Jump to content

Епилепсия и кожевникова психостения с припадъци


Recommended Posts

Епилепсия и Кожевникова психостения с припадъци

Епилепсията е два вида - от рождение (неизвестна причина) и придобита.

Причини: На вродената причините са неизвестни, но по-често се среща у деца на алкохолици, на придобитата - обикновено от удар по главата.

Признаци:

а) При наследствената епилепсия болестта се проявява с пристъпи. Болното изгубва бързо съзнание, извиква, пада, лицето му се зачервява. От устата му излиза пяна, често прехапва езика си и се напикава. Крайниците му изпадат в конвулсивни гърчения, които след няколко минути изчезват и болният се свестява.

б) При придобитата епилепсия в началото обикновено болното чувствува тъпи болки в тила, след това нощни припадъци, проявяващи се в общо вдървяване на тялото, което продължава за кратко време и свършва с лиги в устата, без при това болното да се събужда. Припадъкът може да бъде и кратък през деня (на крака) във вид на вцепеняване. По-нататьк, нелекувана правилно, болестта прогресира и почва да дава признаците на наследствена епилепсия.

Предсказание. Наследствената епилепсия е много мъчно излечима, а придобитата е излечима.

Предпазване от припадък се постига чрез въздържане от преумора, алкохолни напитки, избягване душевни вълнения, преяждане, усилени физически упражнения и онанизъм.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва и за двата вида общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1 супена лъжица (за по-малки деца по 1 чаена лъжичка) сироп от бял пелин (корени), борови връхчета, жълта комунига и седефче.

Приготовление: От пелина и боровите връхчета се вземат по 2 пълни супени лъжици, 4 супени лъжици от комунигата (листа и цвят), от седефчето (листа) 20 и кората на 1 портокал. Запарват се с 1 л вряща вода, прибавя се 1 кг мед или захар и се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка от 75 г (за по-малки деца наполовина) запарка от босилек и страшниче по 100 г от всяка билка, бял глог (цвят), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 грама. Две пълни супени лъжици от тази смес с по 1 чаена лъжичка корени от дилянка и корени от ранилист се запарват от вечер с 500 г вряща вода. Всичко кисне захлупено цяла нощ. Сутрин се прецежда и пие подсладена с мед.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци. Много е полезно болното всекидневно да изяжда по 1-2 сурови моркова и по 1-2 портокала. Ако няма портокали, да изпива по 1-2 чаши гроздов сок или чисто безалкохолно вино. Може и обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Преди обяда като аперитив да изяжда 1-2 печени глави кромид лук (пече се като ябълки, но без захар), но суровият кромид лук да се избягва. На обяд заедно с другата храна може да изяжда 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пилешко или прясна риба, печена или варена). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко хляб. След ядене да се изяжда смес, приготвена от по 1 чаена лъжичка прах от изгорял до черно картоф и бъзов мармалад. Необходимо е болното да се приучи да дъвче добре храната и когато не му се яде, да не се принуждава със сила.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие чай от лайка, подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене детето да взема 1 супена лъжица (за по-малки деца 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 15 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на кашица с машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за малки деца наполовина) отварка от бял пелин (корени) 100 г, агримония, широколистен живовляк (листа), жълта комунига, мента пиперита, невен (листа и цвят) и салвия - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути, като изстине, се прецежда и може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 500 г топла вода (за по-малки деца наполовина). Следва меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти); започва се с горещата и се завършва с хладката вода, след което се прави сухо изтриване, разтривка на гръбнака 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт, коремен компрес от две бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка. На главата на болното се поставя „шапка“ от тънко хасе, която да покрива веждите и тила, напълнена 2 вечери подред с пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 10-12 лъжици пресни млади корени от полски бъзунек, смлени на каша, и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (за по-малки деца наполовина). Следващите 2 вечери „шапката“ се напълва с топла лапа от 300 г ориз с 1 супена лъжица ленено семе. Всичко се вари в 900 г вода, докато стане като тесто, след което се засилва с 25 сини сливи, смачкани без кокичките. Вместо с оризената лапа „шапката“ може да се напълни с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 15-20 сини сливи без кокичките, поръсени с малко царевично брашно за отнемане на влагата. В двата случая върху „шапката“ се слага вестник и вълнена шапка, компрес, както първата вечер, и така детето спи.

Внушение. Необходимо е майката да внушава на детето, че вече припадъкът му никога няма да се повтори.

Добавки:

1. Ако сливиците са гнойни или увеличени, на шията да се слага торбичка с квасец, засилен с 3-5 сини сливи без кокичките.

2. Ако е правена пункция на гръбнака на болното, и на гръбнака да се сложи торбичка със селски хлебен квасец, засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 10-15 сини сливи, смачкани без кокичките.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи на болното, сухо изтриване, лек сух масаж на слънчевия възел (с радиус 10 см) по посока на часовниковата стрелка с малко чист зехтин, докато попие в кожата. Следва обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата, след това десет кръстосани дишания на йогите.

Неделя, ако детето няма припадък, почивка от всичко; ако има, лечението продължава.

При менструация да не се прави меняваща баня на краката.

VII. Лятно време преди обяд, между 11 и 12 часа, и след обяд, около 16-17 часа, да се облива детето изцяло със слънчева вода и да се изтрива сухо без слънчева баня, която в случая е вредна.

Първа помощ при наближаване на припадъка. Сложете на болното в устата една вътрешна люспа от кромид лук или му дайте да глътне 1-2 глътки подсладена вода, или пък стиснете кутрето на лявата му ръка (без да я отваряте) и така дръжте, докато мине гърчът, след това разтрийте китките на двете му ръце, докато дойде в съзнание, и го оставете да спи.

Предотвратяване на припадъка. Предотвратяването се постига в някои случаи, ако болният, когато настъпят първите признаци, успее да легне и остане в пълно спокойствие или пък чрез топли бани на ръцете и краката (39-40°С) и пиене на слабо подсладена вода на глътки.

Всяка вечер да се прилага и внушението.

Възпитание на епилептици. Родителите трябва да разберат още в началото, че епилепсията не прави човека негоден за работа и е необходимо болният да има професия.

Важни добавки:

1. Детето да не ходи без шапка на слънце, вятър, дъжд и сняг. Също да не играе и гледа игри от рода на футбола.

2. Лапите втората вечер да се затоплят, а квасецът да се подсилва с 1-2 лъжици нов квасец.

3. За да действуват „шапките“ по-ефикасно, момчетата да се подстригват с машинка, а момичетата „буби копф“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...