Jump to content

Разрушаване на тазобедрените стави


Recommended Posts

Разрушаване на тазобедрените стави

Признаци. Болното ходи с изпъчен напред корем, чувствува болки в тазобедрената става и с развитието на болестта все повече накуцва, докато най-после отбягва и да ходи.

Предсказание. Заболяването е много сериозно.

Лечение. То е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца и други, както при размекване на костите.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Сутрин на закуска болният да изпива 1 чашка овесено мляко (2 супени лъжици овес, очистен и измит, се вари в 600 г вода 30 минути и се прецежда чрез изстискване), засилено с 1 чаена лъжичка счукани орехи, 1 супена лъжица мед и една филийка ръжен хляб. Преди обяд като аперитив да се изяждат 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от червен кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с чист винен оцет и чист зехтин) може да изяжда и 50-100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря да му се дава безмесна храна - кисело мляко с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и тестени ястия, компоти и сурови плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали). След обяд и вечеря да се изяжда следната смес: 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4-1/2 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра и 1/4 чаена лъжичка прах от опечен до бежов цвят джолан от теле, стрит на прах; след това да се изпие 1 кафена чашка от отварката, дадена по-долу вместо вода.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие следната отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 3 супени лъжици корени от обикновена коприва се варят в 1 л вода 20 минути, след това се прибавя по 1 супена лъжица жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа), мед и 1/2 лимон. Вари се 10 минути и като изстине, се цеди.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от отварката по точка II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200-500 г топла вода, последвана от парен компрес на кръста и целия таз заедно с тазобедрените стави (една торбичка от тънко хасе (60 на 30 см), ушита на тегели по 2 см широки, напълнена със смес от 3 кг ситен чист промит пясък и 1 кг морска сол, загрети до търпима горещина и проверени на бузата), с продължителност 15-20 минути. След това болната става да се налага две вечери подред с торбичка от същото хасе, напълнена с топъл (37°С) пресен и гъст селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, 5-9 сини сливи, смачкани без кокичките, 1/2 чаена лъжичка сяра на прах и 1/4 чаена лъжичка нишадър (от аптеката). На корема (отпред) се слага компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец; на главата - „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а върху него вълнена шапка. Следващите две вечери подред - топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 9-12 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 чаена лъжичка пудра захар, 1/2 лъжичка сяра, 1/4 лъжичка нишадър на прах и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, компрес на корема и „шапка“ от зелен лист прясно зеле, както по-горе. Държат се до сутринта.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на корема, кръста и ставите, сухо изтриване и носене през целия ден на болната става мушама от хаваджива (20 на 20 см) с тропосано върху нея парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко; носи се само мушамата от хаваджива.

Важни добавки:

1. Лапите може да се използуват 2 вечери подред, като квасецът се засилва на другата вечер с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението повече да се лежи, а по-малко да се ходи, и то само с патерици, за да не се пречи на лечението.

3. От майката се иска голямо търпение, за да се стигне до подобрения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...