, маточина, комунига, страшниче и хмел (шишарки) - по 50 г. Две супени лъжици от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане (и сутрин) всекидневно прочистване на червата с малко хладка (35°С, 200-500 г) клизма, последвана от хладка фрикция на цялото тяло с вода и оцет по равни части, сухо изтриване и увиване; 15-20 минути след нея - разтривка на гръбнака 1-2 пъти от долу на горе посредством малки кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт; следва налагане с торбичка от тънко хасе (широка 10 см), напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 3-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 3-9 лъжици млади пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), поръсени с 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). На главата на болното се поставя „шапка“, която да покрива слепите очи и тила до раменете, напълнена една вечер със същия хладък селски хлебен квасец, засилен с 3-10 супени лъжици диви кестени, поръсени с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Върху нея се поставя памучна шапка. Втората вечер „шапката“ е напълнена с хладка лапа от суров кромид лук с готварска сол в следната пропорция: на 3 супени лъжици ситно нарязан лук 1 супена лъжица готварска сол и малко царевично брашно за отнемане излишната влага на лапата. Едновременно да му се прави компрес на корема от 2-4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет по равни части. На прасците се поставят също такива компреси. Върху тях - фланелени обвивки. Държат се до сутринта или докато досадят много на болното.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Един час след закуската да се повтори казаното за вечерта със следната добавка: „шапката“ да бъде напълнена или със сурови и необелени картофи, настъргани на ренде и полети със 100 г прясно хладко мляко (киснат 30 минути, след което се изстискват добре), или напълнена с чиста червена глина, разбъркана с вода и оцет по равни части. Върху нея се слага памучна шапка и се държи 2 часа, след което се подновява с други картофи и глина. Компресите да се държат по 4 часа.

Важни добавки:

1. Щом съзнанието започне да се прояснява, намалява се постепенно и количеството на приложенията, като се почне от сутрешните и се свърши с вечерните, а най-после с „шапката“.

2. В тежки случаи за облекчаване и по-бързо оздравяване на болното да се сложат от опитен човек по 2 пиявици в областта на задушните кости.

3. В стаята на болното въздухът винаги да е чист, като за целта всеки 2 часа се проветрява чрез отваряне на прозореца за 5 минути, а болният се завива.

Внушение. По указания начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...