Jump to content

Замайване на главата. Нервност


Recommended Posts

Замайване на главата

Признаци. Болното дете губи равновесие и го обхваща страх да не падне. Понякога поради страх то отказва само да излезе на улицата.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. Да се приложи изцяло лечението, дадено за главоболие у децата, със следните добавки: вечер след разтривката на гръбнака с камфоров спирт на детето да се направи първо меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се почне с горещата и свърши със студената. Два часа след ядене вместо дадената там отварка да пие отварка от 100 г троскот и корени от обикновена коприва, репей и шипки - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се варят 30 минути в 600 г вода на тих огън и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. В случая е много полезно майката да внушава на детето да спи спокойно и че в най-скоро време то напълно ще оздравее.

Нервност

Признаци. Много от децата още в кърмаческата възраст са необикновено плашливи, сепват се при най-малкия шум, страдат от неспокойствие и спят недостатъчно. При малки поводи (никнене на зъби, удар и др.) у тях се явяват спазми. По-късно те проявяват извънредна чувствителност и лоши привички, като мигане, често ненужно кашляне, разни гримаси и пр., които са първите признаци на неврастенията и истерията.

Предпазване. Лошите привички у децата трябва веднага да се премахнат, защото непременно след тях ще дойде истерията, с пълно отвращение от храна, липса на апетит, конвулсивни плачове, истерични сцени, припадъци и пр. Многочислени са случаите, когато болестта от чисто истеричен характер се развива у децата до най-висока степен само защото родителите навреме не са обърнали сериозно внимание на състоянието на детето.

Нервно разстройство като израз на ревност често се явява при единствени деца в семейството, когато се роди второ дете. Затова е лошо първото (а особено единственото) дете много да се разгали и да навикне на голямо внимание. Известна въздържаност от прекалена обич към първото дете ще го предпази от много прояви на нервност, инатливост и особено от неврастения и истерия.

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) Вечер преди лягане на детето да се направи клизма (36°С).

б) Всекидневно сутрин (след ставане от сън) да му се прави фрикция на гърба и гърдите с хладка (28-26°С) солена вода (1 лъжица морска сол на 2 л вода).

в) Вечер при по-леки случаи на нервност да се измиват само краката с хладка вода (30-28°С), а в по-тежки случаи да се постави коремен компрес, натопен във вода (28°С), или още по-добре (ако страдат от сепване в съня си) да се прави цяла топла баня (36°С за десет минути) с отварка от дилянка (1-2 шепи корени се варят в една тенджера вода 1/2 час). Добре е както след коремния компрес, така и след банята да се постави на главата на болното цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с хладък селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), върху нея се слага вестник и вълнена шапка; държат се цяла нощ или докато детето може да търпи.

г) Ако сезонът позволява, на болното да се правят всекидневно между 10 и 11 часа въздушни и слънчеви бани (5-10 минути), последвани от фрикция или душ; да се оставят децата непременно да ходят боси.

д) Много благотворно се отразява промяната на средата и прекарването на открито. Затова са полезни в случая леката гимнастика, екскурзиите и леките игри. Да се вземат мерки за честото проветряване на жилището.

е) С нервните деца не трябва да бъдем нито много строги, нито много отстъпчиви. Поведението ни към тях да е пропито с обич, като отбягваме много да играем с тях и отстраняваме всичко, което ги дразни. С тях никога не трябва да говорим за болестта. Не трябва да ги претоварваме с повече умствена работа, отколкото са в състояние да понесат. Не трябва да ги оставяме също да спят със запечен стомах. В такъв случай непременно да им се направи малка (15 0-200 г) клизма с топла вода (35°С), защото запекът предизвиква спазмите.

При поява на спазми (гърчене, конвулсии) да се даде първа помощ: детето да се поставя леко облечено да легне върху маса, и то така, че да усеща студенината й, а в това време стъпалата на краката му да се разтриват със спирт или ракия. В скоро време тази мярка прекратява конвулсиите. След това лечението продължава така: сутрин, обед и вечер да се разтрива цялото му тяло (без ръцете и краката) със смес от 300 г чист зехтин и 500 г оцет. Разтриването продължава, докато спрат спазмите.

Вътрешно. В по-леки случаи всяка сутрин на гладно детето да изпива една чашка вода (според възрастта), в която от вечерта е киснал един корен от дилянка, или отварка от пача трева (1 супена лъжица листа и корени се сваряват в 1/2 л мляко). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка или чаша според възрастта. В по-напреднали случаи на детето се дава отварка от слез, дилянка, коприва, комунига и синя тинтява. От всички билки (взети по равно и нарязани на дребно) се взема една супена лъжица и с 1 супена лъжица мед се вари в 1 л вода 10 минути. Отварката се прецежда и пие сутрин, обед и вечер по 1-3 супени лъжици според възрастта. Да се пие редовно един месец.

Диета. Тъй като при нервността храненето играе извънредно голяма роля, подобрение на здравето е възможно, когато диетата бъде подходяща. От нея трябва да се изхвърлят всички възбудителни вещества - бира, вино, кафе, чай, шоколад, какао, кисело и люто.

Месото също се отразява вредно на здравето на нервните деца. Яйцата да се употребяват само като прибавка (1-2 на ден), но в никакъв случай не като основна храна. Да им се дават в изобилие сурови плодове, салати (приготвени с лимон, а не с оцет), зеленчуци (моркови и домати), картофени, овесени и оризови ястия, сухар, пуканки, мляко и чер тричав хляб. Като питие да се дава на болните вместо обикновена вода овесен чай с 5-10 капки лимон и малко мед, а след него - овесено мляко, плодови сокове и липов чай.

Внушение. По указания начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...