Jump to content

Истерия. Страх


Recommended Posts

Истерия

Възрастта, в която истерията започва да играе известна роля при детето, съвпада с времето, когато то е в състояние да противопоставя на околния свят съзнателен собствен душевен живот, т. е. към втората и третата година на живота му. По-чести стават случаите, разбира се, едва в училищната възраст.

Причини. Могат да бъдат от соматичен вид, например лош удар или лошо падане на тила. От психичен вид — наследствено предразположение, уплаха, чувство на страх, неблагоприятни фамилни произшествия (като развод между родителите) и други.

Признаци. Болестта започва с извънредна чувствителност и проява на лоши привички - мигане, често ненужно кашляне, разни гримаси, вироглавство и пр. След това почват големите истерични спазмени пристъпи, при които детето се забравя и почва да бие майка си и баща си или изпада в палячовщина, или извършва несъзнателно театрални сцени: ходи насам-нататък из стаята, вдълбочава се в празни приказки, без да знае след това какво е вършило. Към горните признаци трябва да прибавим още истеричното безсъзнание, пристъпите на страх от училището, учителите, а също когато остане само в спалнята (особено на тъмно), сомнамбулизъм, дневни сънища, наклонност към клеветничество и проява на изключителен интерес към собствената му личност, върху която се стремят да възбудят вниманието или учудването на околните. Някои истерични деца освен страха придобиват и разни болезнени навици, като нервно приповдигане на раменете и други.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) Вечер преди лягане на детето да се направи топла (3 7°С) клизма със 150-500 г чай от лайка или вода (според възрастта) или да му се даде отварка от майчин лист. След това винаги при запек (даже еднодневен) обикновена клизма или майчин лист, за да има спокоен сън. През вечер на болното да се прави парен компрес на тила с торбичка от тънко хасе, напълнена с приятно горещ полусварен ечемик (врял 10 минути само, за да може да се използува 2-3 вечери подред), последван от коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в хладък чай от лайка. На главата „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 2-5 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак). Върху „шапката“ се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато може детето да търпи. През вечер се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти); почва се с горещата и се свършва с хладката. Следва сухо изтриване, коремен компрес и „шапка“, както преди. Държат се, докато много му досадят.

б) Всяка сутрин на детето да се направи още в леглото хладка (26°С) фрикция с отварка от смрадлика или със солена вода, а след фрикцията да се остави за малко време в топлото легло да се поза-топли.

в) На обяд преди ядене в по-тежките случаи да се поставя коремен компрес, както вечерта, съчетан с налагане на тила с торбичка, напълнена с хладка лапа от сурови картофи, настъргани, полети със 100 г хладко прясно мляко, киснати 1/2 час и изстискани; върху тях се слага вестник и „шапка“ от чорап, за да не падне торбичката с лапата. Държат се 2-3 часа (с тях детето може да се храни).

Диета и вътрешно. Същите, дадени при нервност.

Внушение. Необходимо е майката да внушава на болното, че се чувствува все по-добре и в най-скоро време ще оздравее напълно.

Страх

Новороденото има страх само от две неща - от силен шум и от падане. Този страх е вроден у него. С течение на времето обаче се развива страх от много други неща, за които са отговорни често родителите.

Причини. Те се крият главно в лошото възпитание на детето, почиващо на страхливостта и недалновидността на родителите или по-големите братя и сестри. Тези грешки почват от раждането на детето. Всичко около люлката на детето е тихо, околните (без да има нужда) ходят на пръсти и приказват шепнешком. Ако някой викне по-силно, бебето се изплашва и започва да пищи. Ако някой роднина вземе бебето, то се изплашва и разплаква. Майката го грабва и почва да го утешава и то естествено почва да се плаши от всяко ново лице. Някои родители отиват дотам в грижите си по своите деца, че отстраняват от пътя им всичко, което би ги изплашило (предмет или животно). Не правят никакво усилие да го оставят да се занимава и справя с обстановката, всред която живее и расте. Много от забраните, с които си служим при възпитанието, също спомагат за създаване страх у децата., Де върши това“, „не пипай там“ и т. н. са постоянно в устата на майката и детето почва да се дърпа настрана, уединява се и не върши нищо самостоятелно.

Признаци. С течение на времето детето придобива много от страховете на майката, бащата и своите връстници. Почва да се страхува от тъмнината, от доктора, „баба Меца“, „таласъмите“ и пр., защото другите се страхуват и страховете му нарастват все повече и повече. Към десетата година се страхува от разбойници (за които е чело в приказките) или от баща си, ако е получило слаба бележка в училище. Към 15-ата година се страхува да играе с момичетата, за да не му се смеят околните, или да приказва пред по-възрастни от него ученици, за да не го подиграват, и т. н.

Предпазване. Разумните родители не постъпват, както е казано по-горе, а вземат всички мерки и най-малката причина за страх да бъде отстранена. Ако родителите и възпитателите са наследили някакви страхове от миналото, трябва да полагат всички усилия да не ги предават на децата. Да оставят детето да свикне с всички шумове и с всички лица около къщи и по улиците. Ако бащата изплаши детето със своя дебел глас или с леко скарване, майката не бива да тича да го утешава и да отправя упреци към бащата. Обикновено децата се страхуват от неизвестни неща, а не от тия, с които вече са запознати. Ето защо запознаването им с външния свят трябва да започне още в първите седмици на техния живот. Те трябва да се запознаят с тъмнината, с разните шумове и звуци и с формата на предметите. Щом стане малко по-голямо, детето трябва да се въвежда между повече хора и повече деца, да му се показват разни животни, да се изнася сред природата, да се води на гости и т. н. Така неговият детски свят ще нараства и то ще почне да добива опитност и без страх да се нагажда към него.

Предсказание. Сериозно, защото ако не се лекува навреме, може да доведе до тежки невротични състояния.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) запарка от босилек и страшниче (листа и цвят) по 100 г, върбинка (листа и цвят), глог (цвят), дилянка (корени), липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка портокалови кори се запазват от вечер с 500 г вряща вода и захлупени, киснат цяла нощ. На сутринта запарката се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на детето). Също да се избягват кафе и руски чай. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от червен кромид лук с магданоз по равни части с малко и от другите салати, винен оцет или лимон и зехтин по вкус) може да се изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и ястия, тестени храни и компоти с малко препечен хляб. След обяд и вечеря детето да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие следната отварка: 2 супени лъжици лайка (цвят) и 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 500 г вряща вода. Като клокне три пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда.

II. Един-два часа след ядене детето да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Сутрин, ако болното дете през деня има главоболие, да му се сложи „шапка“ от сурови настъргани картофи, полети с 1 кафена чашка оцет, киснати 30 минути и изстискани добре. Върху „шапката“ се слага вестник и вълнена шапка. Държи се, докато минат болките.

Неделя. Пълна почивка от всичко с изключение на диетата и билките.

Важни добавки:

1. Ако болното изпитва страх да спи само и на тъмно, да се остави през нощта да му свети нощната лампа и да спи с любима играчка.

2. Ако има безсъние, да спи на „войнишка възглавница“ (40 на 30 см), напълнена с по 150 г мъжка папрат (листа) и хмел (шишарки) и по 50 г босилек, върбинка, жълта комунига, здравец, лайка, туберози (листа и цвят) и цвят от диви кестени (изсушени). Сменя се на 2-3 месеца.

3. Ако детето е лунатик и се намира на опасно място, не бива да се буди, без да се вземат предпазни мерки; в други случаи (при неопасна обстановка) може да се събуди.

4. Да не се забравя, че в този случай наградите и хвалбите често вършат по-голяма работа при изкореняването на страха у децата, отколкото укорите. Положителният начин на възпитание създава у децата увереност, докато отрицателният я руши, а без увереност не можем да се борим със страха.

5. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка детето да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...