Jump to content

Прогресивна мускулна дистрофия


Recommended Posts

Прогресивна мускулна дистрофия

Признаци. Болното не се оплаква от болки. От седнало и клекнало положение не може да се изправя, защото мускулите нямат сила, която е нужна, за да изправи тялото. Когато е право, може да стои и да играе, но щом си свие крака, мускулите не могат да удържат тялото и болното пада. Температура няма.

Предсказание. Заболяването е много сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1 чаена лъжичка настойка от 3 пресни сурови кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона. Подробности вж. при болестта на Литъл, точка I.

II. Десет минути след настойката детето да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, исландски лишей, мента пиперита, невен, орехови листа, очанка, полски хвощ, спирея и росопас - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути. Като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Диета. Както дадената за болестта на Литъл със следната добавка: след ядене болното да взема 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед, поръсен с върха на ножа с прах от телешки джолан (изгорен до бяло върху силна жар и стрит на прах).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие отварка от шипки (25 шипки, разрязани на две, в 500 г вода се варят 15 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да взима 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на ситно, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара в малко вода и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа болното да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева, полски хвощ и троскот - по 50 грама. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1/4 чаена лъжичка китайски (руски) чай се запарват с 500 г вряща вода, след което захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250-500 г топла вода, последвана 1-2 пъти от разтривка на гръбнака от долу на горе с кръгови движения и таза до тазобедрените стави включително с памуче, натопено в камфоров спирт. Следва налагане на същите места две вечери подред с две торбички от тънко хасе с ширина 10 см, с дължина едната да покрие изцяло гръбнака, а другата - тазобедрените стави, във вид на буквата Т наопаки. Торбичките са напълнени с приятно топла лапа от 200 г ориз, 1 китка магданоз (листа), нарязан ситно, и 20-30 сини сливи, нарязани ситно без кокичките, сварени в 600 г вода на тих огън, докато станат като тесто. Върху тях се слага вестник и фланелка, леко забинтована. Същевременно се прави компрес на корема на болното или със зелен лист прясно зеле (попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискай), или от две бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка. Над тях се поставя хасено парче и вълнен пояс. На главата на детето се слага „шапка“ от същото хасе, която да опира до раменете, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората; върху нея се слага вълнена шапка. Върху сухожилията (слабините, под коленете и над петите) да се поставят торбички от същото хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 3-5 сини сливи (смачкани без кокичките), леко поръсени с малко царевично брашно (за отнемане излишната влага на лапата) и бинтовани с фланелени бинтове. Държат се до сутринта. И двете вечери подред гръбнакът се налага с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец, засилен с 4-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, 2-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, из-стискани и нарязани ситно, 8-16 сини сливи, смачкани без костилките. Върху тях се слага вестник и фланелка. Едновременно с другите приложения се държи до сутринта.

Забележка. Количеството на сините сливи и дивите кестени се пресмята според възрастта на болното дете или юноша.

VI. Сутрин на детето се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване и обличане. След затоплянето му от фрикцията да му се направи разтривка на гръбнака, таза и сухожилията с настойка от диви кестени и др. (вж. болестта на Литъл, точка V). Разтривката да трае от 1 до 3 минути. След нея през целия ден болното да носи на гръбнака и тазобедрените стави мушама от хаваджива във вид на буквата Т с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Лапите от ориза, квасеца и печения кромид лук може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до температурата на тялото. При това квасецьт трябва да се подсилва втората вечер с по 2 супени лъжици нов квасец (за всяко място) за нова ферментация, а оризът и лукът леко да се напръскват с топло мляко.

2. През време на лечението болният да се пази от вдигане или носене на тежки предмети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...