Jump to content

Възпаление на тазобедрената става. Вродено изкълчване на тазобедрената става


Recommended Posts

Възпаление на тазобедрената става

Доста често разпространено страдание.

Причини. Това възпаление се получава у децата в резултат на лошо падане, особено на петата на единия крак, удар по ставата, притискането й и пр.

Признаци. Болките се явяват обикновено при движение и почти изчезват при почивка, особено в легнало положение.

Лечение. Провежда се винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. На болното 2-3 вечери подред да се направи топла клизма (3 7“С). Всекидневно сутрин н обед да му се поставя по 1 компрес на таза, натопен в топла отварка (36°С) от трина или във вода (28-26°С) - едно от най-добрите средства. Компресите да обхванат целия таз. Те се правят по същия начин, както и коремният компрес, само че са два пъти по-широки от него.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък например) да се поставя „парен компрес“ с горещ и полусварен ечемик или с трина на болната става (20-30 минути), последван от компрес на таза, натопен в топла отварка от трина или в хладка вода, както по-горе (държи се цяла нощ). През вечер (вторник, четвъртък и събота) да се налага болната става с торбичка от тънък плат и с размери, добре покриващи болната става, напълнена с възтопъл (35°С) селски хлебен квасец. Държи се също цяла нощ. При липса на квас може да се постави (макар и с по-малък успех) лапа от 3 супени лъжици суров кромид лук, настърган ситно и разбъркан с 1 супена лъжица готварска сол. Ако възпалението не е много напреднало, състоянието се подобрява бързо; в противен случай болестта е продължителна.

Диета и вътрешно, както при остър ревматизъм.

Вродено изкълчване на тазобедрената става

Причини. Дължи се на вродено изместване на ябълката на бедрената кост от тазобедрената става. Това не е изкълчване в истинския смисъл на думата, а по-скоро неправилно образувана става, докато детето е било още в утробата на майката. Ябълката на бедрената кост не стои в чашката на тазовата кост, а вън от нея, поради което кракът изглежда по-къс. Среща се по-често у момичетата, отколкото у момчетата.

Признаци. Щом проходят, децата почват да куцат с единия или с двата крака, без да са се наранявали някога. Поради това, че тялото клони повече на едната страна, става леко изкривяване на гръбначния стълб. Когато са засегнати и двете стави, болното ходи като патица.

Предсказание. Този недостатък може да се отстрани.

Лечението трябва да се провежда от лекар-ортопед, който чрез неоперативно наместване главата на бедрената кост в чашката и задържането й на това място чрез гипсова превръзка, в която детето престоява от 6 до 9 месеца, задържа костта в нормално състояние.

Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма и по този начин да го подпомогне да се нормализира.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни и сурови кокоши яйца в сока от 9 лимона.

II. Десет минути след настойката болното да изпива 1 чашка от 30-75 г (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките (вързани в марличка), и по 2 супени лъжици юрени от обикновена коприва и овесени зърна, предварително почистени и измити с хладка вода; всичко се вари 15 минути на тих огън, след което се добавят и 4 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, бял равнец и жълт кантарион - по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп.

Диета. Лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив детето да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена с любима салата с винен оцет и чист зехтин по вкус, може да приема и 50-100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови, тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. След ядене болното да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед и с върха на ножа яйчени черупки, смлени на брашно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие чай от лайка.

III. Два часа след ядене детето да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - топла клизма със 150-500 г вода или чай от лайка, последвана две вечери подред от разтривка 1-2 пъти на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, а след него и на таза и тазобедрените стави; същите места се налагат с 2 торбички от тънко хасе, едната за гръбнака, а другата за тазобедрените стави, ушити във вид на буквата Г или Т, с ширина 10-12 см и дължина според големината на болното място, напълнени с възтопъл селски хлебен квасец (35°С), гъсто забъркан преди 4 часа, засилен за гръбнака с 1-2 супени лъжици листа от магданоз (попарени, нарязани ситно и добре изстискани), а за тазобедрените стави (става) - с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 1-2 лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и по 5 сини сливи, счукани на каша без костилките. Едновременно се прави компрес на корема на детето (отпред), натопен в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути); над него се поставя сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет; върху нея - друга шапка; държат се цяла нощ. Следващите две вечери подред да му се постави търпимо гореща (40°С) лапа от 200 г ориз с 10-15 сини сливи, смачкани без костилките, 1 пълна супена лъжица ленено семе и 100-150 г мляко; вари се, докато стане гъсто като тесто. Едновременно се правят коремен компрес и „шапка“ от зелен лист, както по-горе.

Неделя. Пълна почивка от всичко; пият се само билките и се спазва диетата.

V. Сутрин на болното се прави цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от борови клони с иглите и шишарките и полски бъзак (корени, стебла и листа) по 1 хватка (снопче) в 1 котел с вода; варят се 15 минути, след това им се прибавя по 1 двойна шепа орехови листа, здравец и бял равнец и ври още 15 минути; преди да се снеме от огъня, се слага 1 стиска морска сол, а като поизстине (до 38°С), се излива във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването се изтрива до сухо и се преоблича със суха нощничка. Вместо банята може да се направи фрикция на гръбнака и таза с тазобедрените стави, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода (25 °С), сухо изтриване и поставяне върху болните стави мушама за изкълчената става или мушама от хаваджива, като и върху двете мушами се тропосва парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата; носи се през целия ден, като се тропосва за гащичките на детето. Мушамата се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

VI. Лятно време от 10 до 12 часа вместо горните приложения се прави слънчево-пясъчна баня (зарито до шията в горещия пясък, с глава, запазена от слънцето, за да не получи слънчев удар, с чадър или бяла кърпа, а на сърцето - студен компрес от 2-4 парчета), докато на детето е приятно и докато сърцето му е спокойно. Следва или поливане на главата и цялото тяло със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 шепа орехови листа и малко сол, или речна или морска баня от 5-10 минути в тиха, спокойна вода, а след това - сухо изтриване.

Важни добавки:

1. Когато ябълката е във високо положение, болното всяка вечер да спи с вързана гривна от кадифе на болния крак, която да бъде прикрепена над глезена му и превързана за кревата му така, че кракът му да се изопва бавно и постепенно, докато ябълката се намести.

2. Ако болното е било дълго време в гипс и от него си държи крачетата разкрачени, вечер преди лягане внимателно да се повива като бебе, докато изгуби навика да си държи разтворени краката.

3. Ако болното носи т. нар. апарат за луксация, прилагането на даденото лечение не само не пречи, но го подпомага.

4. След снемане на гипса или на апарата е добре да се приложи поне за 2 месеца това лечение, защото през време на половото съзряване (8-ата до 16-ата година) ябълките отново може да излязат навън.

5. Болното да ходи предимно по равни места и по-малко да стои право, докато оздравее напълно.

6. Лапите от квасеца и ориза може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до казаната температура и квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици пресен квасец за нова ферментация.

7. До излекуването - повече лежане, малко ходене и никаква гимнастика.

8. За по-скорошно оздравяване на по-големите деца може всяка вечер заедно с дадените приложения да се поставя между краката и една възглавничка или по-малко одеяло, сгънато на 3-4 ката, така че да не му досажда.

9. При менструация - почивка, както в неделя.

10. След оздравяването първите 5-6 месеца детето трябва особено добре да се пази. Три-четири години е необходимо да се води на море за слънчеви бани, последвани от кратко къпане (3-5 минути) в тихо, спокойно море.

При лечението се иска търпение и постоянство, защото в напреднали случаи то може да продължи и 6-8 месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...