Jump to content

Късно развиващи се деца


Recommended Posts

Късноразвиващи се деца

Причини. Вродено състояние от най-различни причини.

Признаци. По външен вид детето е нормално - гледа, яде, спи, но не говори и не плаче. В по-тежки случаи, ако има и парализиране на мускулите на краката (главно под коленете), детето и не ходи.

Предсказание. Заболяването е сериозно, макар и в много редки случаи състоянието да се подобрява в пубертетната възраст.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо за заякчаване на организма.

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене на детето да се дава по 1 чашка от 25-75 г (според възрастта) отварка от маточина, комунига, пелин и червен кантарион - по 50 г, мента пиперита, градински чай (салвия), лавандула, подбел, синя тинтява - по 60 г, агримония и троскот (корени) - по 80 грама. Две супени лъжици от тази смес с 1/2 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед или захар.

Забележка. Добре е сутринта отварката да се поръсва и с върха на ножа настъргано ситно индийско орехче.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет и зехтин по вкус. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Може и обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се отбягва също сух фасул и запържена с кромид лук храна. На обяд и вечеря детето да изяжда по 5-6 ореха, а преди храненето - или 1 глава печен кромид лук без хляб, или 1 чинийка салата от пресен или червен кромид лук с магданоз, настъргана целина и моркови по равни части с малко чист зехтин или олио и винен оцет по вкус. На обяд заедно с другата храна може да изяжда 5 0-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). Помага и даването на болното седмично по една овча или свинска щитовидна жлеза (момица), разделена на две равни порции, дадени в два различни дни (например вторник и петък); сервира се пържена или печена. От полза е и даването в други два дни (например четвъртък и събота) на готвена риба. На вечеря детето да се храни с безмесна храна - кисело мляко с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, сурови плодове, салати и зеленчуци (моркови, домати, алабаш и др.), зеленчукови и тестени ястия със задължителна прибавка на ядки от 2-3 ореха. За десерт може да взема компот с хляб. След закуска, обяд и вечеря болното да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след него непременно да изпива и по 1 чашка от 30-75 г (според възрастта) извлек от оризови люспи.

Приготовление: 3 супени лъжици люспи се заливат с 300 г топла вода (37°С) и киснат захлупени цяла нощ. На сутринта се прецеждат и извлекът се пие подсладен с пчелен мед или захар и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените течности са недостатъчни) детето да пие отварка от маточина и очанка - по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряла вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда.

I. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 25-75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, орехови листа, риган, страшниче, спирея, росопас и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вода и се варят още 15 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или гликоза и лимон по вкус.

II. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - клизма с 250-500 г топла вода. Следва или парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-7 минути, или парен компрес на цялата глава с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути). След тях се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти) и разтривка

1-2 пъти на гръбнака във вид на малки кръгчета с памуче, напоено с камфоров спирт. После гръбнакът се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 3-6 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), или с 6-12 сухи сини сливи, киснали в малко вода, смачкани без костилките, и с 2-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. Едновременно с това на детето се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от орехови листа и трина (5 супени лъжици листа от орех и 2 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). На гърлото, на щитовидната и на тимусната жлеза (отпред под гръдната кост) се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен или с 1/3 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), или с 1-2 супени лъжици магданоз. На главата се слага цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена за понеделник и четвъртък с пресен селски хлебен квасец, засилен според възрастта на детето със 7-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени със 7-12 супени лъжици пресни корени от обикновена коприва или от полски бъзак); във вторник и петък се поставя „шапка“ или с пресен селски хлебен квас (както по-горе), или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, засилен с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане излишната влага на лапата. Едновременно с „шапката“ и в четирите дни да се залепва на носа на детето питка от чист пресен квас и отгоре му книжка. Държи се цяла нощ. Сряда и събота - цяла топла баня (36°С за 10-30 минути) с отварка от борови клонки с листа и шишарки и полски бъзак заедно с корените (които са най-лековити), стеблата и листата им (но без плодовете, които папат) по 1-3 сноп-чета от двете и 1 снопче овесена слама се поставят в 1 котел с вода до половината. Варят се 20 минути, след което се добавя по 1 шепа морски водорасли, исландски лишей, орехови листа, здравец (листа и корени) и се вари още 10 минути. Преди да се снеме от огъня, се прибавя и една стиска сол, като се вари още 1 минута; прецежда се и се използува направо или разредено с нужното количество топла вода. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи се в него 2 часа след препотяването и се завършва с фрикция с хладка вода и поставяне на „шапка“ от пресен селски хлебен квас или от печен кромид лук. На щитовидната и тимусната жлеза се поставят торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано вече. Държат се цяла нощ.

Забележка. С една и съща отварка може да се направят бани 6 вечери подред, като преди това водата се затопля до казаната температура. При липса на условия за бани да се повтори по желание едно от лекуванията, дадени за другите вечери.

Внушение. Винаги родителите да успокояват детето, че и то е умно и здраво и в най-скоро време ще настигне другарчетата си.

III. Сутрин - сух четков масаж на цялото тяло 5 минути (при студено време добре е този масаж да се прави на части и под одеялото, за да се избегне простудяване, последван в топло време и от фрикция на подмишниците, корема, половите органи и гръбнака с хладка вода и сухо изтриване на същите места). След измиване на лицето на главата на детето да се излее 1/2 л хладка вода (20°С).

През деня, ако болното има главоболие, да му се поставя на главата цяла „шапка“, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети с 50 г оцет, киснати 1/2 час и изстискани добре; върху „шапката“ се слага вестник и вълнена шапка. Държат се, докато мине болката.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката и парни компреси на главата не се правят.

Важни добавки:

1. Ако условията, при които живее болното, не позволяват да му се слагат лапи на гръбнака, същите може да се заменят с т. нар. зимна мушама.

2. За да бъде лечението по-бързо и ефикасно, добре е да се остриже косата на болното съвсем ниско.

3. На слънце, дъжд, сняг и ветровито време без шапка да не се ходи.

4. През деня, когато болното е в стаята си, добре е да носи „каска“, ушита на тегели (широки 1 см), напълнена със суха смес от 12 супени лъжици сол и 3 супени лъжици сяра на прах (от аптеката); сменя се на 3 месеца веднъж и се държи, докато му е приятно.

5. Оризовите люспи могат да се намират в изобилие в оризовите фабрики.

6. При лечението да се има предвид, че понякога природата към седмата година сама излекува такива деца и те бързо догонват, а често и изпреварват другарчетата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...