Jump to content

Отлепване на ретината


Recommended Posts

Отлепване на ретината

Причини. Напреднало късогледство, травма и други.

Признаци. Отначало мяркане на искри, огнени зигзаги и т. н., а след това намаляване на зрението от съответната страна.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Оперативно. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1 чаена лъжичка сироп от алое арборесценс (трионче): 15-20 зелени листа се смилат на кашица без бодлите, след това се премерват и се прибавят по равни на него части чист пчелен мед и малага, след което се вари 1 час на водна баня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се държи на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта на болното) запарка от босилек и очанка по 100 г, маточина и портокалови кори по 80 г, глогов цвят, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. Една пълна супена лъжица от тази смес с 1/2 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарва от вечерта с 250 г вряща вода и кисне захлупена цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от моркови и сурова настъргана целина по равни части и от други любими салати, и 1 чаена лъжичка зелени кълнове от жито на големина 3-5 см, нарязани ситно. За целта житото се посажда в сандъче, полива се често и се подрязва при нужда. Подкиселява се с малко чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус. Детето може да изяжда и по 50 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба). На вечеря да му се дава безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия, компоти, сурови плодове и ядки от лешници, бадеми, орехи и други с малко препечен хляб. След ядене да взема 1/2-1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г мед и 30 г смлени черупки от яйца, предварително попарени с вряща вода, за да се обеззаразят.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от ранилист - 1 супена лъжица листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от цвят на босилек, млади клонки на бъз (свирчовина), глог (листа), златник, очанка и ранилист - по 50 г от всяка. Една пълна супена лъжица от тази смес с по 1 зелен лист от здравец и лимон се запарва с 250 г вряща вода и се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - топла клизма с 200 г вода (защото отиването по нужда с напъване може да отлепи отново ретината), последвана от внимателно измиване на болното око (очи) от вътре на вън с памуче, натопено в хладък чай от лайка, а след това и с намазване на болното око с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист зехтин. Всичко се бърка непрекъснато в чист алуминиев съд на тих огън, докато се махне пяната, но без да завира, защото си губи лековитостта. Окото се намазва с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеката. След това на детето се поставя коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в хладка отварка от лайка (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути). На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с гъст пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 3-7 супени лъжици корени от полски бъзак, настъргани ситно; върху нея се слага вестник и друга шапка.

На очите на детето да се поставят торбички от марля, напълнени с хладка прясна несолена извара. Върху тях се слага малко памук и лек бинт, държат се цяла нощ или докато досадят.

V. Сутрин. Фрикция на корема и подмишниците с хладка вода. Два часа след закуска - намазване на болното око (очите) с домашния мехлем и поставяне отгоре на торбички с прясна несолена извара. Върху тях се слага памук и лек бинт. На главата на болното се поставя „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи (поливат се със сурово мляко, киснат 1/2 час и изстискани добре, се слагат на главата), върху нея - вълнена шапка. Държат се до 18 часа.

Важни добавки:

1. За да оздравее по-бързо, болното трябва в продължение поне на 1 месец да лежи в леглото, като пази пълно душевно и физическо спокойствие и рядко приказва.

2. Ако болното страда от хроничен бронхит, преди да се приложи това лечение, трябва да се лекува бронхитът.

3. През време на лечението детето да лежи в тъмна стая, а когато почне да става и излиза, винаги да носи специални очила, в които вместо стъкла има непрозрачен диск с малки отвори в центъра за ограничаване движението на очите. След като очите му свикнат с дневната светлина, да ги замени с тъмни очила, които да носи, докато почувствува, че може без тях. На мотор, трамвай, камион и каруца да не се вози, за да се предпази от допълнителна травма.

4. След оздравяването в продължение на 2-3 месеца всяка вечер на очите на детето да се прави медена баня (20°С за 1 минута) с хладък разтвор от 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед, а сутрин - баня на очите с хладко преварено мляко. Никога да не чете лежешком, да не вдига тежки предмета, да не копае, да не цепи дърва и др., за да не се получи нова травма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...