Jump to content

Изкривяване на краката. Изкривяване на стъпалото


Recommended Posts

Изкривяване на краката

Причини. Дължи се на рахит, счупване на една от костите на крака или изкълчване на колянната става.

Признаци. Изкривяването може да бъде такова, че колената на детето да се допират едно в друго, или обратно, да се отдалечават и да образуват две дъги, извити навън. Може да бъде засегнат само единият крак или и двата, а се срещат случаи, при които единият крак е извит навътре, а другият - навън.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се само от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма и според причината на дефекта.

Ако се дължи на рахит, да се проведе съответното лечение. Всяка вечер преди топлата баня краката на болното да се масажират 3-5 минути.

При по-големите деца, които трябва да посещават училище, докато оздравеят напълно, може да се поставят шини. Когато изкривяването е много голямо, приготвят се специални апарати за двата крака от лекар-ортопед. При много тежки случаи, когато при шестмесечно природолечение не получим резултати, може да се прибегне и до операция.

Изкривяване на стъпалото

Когато нервите на някои мускули на крака (краката) са парализирани, вследствие на което не функционират, противоположните мускули се скъсяват и кракът се изкривява.

Причини. Изкривяването може да е вродено и придобито.

Вродените изкривявания се дължат на изменение на стъпалото поради неправилно развитие на костите още в утробата на майката. Значение имат и прекарани заболявания през време на бременността или при затруднено раждане.

Придобитите изкривявания се дължат на детски паралич, свиването на мускули и сухожилия поради изгаряния на кожата, възпалителни заболявания и пр.

Признаци. Свиване на крака в коляното, вследствие на което детето е принудено да ходи на пръсти. Различаваме няколко изкривявания на стъпалото. Болното може да стъпва само на външната или само на вътрешната страна на стъпалото, или само на петата, или само на пръстите и т. н.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-ортопед. Народната медицина препоръчва веднага и енергично да се пристъпи към общо лечение, целящо да засили организма:

а) Първите 1-2 вечери подред да му се направи топла клизма (37°С) най-добре с 200-500 г чай от лайка (според възрастта).

б) Всяка сутрин още в кревата на болното да се прави нежна разтривка на цялото тяло със суха ръка или сух четков масаж (3-5 минути), последван от хладка (25°С) фрикция на гръбнака (не гърба) с отварка от морски водорасли. Прави се от горе на долу от 3 до 5 пъти, след което, без да се изтрива, детето се оставя да полежи малко на гърба си, докато се стопли. Между 10 и 11 часа да му се направи слънчева баня със зелени листа с продължителност 10-30 минути, и то повече на гърба и краката, последвана от поливане на гръбнака със слънчева вода или кратко (3-5 минути) къпане в река или море.

в) Вечер преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) да се прави лек масаж на болния крак (3-5 минути), последван от леко изтриване на гръбнака (1-2 пъти) от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, след което на гръбнака да се постави торбичка от тънко хасе (широко 10 см), напълнена с хладък селски хлебен квас (засилен с 5-9 сини сливи, смачкани без кокичките).

Едновременно с това компрес на корема (отпред), натопен в топла отварка от трина, и „мокри чорапи“, натопени в хладка (26°С) вода, и топла тухличка (шише) до стъпалата; държат се цяла нощ.

През вечер (вторник, четвъртък и събота) се прави цяла топла баня (36-37°С за 15-20 минути) с отварка от морски водорасли, борови клони, трина, орехова шума, корени от коприва и полски бъзак, овесена слама и морска сол.

г) При напреднали случаи за по-бързо излекуване болното може да носи апарат, който държи крака в нормално положение до оздравяването му.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 винена чашка, подсладен с мед. Непосредствено след ядене на детето да се дава 1/4-1/2 чаена лъжичка прах от липови въглища с малко мляко и мед.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци, слабо подкиселена. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Вместо вода да се пие овесена отварка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...