Jump to content

Recommended Posts

Главоболие

Често се случва някое дете да се оплаква от главоболие. Майката обаче мисли, че се касае за обикновено разстройство и не му обръща внимание.

Главоболието при децата е признак на болестно състояние и ако продължава повече от 2-5 дни, трябва да се покаже на лекар.

В много случаи главоболието се дължи на болести в стомаха и червата и на малокръвие. Една от честите причини е запекът, а също и падане върху главата. Честа причина за главоболието при момичетата е спането със сплетени коси. Главоболие предизвикват и всички отрови, като алкохол, тютюн, развален въздух, непрегорели въглища.

Главоболието е често и при заразни болести, като грип, брусница, скарлатина, заушка, тиф, пневмония, мозъчни кръвоизливи и др. Повечето хронични болести също протичат с главоболие.

Челният и челюстният синузит, очните аномалии и късогледството обикновено са предшествувани и придружени с главоболие. Детето чувствува главоболие и при хрема. При епилепсия, душевни разстройства и натиск в черепната кухина при тумори винаги има главоболие.

Признаци. Силни болки в главата, по-често при промяна на времето. Понякога болките обхващат и други части на тялото.

Предпазване. Закаляване на организма, предпазване от заразни болести. Детето в никой случай да не се удря по главата.

Лечението се определя от лекар според причините. Ако причината не е известна, народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) запарка от босилек и страшни-че по 100 г от двете, глогов цвят, лавандула (листа и цвят), маточина, мента пиперита, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 изравнена чаена лъжичка кори от портокал и дилянка (корени) се запарват вечер с 500 г вряща вода и захлупени, киснат цяла нощ. Сутринта запарката се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от пресен или стар кромид лук, с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части, с малко и от другите любими салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус) може да се изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба). На вечеря да се дава безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови, тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. След обяд и вечеря болното да взима по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие запарка от шипки: 15 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 300 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и изстинала, се прецежда през цедка. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Един-два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, борови връхчета, жълт кантарион, тесен живовляк (листа), жълта комунига, клинавиче, мента пиперита, невен и цариче - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и захлупени, се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 150-500 г (според възрастта) топла вода. Следва разтривка на гръбначето 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт. Ако на болното е правена пункция на гръбнака, той да се налага с торбичка от тънко хасе (широка 10 см и дълга според дължината на гръбначето), напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 3-6 супени лъжици млади корени от полски бъзак, настъргани ситно, а при липса на корени с 3-6 супени лъжици диви кестени, настъргани ситно заедно с корите. Прибавят се още 2-4 супени лъжици попарени листа от магданоз, изстискани и нарязани ситно, и 6-12 сини сливи, смачкани без кокичките. В останалите случаи да се постави на гръб-начето на детето или суров зелен лист прясно зеле, или мушама от хаваджива, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата. На коремчето се поставя компрес от зелен лист прясно зеле (попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискай) или 2 бархетни парчета, натопени в хладка вода. Върху тях се слага вестник и фланелено поясче и на главата (от веждите до раменете) „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 5-9 супени лъжици настъргани корени от полски бъзак или диви кестени, настъргани с кората. Върху нея се поставя вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много притеснят болното.

IV. Сутрин. Изтриване на гръбнака на детето с памуче, натопено с камфоров спирт, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето му, сухо изтриване, обличане и сух масаж на шията с помощта на двата палеца с леко натискане - 15 пъти от под ушите до под брадичката и 15 пъти обратно от брадичката към ушите. Ако през деня детето получи главоболие, да му се сложи „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г оцет или с толкова прясно мляко; картофите киснат 20 минути и се изстискват добре. Върху „шапката“ се поставят вестник и вълнена шапка и се държат, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки в главата, пълна почивка от всичко. Ако има, лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. По-малките цифри в плана, дадени за отварките и лапите, са за по-малките, а по-големите - за по-големите деца.

2. Квасецът на гръбнака и главата може да се използува 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва за всяко място с по 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. Детето никога да не се бие по главата, защото може да заболее от епилепсия, хорея и пр.

4. През деня (на слънце, вятър, дъжд и сняг) детето никога да не ходи без шапка.

5. При спазване на казаните правила може да се разрешава на децата да гледат и телевизия, и то само детските предавания, след което винаги да измият лицето и очите си. Детето да не стои на разстояние по-малко от 3 метра от телевизора.

Ако детето ходи на училище, за да не го боли глава при подготовка на уроците и за да ги запомни добре, на главата му да се слага „шапка“ или от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, или „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и добре изстискани. Върху нея се слага вълнена шапка. Държи се само докато детето учи. За същата цел помага и „каска“, ушита от тензух, подобен на хастара на мъжка шапка, с хоризонтални тегели по 3 см, в които се напъхват цели сурови диви кестени, които не се сменят до другата реколта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...