Jump to content

Слепородени деца. Вродено сиво перде


Recommended Posts

Слепородени деца

Признаци. Тези деца се раждат с видимо запазени очи, но без зрение, а други (много по-рядко) с празни очни кухини.

Лечение. Общо за засилване на организма. Вечер преди лягане детето да се къпе в дълбока вана, в която водата да стига до шията му (а не да се плиска) с отварка (37°С за 10 минути), приготвена от една хватка борови клони с иглите и овесена слама, една двойна шепа полски бъзак (цялата билка с корените, но без плодовете). Варят се 15 минути в един котел, след това се добавят по една шепа орехови листа, листа от черница, очанка (листа и цвят), оризови люспи и 2 училищни тебешира. Варят се още 15 минути и преди снемането от огъня се изсипва и 1 шепа морска сол. С една и съща отварка бебето се къпе 3 вечери подред, като през деня отварката се пази от запрашване, а вечер се затопля до казаната температура (проверява се с термометър, а не на ръка). След третата баня детето се натрива с едно добре разбито, леко затоплено яйце (белтъка и жълтъка) и се облива с чиста вода. Подир банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла, за да се препоти добре (което се познава по изсъхване на челцето му) и накрая се преоблича внимателно, без да се събужда, с чиста и суха нощница.

Забележка. Такива бани се правят 30 подред, след това 10-20 обикновени бани само с топла вода (37°С за 10 минути) също с цяло яйце, а не със сапун. В този порядък баните продължават от 3 до 6 месеца.

Сутрин да се направи сух масаж на цялото тяло, най-добре под завивката и с кадифена селска ръкавица с един пръст, около 1 минута. Един час след храненето или преди заспиването да се сложи на главата „шапка“ от тънко хасе, която да покрива цялото чело заедно със слепите очи, напълнена с топъл (37°С) пресен, гъсто замесен селски хлебен квасец. Върху нея се слага тънка мека хартия и вълнена шапка и се държи на главата 2-4 часа. Снема се, изтрива се главичката със суха мека кърпа и се поставя мека памучна шапчица, която се държи до вечерта (снема се от главата най-много два часа преди банята).

Важни добавки:

1. Много е полезно на детето да се дава вместо вода по 1-2 супени лъжици чай от овес (1 супена лъжица зърна, предварително почистени и измити със студена вода, се варят 15 минути в 300 г вода и веднага се прецеждат). Пие се подсладен с мед, а ако бебето е над 4 месеца - и с по 1-2 капки лимонов сок.

2. Това лечение изисква постоянство и труд, но друго засега няма.

Вродено сиво перде

Признаци. В зеницата на детето се забелязва малко бяло петно (подобно на бяла точка), което му пречи да вижда добре с това око. Детето прави несъзнателни усилия да вижда по-добре, макар и с периферията на окото, и отклонява окото си от оптическата му ос, а така става и кривогледо.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Задължително да се търси лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взима по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, измити и в подходящ буркан залети със сока на 9 лимона, така че да бъдат покрити 1-2 см. Оставят се на светло място, захлупени 3-4 дни, докато се разтворят черупките им. След това се разбъркват с вилица, изваждат се ципите им и се прибавят 200 г небетшекер (лята захар) и 1-2 супени лъжици чист винен коняк, за да не вкисне бързо. Държи се на студено.

II. Десет минути след настойката болното да изпива 1/2-1 кафена чашка (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, сварени в 1 л вода 20 минути. След това се добавят по 1 изравнена супена лъжица здравец (листа), лайка, маточина, очанка и се варят още 5 минути. Като изстине, се цеди.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овче и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна детето може да получи 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря да му се дава безмесна храна - кисело мляко, зеленчукови пюрета, каши, ошави с малко леко препечен хляб. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). След обяд и вечеря да изпива по 1 кафена чашка сок от моркови, разредени наполовина със сок от ябълки или друг плод.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от ечемик и ръж (по 1 супена лъжица от двете в 600 г вода се варят 20 минути; като изстине, се цеди). Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене болното да взема 1 чаена лъжичка сироп от борови връхчета, приготвен от 150 г връхчета, варени в 1 л вода. Вари се, докато остане 1/2 л, след което се цеди, добавят се по 1/4 кг захар и чист пчелен мед и се вари още 10 минути.

IV. Десет минути след сиропа детето да изпива пак по 1/2-1 кафена чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250 г топла вода, последвана от парен компрес на болното око (очи) с торбичка от марля, напълнена с попарен цвят от лайка, предварително добре изстискай. Майката да опита на бузата си дали компресът е приятно топъл и тогава да го постави върху болното око на детето. Върху него се поставя малко памук и се държи 5 минути. След него да се направи топла баня на краката му (39°С за 5 минути), коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от лайка, върху които се слага вестник и вълнено парче. На главата на болното се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива челото заедно със слепите очи, напълнена с пресен селски хлебен квасец, забъркан преди 4 часа и засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени (според възрастта на болното), настъргани ситно с корите, или с 5-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, нарязани на ситно и счукани на каша; върху нея се поставя шапка от чорап. На болното око (очи) се прави хладка баня (20°С за 30 секунди) със специална чашка, която се продава в аптеките, напълнена със солен разтвор (на 250 г преварена вода се слага 1 чаена лъжичка морска сол). Накрая върху болното око се слага една вечер торбичка от марля, напълнена с топла прясна извара, а втората вечер - с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1 синя слива, смачкана без кокичката; върху нея се слага памук и превръзка с фланелей бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

VI. Сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло. Пет минути след измиване и изтриване на лицето да се направи пак баня на очите със солен разтвор, както вечерта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...