Jump to content

Потница. Подсичане. Суха и грапава кожа


Recommended Posts

Потница

Причини. У малките деца се дължи на многото пелени, с които се претрупват.

Признаци. Явява се обикновено изведнъж подир обилно потене поради телесна умора, пиене на горещи питиета и други. Болното чувствува горещина и сърбеж на някои части, а понякога и по цялото тяло. По кожата се появяват дребни водни мехурчета, големи колкото просени зърна, чиято основа е нормална или слабо зачервена. Силният сърбеж дразни детето, поради което като усложнение може да се появи зачервяване.

Първа помощ. Да се премахне причината на потенето, многото пелени и дрешки. Всяка сутрин тялото на детето да се измива добре с хладка (35°С) солена вода (на 1 л вода - 1 чаена лъжичка морска сол), след което да се посипе с народната пудра, дадена в спарване у децата.

Ако сърбежът е много силен, да се измие кожата на детето с три-чава отварка или още по-добре да му се направи цяла топла тричава баня (36°С за 10 минути).

Да се преоблича често болното.

Подсичане

Причини. Допирането на урина и изпражнения много лесно раздразва кожата на кърмачето (които не се държат достатъчно чисто или страдат от диария). Влиянието на горещината, особено на слънчевите лъчи, върху откритите части също може да предизвика подсичане.

Признаци. У малките пълни деца в гънките на кожата, зад ушите и пр. обикновено, ако не се полагат особено грижи за чистотата, се появява силна червенина, придружена от болки, понякога доста силни, сърбеж и повърхностни изриви, от които се отделя течност със силна, особена миризма.

Предпазване. Подсичането може да се избегне с пазене на чистота, смяна на пелената на детето (когато е нечисто), пудрене с „народната пудра“, често къпане и като се премахнат всички причини за дразнене на кожата.

Лечение. В леки случаи:

а) майката трябва да полага грижи за чистотата, които препоръчахме за предпазване от подсичане;

б) да прави чести омекчителни промивки на спарените места с хладка (30°С) отварка от трици или с отварка от трина, или с отварка от ружени корени (1 шепа корени на 500 г вода се варят, докато водата остане 300 г) и да предпазва болезнените места от търкане едни о други, като ги отдели с глинен компрес от чиста хума, разкисната във вода, или с платно, натопено в глицеринов мехлем.

В тежки случаи да се прибегне и до общо лекуване за засилване на организма. Още в началото на лечението да се направи 1-2 вечери подред топла клизма (37°С), съчетана с топли бани с отварка от трина и коремни компреси.

Вътрешно и диета, както при спарване у децата.

Суха и грапава кожа

Причини. Някакво сериозно разстройство на потните жлези във връзка със смущения в жлезите с вътрешна секреция, като хипотире-оидизъм (недостатъчно тиреоидно вещество), или някакво разстройство на самата кожа във връзка с неправилно хранене.

Признаци. Необикновено суха и грапава кожа.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на детето да се направи топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка с 200-500 г вода (според възрастта).

б) Всекидневно още в кревата да се направи сух четков масаж (3-5 минути) най-добре с кадифена ръкавица, последван от лека разтривка на тялото с бадемово масло или с чист зехтин (не олио). След това детето да се положи в леглото за няколко минути, за да се стопли отново. Преди обяд, ако е лятно време, да му се направи слънчева баня със зелени листа (без листата е вредна) между 10 и 11 часа с продължителност 20-30 минути, последвана или от поливане със слънчева вода, или от кратка (3-5 минути) речна или морска баня. Вечер (през вечер) цяла топла баня (38°С за 20 минути) с отварка от трина или още по-добре с отварка от борови клони, трина и орехова шума, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване. През вечер да му се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, и малка торбичка от тънък плат, напълнена с хладък селски хлебен квас, привързана отпред на шията над адамовата ябълка. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта); може да се подслади с мед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...