Jump to content

Затвърдяване на предните ширитчета на гръбначния мозък. Болест на Литъл


Recommended Posts

Затвърдяване на предните ширитчета

на гръбначния мозък

Причини. Вирусна инфекция, наследствено предразположение, тежко раждане (голямо дете при тесен таз на майката), кръвоизлив в гръбначния мозък и т. н.

Признаци. Още към 10-11-ия месец от раждането на детето майката забелязва, че то не прави никакви опити да става само или като го изправи, не прави усилие да се застои в това положение и пада. Не забелязва детето да си движи само крачката. Това състояние бавно преминава към пълна парализа на долните крайници (от кръста надолу).

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Извършва се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма. Да се приложи изцяло лечението за обща парализа у децата с добавка: щом детето се почувствува по-добре, да се оставя да пълзи (това упражнение засилва кръста). След това детето да прави опити да се държи на лактите си и най-после с чужда помощ да прави опити да ходи. Всички тези упражнения да се правят до лека умора на болното и щом го отегчат, да се прекратят, защото всяко пресилване е вредно.

Болест на Литъл

Признаци. В тежки случаи се проявява в траен спазъм на краката или на цялото тяло с предимно засягане на краката, което майката установява най-често при къпане, подсушаване и обличане на детето.

В по-леки случаи децата не могат да се научат да ходят поради кръстосване и притискане едно о друго на бедрата, а опират пода само с пръстите на краката си (характерна особеност). Когато децата могат да ходят до известна степен, правят впечатление като че ли газят през тиня. Обикновено при тази болест спазъмът засяга най-малко или никак трупа, повече ръцете, а най-много краката. Ако са засегнати и очните нерви, детето е кривогледо, а понякога и зениците му не са еднакви. Ако са засегнати нервите на езика, болното не може да говори, а понякога и да се храни. Ако са засегнати лицевите нерви, лицето е като маска.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се в болнично заведение. Народната медицина предлага общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели сурови пресни кокоши яйца, сложени в подходящ буркан и залети със сока на 9 лимона, така че да ги покрият с около 1/2 см. Захлупени, стоят

3-4 денонощия, докато черупките им се разтворят. След това с вилица се разбъркват и изваждат ципите им, добавя се 200 г лята захар (небетшекер), счукана ситно, и 25 г чист винен коняк, зада не вкисва. Държи се на студено.

II. Десет минути след настойката детето да изпива по 1/3 до 1 кафена чашка (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани заедно с ядките и черупките на каша, вързани в торбичка от марля, с прибавени по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистени овесени зърна. В 1600 г вода се варят 15 минути, след това се прибавят още 2 супени лъжици борови връхчета, 20 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица червена хвойна (зърна). Вари се още 15 минути. Като изстине, отварката се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко, консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Сутрин на първа закуска е най-добре детето да изпива 1 чашка от 100-150 г овесено мляко, приготвено от 2 супени лъжици овес, измити със студена вода и сварени в 700 г вода, докато всички зърна се разпукат напълно. След това се изстискват през тънка кърпа и полученото „мляко“ се засилва с 1-2 чаени лъжички счукани ядки от орехи, малко чист пчелен мед и парче леко препечен хляб с масло и сирене. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук, магданоз (листа) и домати по равни части с винен оцет или лимон и чист зехтин по вкус, може да изяжда 50-100 г младо месо (агнешко, пиле или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, а също и компота с малко леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) болното да пие отварка от листата и стеблата на целина (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 20 минути и като изстине, се прецежда). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Един-два часа след ядене се взимат 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета, широколистен живовляк (листа) и семе от копър.

Приготовление: В 1 л вода се слагат 40 борови връхчета и се варят 15 минути на тих огън, след което се добавят 10 листа от живовляк, 1 изравнена супена лъжица счукано семе от копър и 4 супени лъжици чист пчелен мед; вари се отново 20 минути на тих огън в закрит съд: като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

IV. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, босилек, исландски лишей, жълт кантарион, маточина, мента пиперита, риган и цариче - по 50 г от всяка. Една пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г вряща вода и захлупено, се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма със 150-250 г топла вода, последвана в понеделник, четвъртък и петък от разтривка на гръбнака и таза с длан, натопена в следната настойка: буркан от 1 кг се напълва до половината със сурови диви кестени, настъргани с кората, 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и се залива догоре със спирт за горене. Захлупено, стои на слънце или до гореща печка 7 дни, след което се прибавят и по 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър, салицил и рафинирана сяра (от аптеката). В продължение на 2 дни по 3-4 пъти на ден се обръща надолу и нагоре, за да се разтворят съставките, и на 10-ия ден се прибавят 1-2 супени лъжици терпентин (от аптеката). След разтривката гръбнакът и тазът се налагат с две торбички от тънко хасе, широки по 10 см. Едната с дължина, еднаква с дължината на гръбнака, а втората - от единия хълбок до другия, напълнени с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 12-20 сини сливи, смачкани без кокичките, и по 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани ситно. Върху тях се поставя фланелка. Същевременно на болното да се направи компрес на корема от две бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода, киснат 1 час и се прецежда). Върху тях се слага сухо хасено парче и фланелен пояс, а на щитовидната жлеза - торбичка с чист квасец. На трите сухожилия (слабините, под коленете и над глезените) се слагат торбички от тензух, напълнени с топла лапа или от печен кромид лук, засилен за всяко сухожилие с по 3-5 сини сливи, смачкани без кокичките, или от праз лук (бялата му част), нарязан и задушен, докато се махне излишната вода, след това засилен за всяко сухожилие с по 3-5 сини сливи, смачкани без кокичките. Върху тях се навива фланелен бинт. На главата на болното се слага „шапка“ от същия квасец, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а върху нея - вълнена шапка. Държат се до сутринта. В сряда и събота да му се прави парен компрес на гърба с торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, по 2 см широки, напълнена с търпимо гореща ситна морска сол. Болното да лежи върху нея около 10-15 минути. Гръбнакът, тазът, коремът и главата да се налагат, както е казано за понеделник и другите дни. Държат се също до сутринта или докато много притеснят детето.

Забележка. Ако няма възможност да се прави парният компрес със солта, да се приложи казаното за понеделник.

VI. Сутрин на болното се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, гръбнака, таза, корема и сухожилията, последвана веднага от бързо сухо изтриване поотделно, като на гръбнака и таза се поставят две мушами от хаваджива (широки около 10 см), ушити във вид на буквата Т (наопаки), с тропосани отгоре им две тънки парчета найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата. Носят се през целия ден. Използуват се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменят с нови.

Неделя. Пълна почивка от всичко: прави се само цяла топла баня за чистота.

Важни добавки:

1. Лапите от квасец и праз лук може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до необходимата температура; квасецът втората вечер се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Щом болното почне да владее по-добре краката си, да му се набави велосипедче с три колела, като се поставя в рамка, за да бъде неподвижно. В свободното време да се учи да върти педалите до лека умора, а също и кормилото на велосипедчето; това спомага за по-бързото отпускане на свитите мускули. След като детето заякне повече, да се подпомогне да го кара свободно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...