Jump to content

Recommended Posts

Идиотизъм

Разликата между идиотизма и придобитото слабоумие се заключава в това, че при придобитото слабоумие е съществувало някога умствено богатство, което болният е изгубил, а при идиотизма умствено богатство не е имало и умът никога не се е развивал нормално. Според степента, на която е задържано мозъчното развитие, има в пълния смисъл на думата идиотизъм и тъпоумие.

Причини. Идиотизмът е вроден. На първо място от причините стои наследствеността. Идиоти са често деца на кръвни роднини и други.

Идиотизмът се появява и в детинството, когато детето боледува в първите години на живота от менингит (възпаление на мозъчните ципи), енцефалит (възпаление на главния мозък), менингоенцефалит и други болести на мозъка.

Признаци. При пълния идиотизъм умствените способности са в зачатъка си - болният нищо не чува, нищо не вижда или ако вижда, нищо не разбира. Вниманието отсъствува. Той едва може да си държи главата, не може да говори, издава нечленоразделни звукове, реве; движенията му са рефлекторни. Едни биват възбудени, а други, напротив, са твърде неподвижни.

При непълния идиотизъм болният има отчасти способност да внимава, възприема и запазва в паметта си някоя представа, но почти не е способен да образува от представите понятия. Едни от тези идиоти са омърлушени, апатични, а други - до най-висока степен са подвижни, неуморни, катерят се по дърветата и пр. Мнозина са способни да пеят, като повтарят чути мелодии.

Идиотите и във физическо отношение представляват аномалия. Формата на главата им обикновено е неправилна - или много голяма, или много малка и винаги несъразмерна по отношение другите части на тялото. Те имат неправилни уши, а зъбите им падат рано. Твърде често имат и парализи.

При малките деца идиотизмът по-трудно се отличава - личи само по ненормалната глава на детето. По-късно такова дете не се смее като другарите си, не ходи, не говори, с една дума, не напредва.

Обикновено идиотите не живеят дълго време. Щом идиотизмът е силен, той умира още през детството си. Идиотите рядко живеят повече от 20-25 години.

Лечение. Общо и по начина, изложен за „Детско слабоумие“. Тук е особено полезна както млечно-растителната храна, която да се дава на определени часове, тъй и строгата чистота, чистият въздух, движението и гимнастиката. Над всичко друго е душевното лечение. Детето трябва да се дисциплинира, да му се внуши ред в навиците, които да го направят сносен в живота. Трябва да се предпази от лоши навици и инстинкти. За неговото възпитание се изисква търпение, умение и последователност. Това мъчно може да се постигне у дома. В помощните училища те се учат на труд и известни занаяти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...