Jump to content

Незараснал операционен отвор на задушната кост. Отслабване на слуха (тежко чуване)


Recommended Posts

Незараснал операционен отвор на задушната кост

След направена операция на задушната кост понякога раната не може да се затвори и с години секретира като фистула.

Причини. Хронично боледуване на средното ухо.

Лечение. Болнично. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма. Първите 1-2 вечери на болното да се направи топла клизма (37°С), най-добре с 200-500 г чай от лайка (според възрастта). След това да се прави винаги при запек.

Всекидневно сутрин още в кревата да се прави сух четков масаж на цялото тяло на детето (3-5 минути). Следва измиване на раната с отварка от жълт кантарион с лайка (по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода ври 10 минути) и превързването й със сладкия мехлем. През вечер да му се прави парна баня на главата с лайка, последвана от измиване и превързване на раната. След това на корема и на врата на болното да се поставят компреси, натопени в топла отварка (36°С) от трина, съчетани на тила с торбичка, напълнена с възтопъл (36°С) селски хлебен квасец, засилен с 5-10 сини сливи, смачкани без костилките. През вечер - меняваща баня на краката, последвана от измиване и превързване на раната (като сутринта), а след това компреси на корема и врата заедно с торбичката квас на тила, както по-горе. Компресите и квасът се държат цяла нощ.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички настойка от яйца с лимони и 10 минути след настойката да изпива по 30-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, жълт и червен кантарион, невен и цариче - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 2 чаени лъжички червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда, пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци.

При лечението се иска търпение, постоянство, чистота и познания за почистване и лечение на рани.

Отслабване на слуха (тежко чуване)

Причини. Най-често се появява след сътресение на ухото при падане или удар, а също и от внезапен силен взрив или гърмеж. Последица може да бъде също на менингит, лечение със стрептомицин, канамицин или други лекарства. Понякога се развива при катарално възпаление на евстахиевата тръба или от пробиване на тъпанчевата ципа.

Признаци. Детето не обръща никакво внимание на разговора на околните, макар те да говорят високо и за него, често (или винаги) не отговаря точно на зададения въпрос.

Ако не се вземат мерки, детето може да стане първо глухо, а след това и глухонямо.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма по начина, изложен за глухонемота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...