Jump to content

Обикновено гнойно възпаление на лигавата ципа на клепачите (конюнктивит)


Recommended Posts

Обикновено гнойно възпаление на лигавата ципа на клепачите (конюнктивит)

Конюнктивитът е обикновено гнойно възпаление, а не триперно (виж казаното за триперно гнойно възпаление на очите у новородените).

Причини. Прах, вятър, дим, насекоми, силно електрическо осветление, зараза (не триперна), вкарана със замърсени пръсти и предмети, при заразни болести като брусница, скарлатина и пр.

Признаци. Чувствува се сърбеж, парене и глождене на клепачите, под които като че ли има някое чуждо тяло. Зрението малко се помрачава от сълзите, които почват да текат изобилно.

Предсказание. Трае от 2-3 дни до 1-2 седмици. Минава или се превръща в хронично възпаление.

Лечение. Провежда се само от очен лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

а) На болното дете да се направи топла клизма (37°С) със 150-250 г (според възрастта) чай от лайка.

б) Всекидневно сутрин, обед и вечер да му се правят хладки бани на очите (25 °С за 1 минута) с чай от лайка или чай от очанка.

в) Вечер преди лягане на малките деца да се направи топла баня на краката (39°С за 5 минути), а за по-големите деца - меняваща баня на краката (40°С за 20 секунди, 20°С за 2 секунди - 3 до 5 пъти, почва се с горещата и се свършва с хладката) и сухо изтриване, последвани от компрес на коремчето с топла вода или с чай от лайка. На очите се поставят компреси с възтопла прясна и несолена извара, сложена в торбички от марля, отгоре памук и лек бинт; държат се до сутринта или докато му досадят.

Забележки. Много е полезно и майчиното мляко (стига дойката да е напълно здрава), което се нацьрква в болното око 1-3 пъти на ден.

Болното да се държи в слабо осветена, но добре проветрена стая.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се дава на детето по 30-50 г отварка от очанка (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути).

Диета. Лека вегетарианска храна, млечно-растителна. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...