Jump to content

Монголоидизъм (изразено спиране на телесното и умственото развитие)


Recommended Posts

Монголоидизъм (изразено спиране на телесното и умственото развитие)

Причини. Вродено или придобито разстройство на вътрешната секреция на щитовидната жлеза.

Признаци. Болното има лице, подобно на монголче. Прави впечатление на умствено и психично недоразвито дете.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1-2 чаени лъжички настойка от 3 пресни кокоши яйца, сложени в подходящ буркан и залети със сока на 9 лимона, киснат захлупени 3-4 дни, докато се разтворят черупките. След това се разбъркват с вилица, изваждат им се ципите и се прибавя 1 супена лъжица чист коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно.

II. Десет минути след настойката болното да изпива по 1 кафена чашка отварка от оризови люспи, босилек, маточина и очанка - по 1 супена лъжица от всички. Запарват се с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути. Като изстине, се цеди и пие подсладена с мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, детето да пие отварка от 20 шипки (всяка разрязана по на 2 части) с 2 супени лъжици овес, очистен и измит в студена вода. Варят се 30 минути в 600 г вода и като изстине, се цеди през кърпа. Може да се пие подсладена с малко мед или сироп и лимонов сок по вкус.

III. Два часа след ядене детето да взема 1 бучка захар с 5-10 капки (според възрастта му) обикновена валерианова тинктура.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 250 г топла вода. Следва разтривка на гръбнака от долу на горе 1-2 пъти във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в лавандулов спирт. Сърцето на болното се налага (отпред и отзад) с мушама от хаваджива (15 на 15 см) с тропосани отгоре парчета тънък найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата. На коремчето отпред се слага компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка. На главата - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; върху нея се поставя вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато досадят на болното.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето на детето и разтривка 1-2 пъти на сърдечната област (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт.

Неделя. Почивка от всичко.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка детето да не ходи.

2. Квасецьт на „шапката“ може да се използува две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до 36°С и засилва с още 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...