Jump to content

Изкълчване. Навяхване (разтягане на сухожилията)


Recommended Posts

Изкълчване

Изкълчването е изместване на някоя кост от нейната става.

Причини. Внезапно извиване на някоя става или удар върху нея.

Признаци. Изменение вида на ставата, подутост, болки и невъзможност пострадалото дете да си служи с нея.

Първа помощ. Веднага да се даде нужната помощ от лекар-ортопед, в противен случай могат да се появят усложнения, които мъчно се лекуват, и детето може да остане инвалид. Затова при изкълчването не бива да се губи време, а костите на ставата да се наместят от лекар.

Лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма след намесата на ортопеда. След наместване на ставата особено добре действуват компресите, натопени в смес от хладка (28-26°С) вода и 1/3 оцет. Компресите се налагат на болните места всеки час.

Ако има възможност, добре е сутрин да се прави фрикция (28°С) на цялото тяло на детето с хладка вода, а вечер - парни компреси на болното място, с продължителност 10-20 минути, последвани от налагане с торбичка, напълнена с топъл селски хлебен квас или с топла лапа от праз лук (сварен с малко вода и 1 бучка захар), съчетани с коремен компрес, натопен в хладка вода; държат се до сутринта.

При запек да се прибягва винаги до топла клизма (36°С), най-добре с чай от лайка.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци. След оздравяването добре е една-две седмици да се носи мушамата от хаваджива.

Навяхване (разтягане на сухожилията)

Причини. Същите, както при изкълчването.

Признаци. Пострадалото дете усеща силна болка и невъзможност да движи ставата, която скоро се подува, а понякога се изменя и цветът на кожата поради кръвно насядане. Най-често се навяхват стъпалата, рамената и ставите на китките.

Лечение. Компреси, натопени във вода и оцет по начина, указан в „Изкълчване“. В по-тежки случаи да се търси лекарска помощ.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...