Jump to content

Размекване, изкривяване на костите, разреждане на костното вещество, лесно чупливи и изтощени кости


Recommended Posts

Размекване, изкривяване на костите, разреждане на костното вещество,

лесно чупливи и изтощени кости

Признаци. Болки в засегнатите кости.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, който да ги покрие с половин сантиметър отгоре. В него киснат 3-4 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, изваждат им се ципите и се добавя 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно. Държи се на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, кървав здравец (корени), орехови листа, росопас, спирея (цялата билка с корена), с прибавка на 1 лимон, разрязан на 4 части, се варят в 600 г вода 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), съдържащи повече витамин D в естествено състояние, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Сутрин на закуска да му се дава чаша сварено мляко с 1 рохко яйце и малко прясно несолено сирене с леко препечен хляб. На обяд като аперитив болното да изяжда 1 глава печен кромид лук или салата от сурови настъргани моркови с целина и ябълка по равни части, а обядът да се състои повече от кашави храни и зеленчукови пюрета с 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба, варени или печени, не пържени). На вечеря безмесна храна, и то повече храни, съдържащи витамин D: краве мляко (прясно или кисело), сметана, рохко сварено кокоше яйце, прясно несолено сирене, жито, сварено като ашуре, с малко ядки от орехи и захар, пасирана супа. Да се взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад.

Забележка. От голяма полза е на обяд и вечеря пюретата и другите кашави храни да се поръсват с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от изгорен до бяло телешки джолан, стрит на брашно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие овесена отварка: 2 супени лъжици овес (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън 15 минути, прибавя се 1 супена лъжица шипки (плод), разрязани на по две; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед или лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се вземат 1-2 чаени лъжички сироп от алое арборесценс (трионче): на 10-15 зелени листа с общо тегло 200 г се махат бодлите и се смилат на каша; към нея се прибавят по 200 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално червено вино; вари се във водна баня 30 минута и като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

IV. Десет минути след сиропа да се изпиват 25-50 г (според възрастта) отварка от волски език - 100 г, зайча стъпка, мечо грозде, невен и медуница - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и мащерка - по 40 г. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 600 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма с 200-500 г вода, последвана от частична топла баня (38°С за 10-15 минути) на засегнатите крайници с отварка от борови клони, полски бъзунек (цялата билка с корена) и овесена слама - по 1 двойна шепа от всяко в 1 кофа варова вода (500 г ситна негасена вар се изгасява с една пълна кофа чиста вода, бърка се и когато варта се утаи на дъното, а водата напълно се избистри, внимателно се излива в друга кофа, така че в нея да няма от варта. Казаните билки се варят 20 минути, след това се добавя 1 двойна шепа орехови листа и се вари още 10 минути. Преди снемането й от огъня се прибавя 100 г морска сол и като се разтопи, се снема и прецежда. Ако са засегнати костите на стъпалата с големия и малкия пищял, банята се прави до под коленете. Ако са засегнати китките с предлакътните кости, банята се прави до лактите. След банята се прави сухо изтриване и налагане на съответните кости с торбички от тънко хасе, напълнени с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 1-3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, и по 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. Отгоре се слага вълнен бинт, като едновременно с това на болното да се направи компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в чай от орехови листа, на главата му да се постави „шапка“ от зелени листа от прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет, а върху тях вълнена шапка и така да се спи.

Забележка. С дадената отварка може да се направят 15 бани подред.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване и носене през целия ден върху засегнатите места парчета мушама от хаваджива, прикрепени или с чорап, или с фланелей бинт. Мушамите се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменят с нови.

VII. Лятно време между 10 и 11,30 часа да се направи слънчева баня на засегнатите крайници със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква или слънчево-пясъчна баня на цялото тяло до шията в горещ пясък, студен компрес на сърцето и с глава, запазена от слънцето (за да не получи болното слънчев удар), с продължителност, докато му са приятни, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода и сухо изтриване.

Важни добавки:

1. При липса на апетит всеки 3 часа на болното да се дава по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце или шум в него след закуска, обед и вечеря да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 150 г чист пчелен мед, 50 г кафе от фий и 10 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица.

3. По възможност болното да живее и играе повече време на чист въздух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...