Jump to content

Недоразвито ухо от рождение


Recommended Posts

Недоразвито ухо от рождение

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 50-75 г (според възрастта) отварка от 150 г троскот (корени), корени от коприва, репей, спирея, слез и шипки - по 50 грама. Три супени лъжици от тази смес се варят в 700 г вода на тих огън 30 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед или захар.

Диета. Същата, дадена при глухонемота.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болното да пие овесена отварка (2 супени лъжици пречистен овес се вари в 500 г вода, докато омекне, и се прецежда).

II. Два часа след ядене - 1 чашка от 50-75 г (според възрастта) отварка от агримония и троскот (корени) - по 50 г, лавандула, подбел и синя тинтява - по 30 г, маточина и червен кантарион - по 25 г и мента пиперита 20 грама. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят на тих огън още 10 минути, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане за деца над 5 години да се прави 1-2 вечери подред по 1 топла клизма с 500 г чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това само при запек се прави клизма от същия чай. За деца под 5 години клизмите се правят с 300-500 г чай (според възрастта им); после една вечер на детето се прави парна баня на главата с чай от лайка в продължение на 5 минути, като главата се навежда с болното ухо към парата, втора вечер - парен компрес на болното ухо с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 5 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 10-15 минути, последван от разтривка на гръбнака 1-2 пъти от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт; коремен компрес от 2-3 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). На главата се слага една вечер цяла „шапка“, ушита от тензух със специален придатък, който добре да покрива недоразвитото ухо, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа) и засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 5-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани ситно и счукани в дървен хаван на кашица, и 5-10 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките. Втората вечер на главата на детето се слага същата „шапка“, напълнена с квасец и др., както първата вечер, но придатъкът върху ухото се напълва с топла лапа от печен кромид лук, обелен и ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3-5 сини сливи, смачкани без кокичките, и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

IV. Сутрин - 5 минути сух четков масаж на цялото тяло, последван от фрикция на подмишниците и коремчето с хладка вода.

V. Лятно време преди обяд между 11 и 12 часа на детето да се направи слънчева баня на тази страна на главата, от която е недоразвитото ухо, със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква в продължение на 20-30 минути или докато му е приятна. Следва поливане на цялото тяло заедно с главата с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали една двойна шепа орехови листа и стиска морска сол, а после - сухо изтриване.

Забележка. Слънчева баня без зелен лист в този случай ще бъде вредна за болното.

Важни добавки:

1. За да бъде детето лекувано успешно, необходимо е да се подстриже ниско с машинка.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ да не се ходи без шапка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...