Jump to content

Парализа на ръка и крак


Recommended Posts

Парализа на ръка и крак

Причини. Тежко раждане с родилни клещи (щипци), прекаран менингит, травма (удар) по главата и други.

Признаци. Неподвижност на съответния крайник.

Лечение. Само от лекар-специалист. Народната медицина предлага засилване на организма и укрепване на нервната система.

А. Ако болното е кърмаче или дете до 2 години, да се следи никога да не е запечено. Всяка сутрин да му се прави или 5 минути лек масаж (от опитен масажист) на парализирания крайник (след всеки 20 масажа 10 дни почивка), или сух четков масаж с кадифена ръкавица. След масажа да му се направи цяла топла баня с отварка от борови клони и полски бъзак (корени, стебла и листа), орехова шума и трина или морски водорасли по 1 двойна шепа на кофа вода; вари се 20 минути и преди снемане от огъня се слага и 1 стиска морска сол. Като поизстине, се прецежда и се къпе детето при температура 37°С 10 минути. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване.

Вечер - сух четков масаж с кадифена ръкавица 1 минута, последван от компрес на коремчето с 2 хасени парчета, натопени в чай от лайка. Върху тях се завива вълнен пояс. На главата на болното се слага „шапка“, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа). Върху нея се поставя вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много притеснят детето.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 5 минути преди ядене и 2 часа след ядене по 1-2 чаени лъжички чай от лайка, подсладен с мед.

Диета. За отбитите деца - изкуствено хранене с повече сокове и пюрета от зеленчуци и плодове, а също и овесени ядки.

Внушение. По указания начин.

Б. Ако болното е от 2 до 10 години, да му се приложи следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при шум в сърцето да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 2 изравнени супени лъжици мащерка, 1/2 супена лъжица чубрица, стрита на прах, 2 месести лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите и месото без семките.

II. Пет минути след взимане на сместа болното да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, живовляк (широколистен, листа), лепка, маточина, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и цариче - по 50 г. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарв с 250 г вряща вода и се вари още 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното); или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Преди обяд и вечеря като аперитив болното да изяжда и по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена с любима салата, може да се изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, орехи и лешници с леко препечен хляб. След ядене да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие или отварка от листата и стеблата на целината (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупени, се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус), или отварка от оризови люспи (2 пълни супени лъжици с 1/2 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда).

III. Един-два часа след ядене детето да изпива 1 чашка от 25-50 г запарка от 80 г босилек, маточина и портокалови кори - по 60 г, бял глог (цвят), дилянка (корени), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 40 г. Една пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г вряща вода и захлупена, кисне цяла нощ. На сутринта се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) непременно клизма със 150-500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парен компрес на гръбнака с торбичка (дълга според дължината на гръбнака и широка според широчината на гърба), ушита от тънко хасе на тегели, широки по 2 см, напълнени с пресен, изварен речен пясък, пресят на ситно и после засилен със суха ситна сол (на 1 кг пясък - 100 г сол), предварително нагрята до приятно търпима температура. Детето да лежи върху тази смес по гръб, завито с 1-2 одеяла, 15-20 минути за по-добро изпотяване. Следва изтриване на цялото тяло и налагане на гръбнака с торбичка от същото хасе (широка 10 см), напълнена с топла (36°С) лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен или с 3-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 3-9 супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, нарязани ситно и счукани в дървен хаван на кашица, прибавят се 6-10 сини сливи, смачкани без кокичките, и 2-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и нарязани ситно. Едновременно на корема се прави компрес от 2 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода и се варят 5 минути). Върху него се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен или с 3-7 супени лъжици диви кестени, или с 3-7 супени лъжици корени от полски бъзак, нарязани ситно и счукани на кашица. Върху нея се поставя вълнена шапка; държи се до сутринта или докато детето може да търпи.

Важни добавки:

1. Ако болното има парализа на ръцете и краката, всяка вечер крайниците да се разтриват с памуче, натопено в настойка, приготвена от чист зехтин, сварен с бял равнец и листа и цвят от жълт кантарион (250 г маслинен зехтин или олио с по 1 супена лъжица бял равнец и жълт кантарион, листа и цвят; вари се 1 час във водна баня, отлежава 24 часа и се прецежда). След разтривката парализираният крайник се увива с фланелей бинт и болното спи така.

2. Ако болното страда от спазми (схващания на прасците), всяка вечер крайниците да се обвиват с компреси от 2 парчета, натопени в топло сурово мляко, добре изстискани, и увити с вълнени бинтове. Държат се цяла нощ или докато може да търпи. Прави се сух четков масаж на цялото тяло 2-3 минути, последван от лека разтривка на гръбначето от долу на горе посредством кръгообразни движения с памуче, натопено в камфоров спирт. След това на гръбнака на болните места се поставят парчета мушама от хаваджива.

След обличането по-големите деца да правят и по 5-10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя, ако няма криза, пълна почивка от всичко, ако има криза, лечението продължава по плана.

V. Лечебната физкултура при това заболяване е решаваща, но само при условие, че причините за заболяването са напълно отстранени и острият етап е преминал. В такъв случай за бързото възстановяване подвижността на парализираните крайници и преди всичко за приучване болното към правилно ходене и обслужване се правят следните упражнения:

1. Пасивно раздвижване на всички стави, които са засегнати и се намират в положение на парализа (пълна неподвижност) или пареза (частична неподвижност).

2. Приучване на болното да пази равновесие при стоене и ходене по специален метод.

3. Повдигане на гимнастическата тояга от легнало по гръб положение високо нагоре, съчетано с вдишвания, а при снемане - с издишвания. Тъй като упражненията не са шаблонни, а имат строго индивидуален характер, за всички случаи се подбират най-подходящите, в зависимост от общото състояние на болното, продължителността на заболяването и доколко е запазена подвижността на парализираните крайници. Това изисква тези упражнения да се ръководят от лекар-специалист.

Важна добавка. Ако болното не е на легло, при хубаво време да излиза на разходка по 1-2 часа винаги с шапка или кърпа на главата, защото без шапка се влошава болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...