Jump to content

Късогледство. Разногледство, кривогледство


Recommended Posts

Късогледство

Късогледството във всички културни страни взема все по-големи размери. Броят на хората с очила постоянно се увеличава, като на мъжете е по-голям от този на жените.

Малките деца се раждат обикновено далекогледи.

Причини. Наследствено предразположение. Заниманията в училище и вкъщи при неправилно положение (близко разположение) на главата при четене и писане в периода на развитието и оформянето на децата спомагат много за развитието на късогледството. Значение има също недостатъчното осветление. За развиване на късогледство спомага и лошият навик да се чете в легнало положение.

Признаци. С развитието на късогледството детето е принудено често (особено при четене) да напряга очите си, което го изморява и то започва да страда и от често главоболие, обща отпадналост, замайване, безсъние, нервно изтощение и други.

Предпазване. Децата трябва да спазват следните правила:

1. Не чети до изморяване на очите.

2. Не чети легнал.

3. Чети така, че светлината да ти идва винаги отляво.

4. Не чети при слабо осветление.

5. Не чети, когато очите ти са изморени.

6. Не чети книги, напечатани с дребен шрифт.

7. Когато пишеш или четеш, тетрадката или книгата ти трябва да лежи на 35 см далеч от очите.

8. Избягвай да четеш при изкуствена светлина, затова се занимавай при дневна светлина.

9. Когато се наложи да учиш при изкуствена светлина, очите ти да бъдат защитени от абажур.

10. Не спи срещу светлината (прозореца).

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на болното да се прави топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка и след това винаги при запек (даже еднодневен).

б) Всекидневно сутрин - сух четков масаж на цялото тяло (3-5 минути), като тилът и гръбнакът се изчеткат по-добре, последван от хладка баня (25°С за 1/2-1 минута) на очите с чай от очанка.

Преди обяда да се направи пак хладка баня на очите, както сутринта.

През вечер да се прави лек ръчен масаж на тила и гърба (1-3 минути) на детето, последван от парна баня на главата с чай от лайка или от парен компрес на очите с торбичка, напълнена с попарена лайка (5 минути). След нея да се направи хладка очна баня и се поставят още коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, а на главата - цяла „шапка“, напълнена с възтопъл селски хлебен квас, която трябва да мине и през слепите очи. Държат се цяла нощ. През вечер се прави меняваща баня на очите, последвана от коремен компрес (както по-горе), съчетани още с хладък млечен компрес с извара на очите. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Неделя - почивка. Да се направи само топла баня за чистота.

През време на лекуването и след излекуването, докато очният нерв не е заякнал (очите не понасят силната слънчева светлина), болното може да носи обикновени тъмни очила.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10-15 минути преди ядене да се дава по една чашка 30-50 г отварка от очанка (за приготовлението й виж при катарално възпаление на лигавата ципа на окото).

Диета. Лека вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена. Люто, солено, кисело, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на детето).

Внушение. Добре е майката и всички близки да внушават на детето, че очите му стават все по-силни и скоро ще вижда като другарчетата си.

Разногледство, кривогледство

Кривогледството, което се наблюдава през първите дни у някои новородени и понякога продължава дори няколко седмици, няма нищо общо с истинското кривогледство - кривото положение на очите не е постоянно и постепенно се оправя.

Причини. Способността да държи очите си в еднакво положение още не е така силна у новороденото. То трябва да привикне да си служи с очите така, че възприетите образи да се покриват, т. е. наличната двигателна система трябва да се упражнява да съчетава образите на двете очи в един. Това може да продължи няколко дни или седмици.

Предсказание. Този недостатък, както се спомена вече, се загубва скоро. Младата майка няма основание да се плаши, ако детето даже първите четиридесет дни от живота си е кривогледо. Истинското кривогледство обикновено се развива по-късно.

Очите могат да гледат накриво или навътре към носа, или навън. Детето може да бъде кривогледо с едното или с двете очи.

Причини. Кривогледството се дължи на парализа или пареза на някои от мускулите, които движат очните ябълки. То може да бъде и вродено, но обикновено е придобито. Най-често се развива след заразна болест - дифтерия, детски паралич и др.

Лечение. Провежда се от очен лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. Първите 1-2 вечери подред да се направят топли клизми (37°С) с 200-500 г (според възрастта) най-добре с чай от лайка.

Всекидневно сутрин още в кревата да се прави на детето сух четков масаж (3-5 минути), а вечерно време (през вечер) да му се прави парна баня на главата с чай от лайка от 3 до 5 минути, последвана от коремен компрес (натопен в топла отварка от трина или в хладка вода). На главата се слага цяла „шапка“, която да покрива и слепите очи, напълнена с възтопъл (35°С) селски хлебен квас и се държи цяла нощ. През вечер се прави парен компрес на очите с торбичка от марля, напълнена с попарена лайка (5-10 минути); след нея - коремен компрес и цяла „шапка“ на главата с квас, както по-горе.

Неделя - почивка. Да се прави само топла баня за чистота (37°С за 10-20 минути).

За вътрешно и диета виж казаното за късогледство.

Важни добавки:

1. През време на лечението, ако детето е носило специални очила за кривогледство, трябва да ги носи, докато очите му се излекуват.

2. След едномесечно лечение по изложения начин трябва да се пристъпи и към трениране на болното око: сутрин, обед и вечер (преди мръкване) здравото око в продължение поне на 1 час да се превързва с малка и лека очна превръзка, състояща се от черен кръг от кадифе, пришит към ластик, който да обхваща цялата глава. По този начин болното око се принуждава да прави усилия за правилно гледане, засилват се мускулите му и постепенно съвсем се оправя.

Превързването да продължи до пълното оправяне на болното око.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...