Jump to content

Възпаление на роговицата на окото. Помътняване на очите


Recommended Posts

Възпаление на роговицата на окото

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) Една-две вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това - винаги при запек (даже еднодневен).

б) Сутрин, обед и вечер да му се правят парни бани на главата с лайка и очанка или с копърово семе. Следва сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката, последвана от сухо изтриване на краката. След него се прави хладка очна баня с чай от очанка (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути) и коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, съчетан с малка торбичка на очите, напълнена с прясна възтопла извара) или с пресен и гъсто замесен селски хлебен квас.

Вътрешно. Сутрин, обед н вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене детето да изпива по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, тесен живовляк (листа), жълт кантарион, гръцка коприва, очанка и орехови листа - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вода и се варят 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без люто, солено, кисело, алкохол и тютюн (да не се пие и пуши в стаята на болното дете). Непосредствено след ядене болното да взема 1-2 чаени лъжички яйца с лимон.

Вместо вода да пие овесена отвара с мед.

Помътняване на очите

Причини. Установено е, че причината на това заболяване е недостиг от витамин А в храната на болното.

Признаци. Очите на детето, което е едва на няколко месеца, започват да мътнеят, роговицата става постепенно непрозрачна и зрението постепенно се загубва.

Предсказание. Заболяването е много сериозно. С усиленото даване на витамин А признаците за настъпваща слепота започват да изчезват бързо и роговицата се прояснява.

Лечение. Да се търси помощта на лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) Една-две вечери подред да се направи топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек (даже еднодневен).

б) Всекидневно сутрин и обед да се поставят на детето коремни компреси, натопени в топла отвара от трина или лайка, съчетани с торбичка (направена от тънък плат), напълнена или с възтопъл и пресен (35°С) селски хлебен квасец, или с прясна извара, поставена като компрес върху очите, и вълнена обвивка върху нея.

в) Вечер преди лягане да се направи цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от трина. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване; след препотяването на болното се прави коремен компрес, съчетан с торбичка квас или извара на очите, както по-горе.

г) В особено тежки случаи един път в седмицата вечер преди лягане във всяко око да се капне (с капкомер) по една капка жлъчка от прясна речна риба. За да не чувствува детето болка, върху очите му вместо квас да се сложи торбичка, напълнена само с прясна топла извара.

Диета. Храната на кърмачето да се засили предимно с витамин А, който се съдържа в морковите, доматите, спанака и зарзаватите със зелени листа.

При лекуването майката, ако сама кърми детето си, да се храни изключително с природосъобразна (млечно-растителна) храна, в която да преобладава витамин А.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...