Jump to content

Възпаление на костта заедно с костния мозък (остеомиелит)


Recommended Posts

Възпаление на костта заедно с костния мозък

(остеомиелит)

Това страдание се среща най-често у слаби деца и е с много тежки последици. Най-много заболяват костите на краката и ръцете.

Причини. Причинява се от микроби, които са влезли в кръвта през раничка в устата, гърлото или червата. Понякога може да е усложнение от шарка или скарлатина. Предразполагащи моменти са удари, падания, навяхвания и пр.

Признаци. Началото се проявява с разтрисане и висока температура, силни болки в засегнатата кост на крака или на ръката, която скоро се подува, а кожата на това място става тъмночервена. Най-често възпалението почва близо до става и оттам продължава нагоре или надолу. Кожата се пробива и започва да изтича набралата се гнойна материя. Постепенно се ангажира все по-голяма част от костта и цели парчета от нея се отделят и по-късно падат - наричат се секвестри.

Първоначално, понеже болката е близо до ставата, може да се смеси с ревматично заболяване. Болките са толкова нетърпимо силни, че детето пищи и не дава да се мръдне болният крайник. Болките, течението, разтрисанията и температурата продължават със седмици и месеци и изтощават твърде много болното дете, ако не се вземат своевременно мерки от лекар.

Предсказание. Опасността за живота е много голяма, ако не се повика лекар. В началото детето може да загине от инфекция, а по-късно - от голямо изтощение.

Лечението е болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма. Необходимо е неподвижно лежане, придружено:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от алое арборесценс (трионче).

Приготовление: 15-20 зелени листа с обща тежест 200 г без бодлите се смилат на каша; след това се прибавят 1-2 корена от ранилист и по 200 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално вино; вари се на водна баня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), гръцка коприва, орехови листа, спирея и росопас по равни части. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив болното да изяжда по 1/2-1 глава печен кромид лук без захар и хляб. На обяда (винаги придружен от любима салата) може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря да му се дава безмесна храна: кисело мляко с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. След обяд и вечеря да взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец: 2 супени лъжици равнец с 25 шипки, срязани на две, и 1 супена лъжица овес (зърна) се запарват с 1 л вряща вода и се варят на тих огън 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се взема 1-2 чаени лъжички настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в подходящ буркан, залети със сока на 9 лимона, така че да ги покрият около 1/2 см; захлупени киснат 3-4 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, за да им се извадят ципите, прибавя се 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан ситно; държи се на студено, за да не вкисне.

Двадесет минути след настойката болното да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от 40 г исландски лишей, 50 г полски хвощ, 75 г бударица, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. Две пълни супени лъжици от тази смес се варят в 500 г вода 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 150-500 г топла вода, последвана от налагане на болното място 2 вечери подред с парен компрес с торбичка от тънко хасе (ушита на колело, ако е засегната тазобедрената става) с размери 10 на 12 см, напълнена с търпимо гореща морска сол, счукаш ситно, с продължителност 10-20 минути. След него същото място се налага с торбичка, напълнена с пресен селски топъл (36°С) хлебен квас (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици (според възрастта) диви кестени, настъргани с корите, 15-30 сини сливи, смачкани без кокичките, и 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах; над нея се слага вълнена обвивка. Едновременно с това на гръбнака се прави 1-2 пъти разтривка от долу на горе с кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт, и коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец. На главата се слага „шапка“ или от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или със сурови картофи, настъргани и полети с 50 г прясно мляко, киснати 1/2 час и изстискани добре, върху нея се поставя вълнена шапка. Следващите 2 вечери подред с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан и полуизстискан, засилен със сини сливи, нишадър (както по-горе) и малко леко препечено царевично брашно, и с коремен компрес и „шапка“ както предните вечери. Следващите 2 вечери подред торбичката се пълни с топла лапа от 200 г ориз, сварен с 10-20 сини сливи и 1 супена лъжица ленено семе в 600 г вода, докато стане на тесто. Смачква се на каша без костилките и отгоре се слага вълнена обвивка; на гръбнака се прави разтривка с камфоров спирт, а на главата се слага „шапка“ от картофи с мляко, както преди. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня да се носи на болното място мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

Неделя - почивка от всичко. Носи се само мушамата от хаваджива и се пият билките.

При менструация парни компреси не се правят.

Важни добавки:

1. При наличие на гнойник в костта всяка сутрин и вечер да се промива с топла отварка от листа и цвят на жълт кантарион (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и захлупени се варят. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и след това да се превързва с домашен мехлем за дълбоки гнойни рани.

Приготовление: Вземат се стопена зайча мас от див заек - 50 г, чист пчелен восък - 5 г, и бяла дъвка (сакъз) - 1 г, счукана на ситно. Вари се във водна баня, докато всичко се стопи добре и стане на мехлем. Намазва се или върху добре измити зелени листа от широколистен живовляк, или върху 3-4 парчета чиста марля (от аптеката), която напълно покрива раната, и леко се бинтова с чист бинт (от аптеката).

2. Докато чувствува болки в костта, болното да бъде на легло.

3. Лапите от квасеца, кромида и ориза могат да се използуват 2 вечери подред, като втората вечер се затоплят и квасецьт се засилва с 2-3 лъжици нов квасец.

4. Лятно време (ако болното може да се изнася) непременно да се правят слънчеви бани със зелени листа на засегнатия крайник с продължителност от 1 до 3 часа, последвани от фрикция или поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или от компресите (както по-горе).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...