Jump to content

Глухонемота


Recommended Posts

Глухонемота

Причини. За вродената глухонемота - близко кръвно родство на родителите (особено женитби между братовчеди), пиянство и душевни болести у родителите, както и наследено преминаване от дядо и баба на внуците.

За придобитата глухонемота - заболявания на слуховия орган, хроничен енцефалит, лекуване със стрептомицин, канамицин и други силни лекарства, епидемични заразни болести (скарлатина, морбили, менингит, шарка, тиф и други).

Лечение. Ако глухотата е вродена и детето е още малко (до три навършени години) или е придобита, но без органични повреди, при упорито лечение може да се очаква, че детето ще започне да чува, а след това и да говори.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета и оризови люспи - по 100 г от двете се варят 30 минути в 2 л вода на тих огън, след това се прибавя по 500 г ситна захар и чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 кафена чашка отварка от агримония, босилек (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), мента пиперита, очанка, червен кантарион, спирея и хмел - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко опечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с малко мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко, консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна може да се дава и до 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птици или прясна риба). На вечеря на детето да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене да изпива 1 кафена чашка сок от моркови, целина и ябълки по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или плодови сокове според сезона.

III. Два часа след ядене да се взема:

а) една-две чаени лъжички настойка от 3 цели пресни сурови кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона, така че да ги покрият около половин сантиметър. Покрити трябва да киснат 3-4 дни, докато черупките им се разтворят, след което с вилица се изваждат ципите им и се прибавя 50 г чист винен коняк (за да не се вкиснат) и 200 г небетшекер (лята захар), счукан ситно; или:

б) по 1-2 чаени лъжички сироп от борови връхчета и оризови люспи.

IV. Десет-двадесет минути след настойката детето да изпива пак 1 кафена чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма с 250-500 г топла вода, последвана от парни компреси с две торбички от марля, напълнени с попарена и изстискала лайка - 5 минути, а след тях разтривка на гръбнака от долу на горе 1-2 пъти чрез малки кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт. След това се поставя в двете уши на детето по едно малко топче памук, леко намазано със стопена зайча мас (най-добре от див заек). Едновременно с това две последователни вечери на главата му се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с възтопъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен според възрастта на детето с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. „Шапката“ да покрива челото, ушите и тила, а върху нея да се сложат вестник и вълнена шапка. Едновременно да се постави питка на носа му от същия квасец, а над нея парче вестник; коремен компрес (отпред), натопен в топъл чай от цвят на бял равнец (запарва се като чай от лайка); държат се до сутринта. Следващите две последователни вечери - същите процедури, като „шапката“ се пълни с топла лапа от 150-300 г (според възрастта) сварен ориз, врял в 300-600 г вода, заедно с 10-20 сини сливи, смачкани без кокичките, и 1-2 супени лъжици ленено семе. Всичко ври, докато стане гъста лапа. Държат се цяла нощ.

Забележка. Преди всяко поставяне на „шапката“ на главата на болното във всяко ухо да му се капват през вечер по 1-2 капки топъл сок от печен праз лук и през вечер - по 1 капка топла прясна свинска жлъчка (детето лежи на обратната страна на ухото, в което се слагат капки). Капките се затоплят до 37°С.

VI. Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло - за малките деца с кадифена ръкавица и под одеялото (за да не се простудят), последван от масаж на сливиците: 15 пъти напред и 15 пъти назад.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка детето да не ходи.

2. За да върви лечението по-успешно, необходимо е детето да се подстриже ниско.

3. При увеличени сливици добре е всяка вечер и на тях да се слага торбичка с чист пресен квасец, засилен с 2-5 сини сливи без костилките.

4. Всеки месец да се проверява слухът на болното със силно изсвирване зад гърба му.

5. След като започне да чува добре, капването в ушите спира и в продължение на 3-4 седмици постепенно се ликвидират и останалите приложения от лечението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...