Jump to content

Екзема на ушния канал и на ушната мида. Болки в ухото


Recommended Posts

Екзема на ушния канал и на ушната мида

Признаци. Много силен и често непоносим сърбеж в болното ухо.

Лечение. Общо за засилване на организма:

а) Ако детето е запечено, да се направят 1-2 вечери подред топли клизми (38°С) най-добре с 200-250 г (според възрастта) чай от лайка.

б) Да се правят седмично (най-добре вечер преди лягане) по 2-3 цели топли бани от борови клони и трина (37°С за 10 минути).

в) Всеки ден сутрин и вечер (с изключение на дните на топлата баня) да се прави на по-големите деца парна баня на главата с лайка, а на по-малките - парен компрес с торбичка попарена лайка или трина (5-10 минути). След това да се поставят на корема компреси, натопени в топла отвара от трина (36°С) или в хладка вода (30-28°С). Държат се в утринните часове 2 часа, а през вечерните - цяла нощ.

г) При нетърпим сърбеж за по-големите деца да се направи парна баня на главата с лайка, а за по-малките - парен компрес с торбичка попарена и добре изстискана лайка, последван след изпотяването от коремен компрес, както по-горе. Едновременно на главата да се постави цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с лапа от възтопъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 2-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората., Д1апката“ изцяло да покрие ушите, а върху нея се поставя вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Външно. След парните бани и целите топли бани полезно е екземата да се намазва с едно от средствата, дадени в главата за екзема.

Вътрешно и диета както при ушна кал.

Внушение. В по-тежките случаи да се прилага по указания начин.

Болки в ухото

Причини. Циреи в канала, чужди тела (копче, камъче, насекомо и пр.) в канала, възпаление на средното ухо вследствие на грип, пробиване на кътните зъби и зъбобол.

Признаци. Повишена температура с болки и стрелкане в ухото особено след боледуване (макар и леко) от грип, гърло и други. Възрастните хора показват характера и мястото на заболяването, обаче при малките деца, които не могат да говорят, е трудно за родителите да узнаят причината за заболяването. Все пак, ако няма други причини за високата температура, ако плачът е рязък, задушната област е макар и слабо, зачервена и подута, ако болното си мята главата от една страна на друга, ако си дърпа ръцете към главата и особено ако се покаже течение от канала, имаме основание да се съмняваме, че детето има болни уши и веднага трябва да го заведем на лекар.

Първа помощ. За облекчаване на болките до идването на лекаря:

а) На болното да се направи топла клизма (37°С).

б) Върху ушната област да се поставят топли лапи от счукано ленено семе, сварено с малко мляко и преди слагането поръсено с пудра захар. Обикновено тези топли (не горещи) лапи се поставят в две торбички, като едната стои привързана върху ухото, а другата се държи топла върху пара от вода. Още по-добре действува топла лапа от праз лук: на стрък праз лук се нарязва бялата част на 2-3 парчета и се слага във фурната да се пече, докато омекне. След това сокът му се изстисква и от него (още топъл) се капват 2-3 капки в болното ухо, след което се налага лапата, както по-горе. Това се прави само когато няма течение на секрет от средното ухо.

в) Добро средство срещу болките в ухото е и поставянето по 2-3 капки на топло преварено чисто дървено масло (не олио) или топъл глицерин в ухото, ако няма течение от средното ухо.

г) Помагат също както парните бани на главата с чай от цвета на мъртва коприва (по 2-3 супени лъжици листа и цвят за една баня), така и парни компреси в торбички, напълнени с попарена лайка, сменявани един след друг последователно през деня и нощта. В по-тежки случаи се съчетават винаги с меняваща баня на краката. Вместо парни компреси може със същия успех да употребим и нагорещена тухличка, завита в кърпа, шише с топла вода, нагорещени трици (поставени в торбичка) и т. н.

Едновременно с посочените средства на болното да се поставят дневно по 2-3 коремни компреса, натопени в топла отварка от трина (36°С) или в хладка вода (30-28°С). Когато в ухото е попаднало чуждо тяло и особено когато тече кръв от външното, а не от средното ухо, помага промиването му с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути) или с кислородна вода (от аптеката).

След преминаване на болката да се лекува основната болест, която я е предизвикала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...