Jump to content

Болести на костите. Рахит (английска болест)


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА КОСТИТЕ

Рахит (английска болест)

Рахитът е хронична и в повечето случаи тежка болест у децата, при която става размекване на костите и отслабване на тръбната мускулатура.

Главната причина е липсата на чист въздух (непроветрено жилище) и недостиг на витамин D, недостатъчно сгряване на жилището от слънцето и непълноценно изкуствено хранене. Кърмачетата, които се хранят с брашнени храни, заболяват по-лесно от рахит и липса на витамини А и D. Значение има също недохранването на децата или пък пиянството на бащата или майката. За появата на рахита спомагат още и дълготрайни възпаления на носа, гърлото, хронични пневмонии, възпаление на пикочния мехур и червата, а също и заболяване на щитовидната жлеза.

Напоследък рахитът значително е намалял поради подобрените условия на живот и ефикасната профилактика с витамин D.

Признаци. Болестта се проявява в края на първата и през втората година. Детето има продължителни стомашни разстройства (диария, подут корем), зелено оцветяване на изпражненията и урината, безпокойство през нощта, бледа кожа и подпухналост на лицето, отпусната мускулатура, силно потене на главата, склонност към хрема и упорити катари на дихателните пътища. По-късно се забелязват явни разстройства в растенето на костите. Костите на черепа се затварят по-късно, отколкото у здравите деца. Черепът има квадратна вместо обла форма. Зъбите израстват по-късно, неправилно и са трошливи и черни. Ребрата хлътват и гръдният кош придобива форма на птичи. Краката се изкривяват във формата на буквата О или X или пък добиват слабо овална форма, гърбът е дъговиден, изпъкнал и коремът изпъква напред.

Рахитичните деца са зле настроени и склонни към спазми: детето внезапно се опитва да поеме мъчително въздух, протяга безпомощно ръце, извива очи, извиква и лицето му става червено-синьо. След минута спазъмът отслабва, последван от свирещо дишане.

Предпазване. За да се предотврати рахитът, бременната и кърмещата жена трябва да ядат храна, богата с калций и витамини - плодове, салати, зеленчуци (особено сурови моркови), чер тричав хляб, картофи, ориз, булгур, овесени ядки, краве масло, яйца, черен дроб и др. Всяка майка трябва да се стреми да кърми детето си по-дълго време, а също редовно да го изнася на чист въздух и слънце още в първия месец след раждането. Отначало то трябва да се извежда 10-15 минути и постепенно да се свиква да стои по-дълго време на открито и в хладно, и в топло време. И в зимни дни (когато няма вятър) по обяд децата могат да се извеждат на разходка (с изключение на много влажно и студено време). Детето винаги трябва да стои в добре проветрена и затоплена стая. През лятото да се извежда сутрин и след обяд (когато се разхлади). За да не се изкривяват краката на детето, не бива преждевременно да се изправя и да се кара да ходи. Това ще стане от само себе си, когато заякнат костите му.

Усложнения. Нелекуван навреме и правилно, рахитът дава „птичи гърди“ и меки кости.

Лечение. Веднага да се потърси детски лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

А. За деца до б години

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от три пресни кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона и т. н. (вж. „Водноглавие“).

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чаша от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, исландски лишей, орехови листа, спирея, подъбиче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с 1 чаена лъжичка кора от млад летен дъб (ситно счукана) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън отварката се вари 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба. При това храната да бъде слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на детето). Сутрин на първа закуска на детето да се дава една чаша от 100-150 г овесено мляко: 3 супени лъжици очистен овес (проверен да не мирише на мухъл и да не е горчив и твърд) се вари в 1 л вода, докато се разпукат всички зърна, след което се прецежда през тънка кърпа, подслажда се с мед или захар и лимон по вкус. Дава се заедно с парче леко препечен хляб, намазан с малко масло и конфитюр или сирене. На обед заедно с другата храна може да му се дава и 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба, и то винаги варена или печена (не пържена). Винаги да се предпочита храната да се дава на болното в естествен вид, защото витамин D е извънредно чувствителен към загряване. Да му се дават предимно сурови плодове, краве масло, сметана, прясно и кисело мляко (най-добре подквасено вкъщи), прясно кокоше яйце (сварено рохко), прясно несолено сирене, ашуре от жито с малко орехи, счукани на ситно, и подсладено с мед или захар. Полезно е храната му да се соли и с върха на ножа с чиста бяла пръст (болус алба) от аптеката, защото и тя укрепва костната система и действува тонично (активно на вътрешните органи). Навечеря - безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компота с леко препечен хляб. След ядене през есента и зимата се дават по 1-2 перли рибено масло по указание на лекаря.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, детето да пие чай от овес (зърна): 2 супени лъжици от него в 600 г вода се варят 20 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладен с мед или захар и малко лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка отварка от агримония, борови връхчета и др. (вж. точка II от плана).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 150-500 г (според възрастта) топла вода или чай от лайка (цвят, попарва се като обикновен чай), последвана от цяла топла баня до шията (37°С за 10 минути) с отварка от борови клони (с иглите и шишарките им) и овесена слама по 1 снопче и една двойна шепа дъбови кори (ситно нарязани); в един котел с вода се варят 20 минути, а след това в същата отварка се прибавят и по една шепа орехови листа, здравец (листа и корени) и трина (цветът на сеното) и се варят още 10 минути; преди котелът да се снеме от огъня, се прибавя и 1 шепа морска сол. Щом солта се разтопи, котелът се снема от огъня и като изстине до 38°С, се прецежда; ако отварката е малко за банята, долива се още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване с хавлията и 1-2 одеяла - детето се завива плътно до брадичката и лежи така около 1 час, за да се изпоти и препоти (последното се познава по изсъхване на челото му), след което се изтрива до сухо и преоблича в суха нощница.

Забележка. С една и съща отварка може да се направят 3 вечери подред бани, като след последната баня детето се измива с цяло яйце (белтък и жълтък, разбити заедно) и след това се облива с чиста топла вода.

V. Сутрин. Ако е студено, под одеялото на болното да се направи сух четков масаж на тялото (за малките деца вместо четка се употребява кадифена ръкавица с 1 пръст) с продължителност от 1 до 3 минути; ако е топло времето или помещението, може и навън от завивката му.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Внушение. С формулата: „Миличко, спи спокойно. Болестта ти от ден на ден минава и в най-скоро време ще оздравееш“.

Б. За деца над 6 години може със същия успех да се приложи и следното лечение: вътрешно, преди ядене и диета, както при деца под 6 години.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) особено препоръчителен е чаят от ябълки.

Приготовление: Нарязва се ябълката на ситни парчета заедно с кората и семките, поставя се в чайника и се залива с вряла вода. След това чайникът се поставя в гореща пещ да постои два часа. Така ябълковият чай е готов за употреба, Подслажда се най-добре с мед. На литър вода са достатъчни 3-4 ябълки. Разбира се, колкото ябълката е по-фина на вкус, толкова чаят ще бъде по-хубав и вкусен.

Два часа след ядене болното да взема 1 винена чашка от 50-75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, мента пиперита, синя тинтява, спирея, росопас - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се слага в 500 г вряща вода и се вари 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250-500 г топла вода, последвана в понеделник, вторник и сряда от парни компреси на гърдите, гръбнака или тазобедрените стави (според това, кои от тях са засегнати) с торбичка, напълнена или с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), или с търпимо гореща сол с продължителност около 10-20 минути; следва сухо изтриване и налагане на същите места с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен на всяко място с 1/4 до 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетани и на корема с компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици в 600 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); в областта на щитовидната жлеза (отпред на гушата) се слага торбичка, напълнена с чист пресен селски хлебен квасец; на главата - цяла „шапка“, напълнена с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

Четвъртък, петък, събота:

а) топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от борови клонки с шишарките и овесена слама по 1 хватка и 1-2 двойни шепи дъбови кори: в 1 котел с вода се варят 20 минути; след това в същата отварка се добавят още по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени), 2-3 двойни шепи трина и 1 стиска морска сол; вари се отново още 10 минути, след което се снема от огъня и се прецежда (ако има нужда същите билки още веднъж да се сварят, втория път се варят само 15 минути); след банята се прави сухо увиване на болното с хавлията и 1-2 одеяла до шията за по-добро изпотяване, а след препотяването (ако не е заспало) му се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода; ако детето е заспало, преоблича се внимателно със суха нощница, за да не се събуди; или:

б) обличане на „мокра риза“ (най-добре с нощничката му), натопена в същата отварка; след това се увива в 2-3 одеяла и лежи в тях 2-3 часа; или:

в) при липса на условия за горните приложения да се повтори същото лечение, дадено за понеделник, вторник и сряда.

Важни добавки:

1. Ако стъпалото на детето е деформирано (извито навътре или навън), в понеделник, вторник и сряда да му се правят парни компреси на болното стъпало (стъпала). В останалите дни след топлата баня да се поставят на стъпалата и до над глезените торбички, напълнени с топъл пресен и гъсто замесен селски хлебен квас; торбичките отвън да се обхващат от малки шини, приготвени от мукава, които държат стъпалото в естествено положение, и така леко да се бинтоват, за да може детето да спи спокойно. Това се прави, докато напълно се оправят стъпалата му.

2. Ако болното има изкривени крака във вид на буквата О, всяка вечер трябва да се повиват, както се повива бебе, докато се изправят от само себе си. Ако коленете са деформирани, тогава и те да се налагат с торбички с квасец, както е казано в точка 3.

3. Ако краката му са изкривени във формата на буквата X със или без деформирано коляно, коленете да се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Освен това всяка вечер между коленете и глезените на болното да се поставят малки възглавнички, напълнени с пух, след което краката му се забинтоват отвън най-добре с широк ластичен бинт за по-бързото им изправяне.

4. Ако болното има „птичи гърди“ или ребра, издадени навън, вечер след парните компреси върху гърдите или ребрата да се налагат: една вечер с тънки филийки около 1/4 см от бял агнешки или телешки дроб, поръсен с чер пипер; втората вечер - с тънки филийки от агнешко или телешко месо, поръсени със захар; третата вечер - с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах. Държат се цяла нощ. През деня същите места да се бинтоват с ластичен бинт във вид на колан.

5. Ако гръбнакът на болното е слаб или слабо изкривен, всяка вечер да се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, с 1-2 супени лъжици прясно попарени, изстискани и ситно нарязани листа от магданоз и с 3-5 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките.

6. Ако болното има черни и ронливи зъби, всяка вечер да му се правят парни бани на лицето с чай от лайка или пък гореща баня на долната челюст (39°С за 5 минути, вж. том I), последвани от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти).

Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло с продължителност 3-5 минути.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с баня за чистота.

При менструация - пълна почивка от всичко.

Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа:

а) за по-малките деца да се прави слънчева баня на цялото тяло със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква и с глава, покрита с бяла кърпа или чадър, за да не получат слънчев удар, с продължителност, докато е приятна на детето; или:

б) за по-големите деца- слънчево-пясъчна баня, легнало по гръб върху търпимо горещ пясък и зарито до шия в него с глава, покрита със зелени листа от 1 репей, слънчоглед или тиква; лежи се така 10-15 минути или докато досади на болното. И в двата случая следва поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали 2 шепи орехови листа и стиска морска сол, или за по-големите деца - кратко къпане в река или море (5-10 минути), последвано от сухо изтриване.

Забележки:

1. През деня малкото да се оставя да пълзи или да ходи свободно, за да му заякне гръбнакът.

2. При хубаво време да се извежда навън най-малко по два пъти на ден (преди обяда и 2 часа след него) най-малко за по 1-2 часа на огрято от слънцето място.

3. Щом детето изяви желание да се вози на велосипед, да му се купи такъв с 3 колела, а след 1-2 месеца и с 2 колела.

4. Добре е детето през деня (ако не е много горещо) да носи на засегнатите от рахита места (гръбнака, гърдите, тазобедрените стави или пък деформираното стъпало) мушама от хаваджива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...