Jump to content

Хипертрофия (необикновено нарастване) на мускулите. Ноктояд (гнойно възпаление на пръстите)


Recommended Posts

Хипертрофия (необикновено нарастване) на мускулите

Хипертрофията на мускулите се среща предимно у деца на възраст от 4 до 14 години.

Признаци. Преди всичко се забелязва увеличение обема на заболелите мускули, бързо уморяване, мъчно ходене и бягане, болки в мускулите и т. н. Обикновено най-напред се забелязва увеличаване на обема на мускулите на коляното, след това на бедрата и седалището. Мускулите на ръцете и гърба се отличават с поразителна слабост и отпадналост. Поразените мускули на краката и седалището при прегледа са меки и гъбести, кожата над тях е студена и има блед и нерядко синьомраморен цвят.

Предсказание. Заболяването е много сериозно. Страданието често трае продължително и е с малка надежда за излекуване.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма. Първите 1-2 вечери подред на болното да се направи по 1 топла клизма с чай от лайка, а след това само при запек. Всяка сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 минути), последван от фрикция на гръбнака и гърба с отварка от морски водорасли (5 супени лъжици се варят 30 минути в 1 л вода).

Преди обяд, ако е летен сезон, между 11-12 часа на болното да се направи слънчева баня със зелени листа на цялото тяло (30-60 минути), последвана от поливане с хладка слънчева вода.

През вечер преди лягане - цяла топла баня с отварка от борови клони, овесена слама, орехова шума, трина и морска сол (36°С за 10-20 минути), последвана от сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването да се направи и фрикция на тялото му с хладка вода. През вечер се прави масаж на цялото тяло на болното (10-15 минути), последван от налагане тила и гръбнака с торбички с топъл хлебен квасец, съчетан с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държат се цяла нощ.

Неделя - почивка. Спазва се само казаното за вътрешно лечение и диета.

Вътрешно. Отварка от 12-те билки. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове.

Внушение. С формулата: „Миличко, спи спокойно, защото в скоро време съвсем ще оздравееш“.

Ноктояд (гнойно възпаление на пръстите)

Причини. Инфекция или липса на витамин А в храната. Освен това контузия, смазване или нараняване на пръста.

Признаци. Болното се чувствува зле; болките в пръста са понякога нетърпими. Не му се яде, езикът му е обложен и пр.

Лечение. Веднага да се заведе на лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма. На болното в продължение на 1-2 вечери подред да се правят топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. Всяка сутрин и обед да кисне (5-10 минути) болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез (4 супени лъжици се варят в 1 л вода 10 минути); след това на по-малки деца се поставя коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина, а при по-големи деца - или същият компрес (държи се 2 часа), или пък коремна баня (32-26°С за 5-10 минути). Едновременно (до нагнояването) болният пръст да се налага с топла лапа от печен кромид лук или с хладък селски хлебен квас, или пък на цялата китка (стъпало) да се поставя студен компрес, натопен в същата отварка от слез или вода. Вечер преди лягане, след като отново детето накисне болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез, да му се постави коремният компрес, както сутринта, и с него да спи. В стаята на болното винаги въздухът да е чист.

Външно. При нагнояване на пръста свареното на каша камилско сено много добре изсмуква гнойта. С тази каша се превързва пръстът 2-3 пъти на ден. Болките веднага преминават, гнойта се почиства и пръстът оздравява.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай и се пие вместо вода).

Диета. Също както при остър ревматизъм.

Внушение. При силни болки с формулата: „Миличко, спи спокойно. Болката ти от час на час минава и в най-скоро време ще оздравееш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...