Jump to content

Гнойно течение от ухото


Recommended Posts

Гнойно течение от ухото

Причини. Обикновено се дължи на гнойно заболяване на средното ухо. В редки случаи гнойта идва не от вътрешното ухо, а от цирей в ушния канал, който е пробил.

Признаци. Заболяването започва с остра болка и с треска. Скоро се появява лепкаво кръвенисто течение, после жълтовато и гнойно, което престава след няколко дни или продължава със седмици и месеци. В някои случаи течението мирише силно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага за спиране на течението общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене детето да взема по 1 чаена лъжичка (за по-малки деца 1/2 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа се разбърква много добре.

II. Непосредствено след сместа болното да изпива 1 чашка от 100 г (за по-малки деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданозени листа, настъргани моркови и целина по равни части с малко винен оцет и зехтин по вкус) може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна, кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, компоти с хляб. След ядене детето да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода да пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокнат 3 пъти, се снемат от огъня, а като изстине, отварката се прецежда). Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 75 г (за по-малки деца наполовина) отварка от бял равнец, обикновена коприва (листа), жълта комунига, лайка (цвят), маточина, страшниче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на болното се прави клизма с 200-500 г (според възрастта) топла вода. Следва парна баня на главата с чай от лайка или парни компреси с търпимо гореща ситна готварска сол, сложена в торбички от тънко хасе. Върху тях се слага парче от тънък найлон и фланелен бинт, като продължителността на компресите е около 10-20 минути. След него за юношите се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 2-3 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), а върху тях се слага вестник и вълнен пояс. В болното ухо (уши) да се капват (като се лежи на здравото) по 5 капки (за по-малки деца по 2-3) топла настойка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и седефче (листа и цвят) - по 20 г от всяка билка се запарват с 200 г вода и захлупени се варят, докато остане само 50 г отварка. След това се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 2 супени лъжици чист зехтин (но не и олио). Тези капки се слагат в продължение на 30 дни, като се съчетават и с „шапка“ на главата от тънко хасе, която да покрива изцяло ушите, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици (според възрастта на болния) диви кестени, настъргани с кората, и 10-20 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсени с 2 супени лъжици пудра захар (за по-малки деца наполовина). Върху нея да се поставя вълнена шапка, а на гърлото - торбичка с квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени (за по-малки деца 1 супена лъжица). На носа му да се сложи питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Двете лапи се държат до сутринта или докато много досадят на болното.

V. Сутрин да се направи фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване на болното, последвана от измиване на гнойта в ухото или с памуче, натопено в камфоров спирт, или с отварка от листа и цвят на жълт кантарион (2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След това в болното ухо (уши) се капва пак по 1 капка от настойката от жълт кантарион, лайка и седефче (вж. точка IV) и в ухото се поставя топче чисто памуче.

Важни добавки:

1. При менструация да не се прави меняваща баня на краката.

2. Болното да спи винаги на ухото, което гнои, за по-лесно изтичане на гнойта. Ако и двете уши гноят - да спи по гръб.

3. През деня ушите трябва да се измиват често с хладка отварка от полски хвощ (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 10 минути, а като изстине, се прецежда).

4. Гнойта да не се измива с кислородна вода.

5. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...