Jump to content

Триперно гнойно възпаление на очите у новородените


Recommended Posts

Триперно гнойно възпаление на очите у новородените

Причини. В миналото честа причина за гнойното възпаление на очите беше триперът. Днес триперът у нас е крайно намален, но все още не е ликвидиран. При триперна зараза на майката при раждането попада влагалищна инфекция в очите на детето. За предпазване задължително при раждането в очите на новороденото дете акушерката капва разтвор от сребърен нитрат. Ако възпалението произхожда от други нечистотии (микроби), опасността наистина е по-малка, обаче и в такъв случай зрението може да пострада. Затова е наложителна изискана чистота при раждането и отглеждането на децата.

Заразяването на новородените деца може да стане и след раждането от замърсено бельо.

Признаци. Страданието се появява обикновено към третия или четвъртия ден от раждането. Отначало окото се зачервява, появява се оток (надутост) и залепване на миглените ръбове на долните и горните клепачи. Скоро червенината и отокът обхващат самите клепачи, особено горния, който се спуща и затваря окото. Появява се ясножълта прозрачна секреция, която след това става мътна и гнойна. Гнойната течност обикновено е обилна и въпреки честите промивки на окото се появява отново. Засегне ли възпалението и роговицата (централната, по-тъмно оцветена част от предната повърхност на окото) по нея се образуват мътнини и язвички. Тогава детето може да ослепее. Затова още при първите признаци на възпалението да се повика лекар-специалист по очни болести.

Предпазване. Ако майката страда от влагалищно течение, то трябва да се излекува преди раждането от лекар или акушерка. След раждането и отрязването на пъпа да се измият очите на детето с топла вода и да се капне по една капка двупроцентов сребърнонитратен разтвор (от аптеката). Тази манипулация е задължителна за всяко новородено независимо от влагалищната чистота у родилката.

Лицето и главата на детето не трябва да се измиват със същата вода, която е ползувана за тялото му, нито със същата гъба. При къпането очите винаги да се измиват внимателно с парче чисто платно или памук, потопен в чиста хладка преварена вода, като миенето става винаги по посока откъм носа навън. Появят ли се признаци на възпаление, докато дойде лекарят, очите да се измиват постоянно (денем и нощем) с хладка вода (26°С) или още по-добре със слаб чай от копър, жълт кантарион и лайка, или със слаб разтвор от готварска сол (една изравнена чаена лъжичка сол в литър вода), като измиването става с намокрен свитък чист памук, който се държи над очите и се изстисква.

Понеже възпалението се пренася, при измиване да внимаваме да не го предадем на себе си и на други. Преди и след измиването трябва да си измиваме ръцете със сапун и да вземем мерки гнойта да не мине в носа или устата на детето. Когато само едното око е възпалено, другото да се предпазва. Използуваните памучета или парцалчета да се изгарят. Употребяваните кърпи да се поставят в сапунен разтвор 24 часа, преди употреба да се изглаждат с гореща ютия и да не се използуват от други членове на семейството. Съдът за измиване да не се употребява за други цели. Болното да спи самичко на легло.

Лечение. Извършва се само в болнично заведение. Народната медицина препоръчва общо лечение.

Сутрин, обед и вечер на болното се поставят топли (36°С) компреси на корема от трита. Да се свари отвара от слез с прясно мляко (1 супена лъжица слез с 2 винени чашки прясно и чисто мляко да поври 3-4 минути, като се бърка да не загори). В прецедената отварка да се натопяват чисти кърпички (компреси) и след като се изстискат съвсем слабо, да се налагат топлички (през всеки 2 часа) на болните очи. Преди всяка смяна на кърпичките окото да се измива с посочения чай по начина, изложен в предпазване.

При липса на слез може, но с по-малка полза, кърпичките за очите да се топят или в чай от жълт кантарион (запарва се като обикновен чай), или с 3% борова вода (от аптеката). Необходима е голяма чистота и внимание, за да не остава гнойта в очите. Ако е болно само едното око, за да не попадне и в здравото гной, детето да не се оставя да лежи на гръб, а на страната на болното око. Още по-добре е да се превърже здравото око, като му се сложат два-три пласта марля, върху нея памук и всичко да се покрие с лейкопласт. Краищата на лейкопласта да се слепят, за да се закрие окото херметически. Болното да се държи в слабо осветена и добре проветрена стая.

Вътрешно. На по-големите деца да се дава чай от очанка (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2 кафена чашка (25 г).

Диета. Ако болното не бозае, да му се дават предимно плодови и зеленчукови сокове с малко чер хляб и овесено мляко.

При лечението да се спазва казаното в общите упътвания за очните болести у депата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...