Jump to content

Очни болести. Катарално възпаление на лигавата ципа на окото


Recommended Posts

ОЧНИ БОЛЕСТИ

Очните болести изискват сериозно отнасяне, защото очният апарат е много важен и повърхностно отношение към него може значително да го повреди. Ето защо при заболяване се налага веднага да се съветваме с лекар-специалист.

Да не се забравя, че при заразните болести често боледуват и очите - например при брусница, рубеола (краснуха) и др. Но и без тези болести децата са предразположени към катарален очебол или към гнойно възпаление на очите.

Възпалени очи не трябва да се трият и избърсват с носна кърпа. Заболелите не бива да гледат наблизо и трябва да отбягват прашния, сухия и задимения от тютюн въздух. Възпалените и силно гноящи очи да не се превързват, защото са им нужни въздух и светлина.

Гнойта от болното око да се отстранява с хладка и чиста вода или слаб чай от цветовете на копъра (1 супена лъжица цвят се запарва с 250 г вряща вода и се кисне захлупена 1 час) или алоена вода, която е отлична за топене и слабо измиване на болни, мътни и възпалени очи. Набавя се във вид на прах от аптеката под названието алое (са-бур). От него се взема с върха на ножа, изсипва се в празна чаша и се залива с гореща вода. С памуче, натопено в тази вода, очите се измиват 3-4 пъти на ден. Измиването на болните очи трябва винаги да става внимателно, а избърсването винаги от вътре на вън, т. е. от носа навън.

Катарално възпаление на лигавата ципа на окото

Катаралният очебол е епидемична и заразна болест. Тя често напада няколко деца в едно семейство, предава се от едно на друго и на възрастните.

Причини. Някои атмосферни влияния, простуда, влага, прах и други създават условия за развитието на инфекции.

Признаци. Очите стават червени и болезнени, клепките подпухват и мъчно търпят светлината. Възпалението се придружава от сълзливост и лепкаво течение.

Предсказание. Тази болест трае кратко време и не е опасна, когато навреме се лекува.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва лекуване, както при обикновено гнойно възпаление на лигавата ципа на клепачите, или следното общо лечение:

а) За пречистване червата на болното да се направят 1-2 вечери подред топли клизми (38°С) най-добре с чай от лайка.

б) Често да се промиват очите на детето, за да се премахнат всеки път течностите по тях, с топче памук, натопено в отварка от корените на бяла ружа (1 супена лъжица корени в 1/2 л вода се варят, докато водата остане наполовина), или в хладък чай от жълт кантарион или от лайка.

в) Три-четири пъти на ден да се полива главата на детето с хладка вода (25-26°С) или всеки 1/2 час да му се поставят студени компреси на очите най-добре с чай от жълт кантарион или лайка (15-20°С). Колкото по-често се измива гнойта от очите и колкото по-често се слагат студени компреси на очите, толкова по-скоро те оздравяват.

г) Всяка сутрин на болното дете да се прави коремен компрес с топла отварка от трина, съчетан с млечен компрес от прясна извара на очите; държат се 2 часа.

д) Вечер да се направи парна баня на главата на детето с лайка или очанка. След нея да му се поставят едновременно коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина или вода (30-28°С), и компрес на шията (26°С), съчетан с млечен компрес от прясна топла извара на очите. Компресът от извара може да се замени с компресче от 4-5 парчета, натопени в топла отварка от подъбиче (4 супени лъжици листа и цвят в 1/2 л вода се варят 10 минути), или с торбичка топла попарена лайка (държат се цяла нощ), или пък с торбичка топла лапа от цветното венче на лопена.

Забележка. Добре е преди поставяне на казаните компресчета в болните очи да се капват и по 1-2 капки пресен сок от мандарина - бързо премахват засъхналите гнойни секрети (гурелите) от очите.

е) Детето трябва да се пази от студ и от пряка слънчева и изкуствена светлина.

Вътрешно. Отварка от очанка (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути). Пие се като чай сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка, подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска храна, предимно сурови плодове, салати и зеленчуци или сокове от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...