Jump to content

Психически (душевно) болно дете. Нервни тикове и хорея (свети Витово хоро)


Recommended Posts

Психически (душевно) болно дете

Причини. Наследствено предразположение, силна уплаха, ненадейно нещастие, силен удар по главата, възпаление на мозъчните ципи и на самия мозък, боледуване от тежки болести (тиф, дизентерия), умствена преумора, онанизъм и други.

Признаци. Болното е повече мълчаливо и в мрачно настроение. Отговаря бавно, несвързано, и то след неколкократно запитване. Понякога изпада в буйство и не знае нито какво приказва, нито какво прави.

Лечение. То е болнично. Народната медицина предлага лечение общо за засилване на организма.

Да се приложи лечението, дадено в „Страх“, с добавка: през вечер на болното да се прави цяла топла баня (36°С за 15-20 минути) с отварка от борови клони, овесена слама, трина и една шепа корени от дилянка (същата отварка може да се употреби 2-3 вечери подред, като наново се затопля). След банята да му се направи сухо увиване за по-добро изпотяване, в което се държи, докато му е приятно. След това детето се изтрива и на главата му се поставя цяла „шапка“ с възтопъл (35°С) селски хлебен квас. Държи се цяла нощ или докато му досади много. Ако болното има студени крака, на лягане да му се сложи шише с топла вода или топла тухла.

Нервни тикове и хорея (свети Битово хоро)

Хореята се явява повече при деца между 5 и 15 години, по-често при момичета.

Причини. Дължи се на ревматизиален енцефалит (ревматизиално възпаление на главния мозък) и много рядко на други причини.

Признаци. Болестта е характерна с особени светкавични гримаси и неволни, неправилни, странни движения на езика, главата, краката, ръцете. Движенията на болното са неточни - ако иска да сложи нещо в устата си, то го поднася към брадата, ушите и често не може да се нахрани. Ако му кажем да си изплези езика, показва го бързо и веднага го дърпа назад. Понякога не може и да ходи, лесно се заморява и отслабва.

Предсказание. Болестта обикновено трае от два до три месеца и минава, но може пак да се повтори.

Лечението трябва да се провежда от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта на детето) сироп от 3 супени лъжици живовляк (широколистен, листа), 1 пълна супена лъжица седефче (листа) и 1 пълна чаена лъжичка анасон (семе), предварително счукано ситно. Всичко се запарва с 500 г вряща вода, след това се прибавя 300 г чист пчелен мед и 1/2 лимон с кората и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) запарка от босилек и страшниче по 100 г от двете, глогов цвят, лавандула, липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с една чаена лъжичка дилянка (корени) и 1 чаена лъжичка кори от портокали се запарват с 500 г вряща вода и захлупени киснат цяла нощ. Прецежда се и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата като при „Страх“.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие запарка от 3 супени лъжици овесени ядки и 3 супени лъжици шипки, счукани в дървен хаван на кашица; запарват се с 600 г вряща вода и като клокнат 3 пъти, се снемат от огъня. Като изстинат, се прецеждат през тънка кърпа, за да не останат в запарката власинките на шипките.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, бреза (листа), жълт кантарион (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), жълта комунига (листа и клонки), мента пиперита, невен (листа и цвят), риган, страшниче и цариче - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 150-250 г топла вода. Следва 1-2 пъти разтривка на гръбнака от долу на горе чрез кръгообразни движения с памуче, натопено в камфоров спирт, след това налагане с торбичка от тънко хасе (широка 10 см), напълнена с пресен селски хлебен квасец, забъркан преди 4 часа, и то гъсто, засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. На корема (отпред) компрес от зелен лист прясно зеле (попарен с врящо мляко и като омекне, свит на руло и добре изстискай) или компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка: 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и киснат захлупени 1 час; върху тях се поставя сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата на болното се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец, засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, ситно настъргани с кората; върху нея се слага шапка. Държи се до сутринта или докато много притесни детето.

Забележка. Дивите кестени се слагат според възрастта на детето.

V. Сутрин. Хладка фрикция на подмишниците и корема на болното, а два часа след закуска (ако болното е неспокойно) да му се сложи на главата „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети със 100 г прясно хладко мляко, киснати 1/2 час и прецедени. На гръбнака се поставя торбичка с хладък селски хлебен квасец, засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. На корема - компрес, натопен в хладка вода; държат се 2-4 часа.

Неделя. Почивка от всичко; пият се само билките и се пази диетата.

Освен посоченото болестта изисква да се спазват и следните правила:

а) Ако сезонът позволява, детето да прави много въздушни бани и да ходи босо за закаляване на тялото.

б) Нужно е много спокойствие, детето да е повече на легло. Ако е възможно, да се промени обстановката. На училище да не се изпраща, докато не се излекува.

в) В една къща да не се лекуват едновременно две деца. Непременно да се разделят, за да се постигне резултат.

г) Болното да се наглежда само от едно лице, като в първите дни му се отнемат всички играчки, за да не го дразнят.

д) Понякога неволните движения са толкова силни, че болното може да падне от леглото. В такъв случай леглото да се загради.

В тежки случаи, които траят с месеци, промяната на климата действува благотворно.

Важни добавки:

1. Лапите от квасена може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецьт се засили с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. През деня, ако детето има много да учи или го боли глава, да му се сложи „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро и полети с 50 г оцет, в който киснат 30 минути, след което се изстискват добре; отгоре се слага вълнена шапка.

3. На студ, вятър, дъжд, сняг и слънце болното без шапка да не ходи.

4. Да не се позволява на никого да бие детето по главата, защото влошава състоянието му и забавя оздравяването.

5. В спалнята на болното да се държат две саксии - едната с босилек, а другата с върбинки, и детето само да ги полива.

6. За да има спокоен сън, винаги болното да спи в слабо осветена стая и на „войнишка възглавница“ (40 на 30 см), напълнена със сух босилек, мъжка папрат (листа) и хмел (шишарки) по 100 г, здравец (листа), комунига, лайка и сплит от чесън, нарязани ситно - по 50 г от всяка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...