Jump to content

Психопатично дете


Recommended Posts

Психопатично дете

Към този тип деца ще отнесем страхливото, преждевременно полово развитото, усамотено-недостъпното, лицемерното, стремящо се към власт дете, непокорното и най-после лъжливото дете.

Признаци. Една част от тези деца са обладани от извънмерна страхливост - страхуват се от усамотението, от тъмнината, от най-невинните животинки, от събличане, от замърсяване, от мишки, от коне, от часовници и т. н. При други на преден план стои неустойчивост на настроенията. Всеки дребен повод изважда детето от релсите, превръща радостта в скръб, но не както при здравите деца в кратка скръб, при която те в кратко време могат да се утешават, но неразположението продължава с часове, дори с дни и дори бива задържано в съзнанието повече, отколкото положителните впечатления. Други деца се чувствуват твърде болнави и тяхното съзнание е заето от изразени хипохондрични мисли или се превръщат в мечтатели и педанти. Някои са препълнени с болезнена сантименталност. Други се изявяват като преждевременно зрели, при което се е загубила цялата детска безгрижност. Тук принадлежат също безсърдечните и безхарактерните, които като малки деца проявяват необуздан стремеж към разрушаване, а по-късно имат склонност към изтезаване на животни и жестокост.

И в областта на фантазията се срещат недостатъци, които биват означавани като болезнено бълнуване. Живата фантазия на такива деца е причина трудно да разграничават въображаемото от действителното.

Стремежът към пътешествия също кара децата, в повечето случаи момчетата, да избягат от къщи или от училище и без план и цел да се разхождат.

Онанизмът също се среща при много от тези деца.

Лечение. Извършва се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчване само чисто възпитателно, но общо лечение за засилване организма на детето. Самото лечение трябва да се проведе в зависимост от основния признак, с който се проявява болезненото състояние. Например, ако у болното преобладават признаците на страх, да се лекува по начина, даден при страх у децата; ако преобладават истеричните прояви, да се лекува по начина, даден за истерия у децата. Ако болното е обладано предимно от хипохондрични мисли, да се лекува по начина, изложен за „Психически (душевно) болно дете“; ако признаците са проява на епилептично състояние, да се лекува както при епилепсия; ако е последица на онанизъм, да се лекува по начина, изложен за „Онанизъм (ръкоблудие)“.

Във всички останали случаи на неизвестна причина лечението да се проведе така:

а) първите 3-4 вечери подред на болното да се направи по една топла (37°С) клизма, най-добре с чай от лайка или с 300-600 г вода (според възрастта); след това само при запек - обикновена клизма;

б) всяка сутрин още в леглото да му се направи сух четков масаж (10 минути) на цялото тяло, последван от хладка фрикция (25 °С) със солена вода (1 чаена лъжичка сол на 300 г вода), като фрикцията започва от гръбнака (от горе на долу), след това гърба, гърдите и т. н. След фрикцията да се остави за малко в леглото, за да се затопли. Преди обяда през лятото да му се направи слънчева баня, но непременно със зелени листа (10-20 минути), последвана или от поливане със слънчева вода, или от кратко (3-5 минути) къпане в река или море. В друго време само при желание на болното да се прави коремна баня (32-28°С за 5-10 минути), след която пак да полежи 5 минути, за да се стопли.

Вечер преди лягане: понеделник, сряда и петък на детето се прави парна баня на главата, последвана от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, съчетан с цяла „шапка“ на главата, напълнена с възтопъл (35°С) селски хлебен квас (държат се цяла нощ); във вторник, четвъртък и събота - меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), последвана от същия коремен компрес; също така две малки торбички (по-голямата на тила, а по-малката отпред на шията над адамовата ябълка, т. е. над гръкляна за щитовидната жлеза), напълнени със селски хлебен квас; държат се заедно с компреса цяла нощ.

Неделя - почивка Употребяват се само вътрешните средства и се спазва диетата.

Вътрешно. Чай от листата и цветовете на седефчето (1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2-1 кафена чашка) или някой от чайовете, дадени при „Нервност“.

Вместо вода детето да пие или отварка от орехови черупки (4 супени лъжици в 1 л вода, варят се 1/2 час), или овесена отварка.

Внушение. Необходимо е родителите непрекъснато да внушават на детето си, че става вече друго момче (момиче), не създава грижи и неприятности на родителите си, които толкова много го обичат.

При лечението да се спазва и всичко казано за възпитание на кърмачето до една година и за отглеждане и възпитание на децата. При много упорити случаи да се приложи лекуването, дадено или при истерия, или при епилепсия у децата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...