Jump to content

Болести на органите за движение. Болки в краката и слабините


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ОРГАНИТЕ ЗА ДВИЖЕНИЕ

Болки в краката и слабините

Причини. Най-честите случаи на болки в ставите и костите на децата са при растеж, при простуда, инфлуенца и при ревматизъм.

Признаци:

а) При растежа болките обикновено са в покой след игра и нощем. Появяват се у деца, които живеят при неблагоприятни условия (например при анемични деца); израстването при тях е болезнено и те страдат от болки (в краката и слабините) особено през нощта. Денем децата се заиграват, занимават се и като че ли болките са по-слаби, обаче през нощта се засилват и събуждат детето от сън. Обикновено такива болки настъпват в период на бързо израстване на децата и се забелязват между 8-ата и 15-ата година повече у момичетата, отколкото у момчетата.

б) Характерно за болките при простуда и инфлуенца (които настъпват остро и минават в сравнително кратко време) е, че не се съпровождат от подуване на ставите, зачервяване на кожата, болезненост при натиск и пр. Тези признаци не се констатират и при болки при растежа. Обикновено от тях се оплакват момчета и момичета, които ходят зиме с тънки чорапи и голи колене.

в) При ревматизъм винаги има, макар понякога и слабо изразено, подуване на ставите.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и съответно според причината.

При растеж много помагат топлите бани с трина, орехова шума и морска сол. Да се правят всяка вечер. През лятото са полезни и слънчевите бани особено със зелени листа, последвани или от хладка (26°С) солена фрикция на цялото тяло, или от коремна баня (30-26°С за 10 минути), или от кратко (3-5 минути) къпане в река или море.

Вътрешно. За усилване сутрин, обед и вечер половин час преди ядене детето да изпива или по 1 чашка сок от моркови с по 1 чаена лъжичка тахан и мед (лимон по вкус), или по 1 чаша овесено мляко. След обяда и вечерята да му се дава по 1 чаена лъжичка яйца с лимон.

Диета. Вж. „Остър ревматизъм“.

Докато траят болките, болното да почива.

Когато болките се дължат на простуда и инфлуенца, да се лекува самото заболяване.

Децата трябва да се обличат по-топло и да им се правят масажи на болните колена, последвани от компрес на корема, натопен в топла отварка от трина (36°С); на колената също се поставя компрес, натопен в топло мляко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...