Jump to content

Ушни болести. Ушна кал. Сухота на ушния канал


Recommended Posts

УШНИ БОЛЕСТИ

Ушите (слуховите органи) играят голяма роля в живота на детето, защото с тях се възприемат шумовете от околната среда.

Ушна кал

Ушната кал е гъст лепкав секрет, който се изработва от специални мастни жлези в кожата на ушния канал. Тя има предназначение да задържа чуждите тела, попаднали в ушния канал, като прах, сажди, насекоми, камъчета и др., и да не им позволява да проникнат дълбоко в ухото.

Понякога към ушната кал се прибавят нечистотии, които идват отвън, и тя се втвърдява, при което образува плътна запушалка в канала. Ако влезе вода в ухото, ушната кал набъбва и може да запуши плътно ушния канал.

Признаци. Запушването поражда усещания на заглъхване в ушите, което кара децата да бъркат в ушите с каквото им попадне в ръцете. Ако калта е близо до тъпанчето, може да наляга върху него и да предизвиква замайване и шум в ушите.

Предпазване. Ушната кал трябва да се чисти редовно поне веднъж седмично. От вечерта в ухото на детето се слага 1/2 чаена лъжичка чист топъл зехтин (не олио) или глицерин или се капват 5 капки топло бадемово масло. На другата сутрин ухото се почиства с памуче, увито около кибритена клечка. При чистенето на ухото трябва да се избягва употребата на остри предмети.

Лечение. В напреднали случаи ушната кал се отстранява чрез промивка на ушите. Тя трябва да се направи от лекар, за да не се повреди тъпанчето на ухото. След това измиване, ако детето е склонно към образуване на ушна кал, да се вземат мерки за заякчаване на организма му с общо лечение:

а) Ако е запечено, да му се направи топла клизма (38°С).

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж, последван от хладка фрикция. Всяка вечер да се поставят компреси на корема, натопени в топла отвара (36°С) от трина или в хладка вода (30-28°С).

в) Полезни са и парните бани на главата с лайка (2-3 седмично) за по-големите деца, а за по-малките - парни бани на краката. След препотяването да се направи сухо изтриване и хладки компреси на корема, както по-горе.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер преди ядене детето да взема по една винена чашка чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай), а след ядене - по една чашка кафе от жълъд.

Диета. Лека вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях.

Сухота на ушния канал

Причини. Недостатъчно отделяне на ушна кал.

Признаци. Поражда се упорито чувство на сърбеж.

Предпазване. Да се избягва честото промиване на ушите с гумени тулумбички. Подобни промивки могат да се правят само от лекар, и то на по-големи деца (но не и на кърмачета).

Лечение. Всяка вечер ушният канал да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в боров вазелин или глицерин. Ако това не помогне, да се лекува общо по същия начин, изложен в „Ушна кал“, но с добавка:

1) на малките деца вместо парни бани на главата да се правят парни компреси на ушите (40°С) с торбичка попарена лайка (5 минути);

2) половин час след обяда и вечерята да се дава по 1/2-1 кафена чашка чай от исландски лишей с мед (1 чаена лъжичка в 250 г вода се вари 10 минути).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...