Jump to content

Онемяване


Recommended Posts

Онемяване

Онемяването бива вродено и придобито.

Причини за придобитото онемяване. Прекарано незабелязано (на крака) в лека форма възпаление на мозъка, менингит, лошо падане на главата (удар), силна уплаха и други.

Признаци. Детето чува, но не може да говори.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Да се търси помощта на лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1 чаена лъжичка сироп от алое арборесценс (трионче). Сиропът се приготвя от 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, изчистени от бодлите и смлени на каша. Прибавят се по 200 г чист, пчелен мед и чисто домашно или доброкачествено червено вино и всичко се вари във водна баня на тих огън. Като изстине, се прецежда през кърпа. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1/2-1 кафена чашка отварка от босилек (листа и цвят), богородиче, комунига, очанка, ранилист (листа и цвят), риган, страшниче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любима салата, детето може да изяжда и 50 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие или отварка от оризови люспи (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), или чай от риган (2 супени лъжици цвят се запарват с 400 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене детето да взема 1 чаена лъжичка настойка от 3 цели пресни и сурови кокоши яйца, които в подходящ буркан се заливат със сока на 9 лимона (да се покрият с около 1/2 см сок), захлупват се и киснат 3-4 дни, докато черупките им се разтворят. След това с вилица се разбъркват добре, за да им се извадят ципите, и накрая се прибавя 200 г лята захар (небетшекер), счукана ситно, и 1 супена лъжица коняк, за да не вкисва настойката. Държи се на студено.

IV. Десет минути след настойката болното да изпива 1 кафена чашка отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките (вързани в марля), и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес (зърна) се поставят в 1600 г вода с 1 лимон, разрязан на 4 части, и се варят 15 минути. След това се добавят 2 супени лъжици оризови люспи и 3 супени лъжици от следната смес: бяла черница, борови връхчета, исландски лишей, спирея и росопас - по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути; като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 250 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка (5 минути), а след нея сухо изтриване на лицето и главата. Следва меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се почва с горещата и се завършва е хладната вода. След нея краката на детето да се изтрият до сухо, гръбначето да се разтрие 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт. След това на гръбнака се поставя мушама от хаваджива (широка 10 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата. На коремчето (отпред) се поставя компрес от 2 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а върху тях сухо хасено парче и фланелено поясче. На главата се поставя „шапка“ от тънко хасе, която да покрива главата от веждите до раменете и да опира в задушните кости, напълнена с пресен селски хлебен квас (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен или с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или 5-7 лъжици пресни корени от полски бъзунек, настъргани ситно, и 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Върху тях се поставя вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато много притеснят болното.

VI. Сутрин на детето се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и сухо изтриване, а след обличането главичката му да се полее с 250 г хладка вода (20°С), последвано от сухо изтриване. Ако чувствува студ, на главата да му се сложи баретка, докато се затопли.

Неделя. Пълна почивка от всичко; пият се само билките.

Важни добавки:

1. Сиропът от алое може да се повтори най-много три пъти.

2. Квасецът на главата може да се използува 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. Мушамата от хаваджива се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с нова.

4. Ако през деня детето почувствува болки в главата, да му се сложи „шапка“ от сурови картофи, полети със 100 г прясно мляко, киснати в него 20 минути и изцедени добре. Върху нея се поставя вестник и вълнена шапка. Държи се, докато мине болката.

5. При неспокоен сън детето да спи на „войнишка възглавничка“ (30-25 см), напълнена с мъжка папрат и хмел (шишарки) - по 100 г, босилек, върбинка (листа и цвят) и здравец (листа и цвят) - по 50 г от всяка. До оздравяването не се заменят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...